Hand som håller i fjärrkontroll.

Vardagstips för hemmalivet

Till följd av coronakrisen är många av oss bundna till vårt hem, antingen till följd av egen sjukdom eller för att inte bli smittade av andra. Här kommer några tips på saker att göra i hemmet.

Råd om hur vardagen ska fungera smidigt för oss med synnedsättning är alltid relevanta, men kanske extra mycket just nu. Många av oss har just nu färre kontakter med andra.

Här är några tips, bland annat hämtade från boken ”Vardagstips – för personer med synnedsättning”. Boken finns i sin helhet att läsa online men går också att beställa hem.

Skapa hantverk och pyssel

Vårt kultur- och hantverksprojekt Skapa loss har en egen Facebook-grupp. Just nu uppdaterar vi löpande med tips och instruktioner på enkla hantverk som passar bra att göra i hemmet. 

Telefonfika med vänner

För att fortsätta prata med vännerna över en fika, men från ditt eget hem erbjuder företaget Phonera gratis gruppsamtal för upp till 5 personer. Ring 08-5000 5000 och ange en sexsiffrig kod som du och dina vänner bestämt innan. 

Organisera och märk dina grejer

Att organisera och märka upp de saker som ligger i skåp och lådor är ett enkelt sätt att underlätta för sig själv framöver.

  • Sätt gummisnoddar av olika material och bredd på olika typer av förpackningar som liknar varandra. Då blir de enklare att skilja på dem. Passar exempelvis till schampo- och balsamflaskor.
  • Är ni fler som delar på ett utrymme? Organisera era saker efter höger- till vänsterprincipen. I badrummet kan det till exempel innebära att din handduk alltid hänger till vänster. Principen kan överföras på all personlig förvaring i gemensamma utrymmen: tandborstar, skor, kläder med mera.
  • Gå igenom kryddhyllan och ställ kryddorna i bokstavsordning. Locket går att märka med punktskrift genom att använda präglingstejp.

Utbildningsradion, UR

UR har just nu "Skola hemma-satsningen" upprättad för distansundervisning och att studera hemifrån. Där finns även program anpassade för elever med särskilda behov: https://urplay.se/tema/skolahemma

Extrainsatt UR-program Skola hemma experterna på URPLAY: https://urplay.se/serie/216912-skola-hemma-experterna

Nytt avsnitt varje dag! Programmet där användarna (lärare/elever/föräldrar) kan skicka frågor direkt till programmet och få svar: skolahemma@ur.se

UR:s föräldrasida riktar sig till föräldrar till barn med bland annat neuropsykiatriska funktionsnedsättningar: https://www.ur.se/foraldrar/

Syntolkade tv-program

Du som behöver instruktioner för att titta på syntolkad tv i SVT eller TV4 hittar dem här. Vill du bara se en lista över vilka program som finns hittar du SVT:s lista här och TV4:s här. Kollar du istället på Netflix klickar du här för instruktioner.

Lekar för barn med synnedsättning

Tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan, Riksidrottsförbundet och Parasport Sverige har vi tagit fram förslag på lekar och aktiviteter för barn och unga med synnedsättning. De passar att göra tillsammans med en vuxen, och ofta i hemmet. Du hittar materialet i sin helhet här, men det finns också en film med förslag på bollekar för barn i olika åldrar: