Anna Quarnström har långt blont hår, blå ögon och markerade ögonbryn. Hennes min är allvarlig.
SRF:s förbundsjurist Anna Quarnström har stöttat medlemmar som vill bestrida den nya hjälpmedelsavgiften i Region Örebro län.

SRF:s förbundsjurist: Vi tror på fällande dom

Vi är villiga att gå till domstol med en av våra medlemmars fakturor. Vi tror på en fällande dom som gör att regionen inte kan driva den typen av fodringar.

Det säger Synskadades Riksförbund förbundsjurist Anna Quarnström om den hjälpmedelsavgift som Region Örebro län började ta ut vid årsskiftet. Hjälpmedelsavgiften på 65 kronor i månaden gäller även för gamla hjälpmedel som personer kan ha fått långt innan beslutet började gälla. 

Vid årsskiftet började Region Örebro län att ta ut avgifter för hjälpmedel. Och inte bara för nya hjälpmedel utan även för hjälpmedel som boende i regionen har fått förskrivna för länge sedan. Det rapporterar Nerikes Allehanda den 18 och 19 maj.

Enligt tidningen beräknar Region Örebro län få in drygt 15,6 miljoner kronor per år i hjälpmedelsavgifter från över 20 000 personer.

Professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet Olle Lundin, anser att regionens avgifter för de hjälpmedel som invånarna fick innan beslutet började gälla kan strida mot lagen. 
Sedan årsskiftet är månadsavgiften för regionens hjälpmedel 65 kronor.

Beslutet som är överklagat till Förvaltningsrätten är ännu inte avgjort. Olle Lundin tror inte att regionen kommer undan det rättsliga problemet. 

– Man får inte fatta beslut bakåt i tiden. Det är helt enkelt olagligt, säger Synskadades Riksförbunds förbundsjurist Anna Quarnström till NA. 

Region Örebro län menar att det inte finns någon bakre gräns för vilka beslutet omfattar. 
Hur många har bestridit fakturor, frågar NA:s reporter Jennifer Mayer,

– Det är några hundra. Vilket inte är konstigt, eftersom det är organiserat från bland annat Synskadades Riksförbund, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

På ledarplats i NA skriver Lars Ströman:
”Region Örebro län riskerar att få storstryk i domstol om avgifter till hjälpmedel”  

Facebookgrupp bestrider fakturor: Inte logiskt att betala hjälpmedel som är utskrivna för 40 år sen

Det är rubriken i Nerikes Allehanda den 19 maj när rapporteringen om hjälpmedelsavgiften fortsätter.
Facebookgruppen ”Protest mot Region Örebro!” vänder sig emot den nya hjälpmedelsavgiften. Susanne Nyberg är en av de ansvariga för Facebookgruppen vars syfte är att stötta personen som vill bestrida regionens hjälpmedelsfakturor. 

Hon berättar att avgiften kom som en chock för många. Av gruppens dryga 1000 medlemmar har 300 personer bestridit sina fakturor. Fler vill göra det men har inte orken, berättar Susanne Nyberg i NA. Gruppen vill att regionen drar tillbaka kravet och nollställer bestridna fakturor.

– Det är inte logiskt att börja ta betalt för hjälpmedel som är utskrivna för fem, tio eller 40 år sen, säger Susanne Nyberg till NA. 

Anna Quarnström kommenterar för srf.nu

Synskadades Riksförbunds förbundsjurist Anna Quarnström har engagerat sig i hjälpmedelsavgifterna i Region Örebro län. Hon stödjer även Facebookgruppen ”Protest mot Region Örebro!” för de som vill ha hjälp att bestrida sina fakturor. 

Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i Region Örebro län, menar, enligt Nerikes Allehanda, att det inte är konstigt att flera hundra personer bestridit fakturorna eftersom det är organiserat av bland annat Synskadades Riksförbund. 

– Det är påhittat och något konspiratoriskt. Jag har varit i kontakt med Region Örebro och flera av Andreas Svahns kollegor i regionstyrelsen för att få klarhet i frågan om de avsett att skicka fakturor som saknar grund. Jag har även sökt Andreas Svahn själv. För samtliga har jag berättat om att vår ingång i frågan är att våra SRF-medlemmar i Region Örebro har kontaktat oss och bett om hjälp hur de ska förhålla sig till fakturorna. SRF har inte organiserat något, däremot gett råd och stöd till drabbade hjälpmedelsanvändare, säger Anna Quarnström till srf.nu.

Vad vill SRF ska hända härnäst?

– Det är ungefär 300 personer som bestridit fakturor sedan i januari. Dessa personer väntar på svar från regionen om vilken rättslig grund beslutet att ta ut retroaktiv avgift för hjälpmedel vilar på. Vi inväntar det svaret innan vi går vidare till domstol. Vi är villiga att gå till domstol med en av våra medlemmars fakturor, eftersom vi tror på en fällande dom som får rättskraft som visar att regionen inte kan driva den här typen av fodringar, säger Anna Quarnström till srf.nu.

Länk till reportaget i Nerikes Allehanda den 18 maj (ligger bakom betalvägg) 

Länk till Nerikes Allehanda den 19 maj. (Artikeln ligger bakom en betalvägg.