Rickard Källqwist tar emot hederspriset av Karin Hjalmarson på en brygga flankerad av en trumpetare och Storytel Awards ståpulpet i rosa. Pristagaren får ett diplom och en bukett i rosa.
På en brygga i Vaxholm tog Rickard Källqwist emot Synskadades Stiftelses hederspris av prisutdelaren Karin Hjalmarson. Foto: Rodrigo Soto /Storytel

Hederspriset till Rickard Källqwist

När vinnarna inte kan komma till galan så får galan komma till vinnarna. Synskadades Stiftelses hederspris, som vanligtvis delas ut på Storytel Awards, överlämnades i år på en solig brygga till Rickard Källqwist, grundare och vd på produktionsbolaget Earselect som producerat tusentals ljudböcker.

Vinnarna av Storytel Awards, Stora Ljudbokspriset har utsetts. Priset hyllar 2019 års bästa ljudböcker framröstade av publik och jury.

Hederspriset, som delas ut av Synskadades Stiftelse på Storytel Awards, går varje år till en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning.

– Jag är otroligt hedrad över att motta det här priset. Jag vill sända mina varmaste tack till juryn och till mina fantastiska medarbetare som gjort det möjligt för oss att arbeta med och utveckla ljudboken genom åren, säger Rickard Källqwist. 

Rickard Källqwist är grundare och vd på produktionsbolaget Earselect, som har producerat tusentals ljudböcker åt både stora och mindre förlag. 

– Det är roligt att kunna dela ut hederspriset till en så kreativ person som har gjort så mycket för ljudboksbranschen, säger litteraturvetaren och prisutdelaren Karin Hjalmarson. 

Priset tog Rickard Källqwist emot på en brygga i Vaxholm. För galan då prisutdelningen egentligen skulle ha skett ställdes in på grund av corona-pandemin.  

Ur prismotiveringen

“Med stor hängivenhet och gedigen kunskap tänjer han ständigt på gränserna med hjälp av ny teknik, bland annat genom utvecklingen av den innovativa plattformen Astrid, som effektiviserar ljudboksinspelningen och är till stor nytta för inläsare, ljudtekniker och beställande förlag.” 

Hedersprisets jury

  •  Håkan Thomsson, ordförande i Synskadades Stiftelse och förbundsordförande Synskadades Riksförbund
  •  Agneta Elfving, ledamot i Synskadades Stiftelse
  • Karin Hjalmarson, synskadad litteraturvetare och anställd på Synskadades Riksförbund
  •  Per-Arne Krantz, synskadad sedan barndomen, ordförande och VD för synskaderörelsens bolagsgrupp och en av initiativtagarna till Ljudbokspriset
  • Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen
  • Jonas Tellander, VD och grundare, Storytel 

Samtliga vinnare av Storytel Awards

Roman: “Vi for upp med mor”, av Karin Smirnoff, med Lo Kauppi
Spänning: “Broder Jakob, av Emelie Schepp, med Gunilla Leining
Fakta: “Allt jag fått lära mig”, av Tara Westover, med Katarina Cohen
Ungdom: “Slutet”, av Mats Strandberg, med Hedda Stiernstedt och Christopher Lehmann
Barn: “Lilla spöket Laban”, av Inger & Lasse Sandberg, med Inger Sandberg
Hederspriset: Rickard Källqwist, grundare och vd för produktionsbolaget Earselect 

Historik

Ljudbokens framfart inleddes på 1950-talet då De Blindas Förening (nuvarande Synskadades Riksförbund) i Sverige satsade stort på att läsa in litteratur och förse låntagare med bandspelare. På 1980-talet började man göra kommersiella ljudböcker och startade Lyssnarklubben. Kassetterna blev så småningom till cd-skivor och ett bredare intresse för ljudboken växte fram. 2005 startades streamingtjänsten Storytel för ljudböcker, då under namnet Bokilur.