Myndigheten för tillgängliga mediers logga på en entrédörr i glas. Förkortningen MTM består av svarta prickar.

Allvarliga fel i talböcker från MTM

Fredagen den 19 februari avslöjade Radio SRF att en inläsare återigen har lagt in privata åsikter i en talbok producerad åt Myndigheten för tillgängliga medier. Det är ett i raden av flera allvarliga fel i talböcker som myndigheten låtit framställa.

I januari 2019 uppdagades det att en inläsare lagt in egna åsikter som inläsarens kommentar i talboksversionen av David Eberhards bok "Det stora könsexperimentet". MTM lovade då att man skulle utreda händelsen och gå igenom de övriga böcker som den aktuella inläsaren gjort. 

Nu kan Radio SRF avslöja att det finns minst ett ytterligare exempel på där samma inläsare valt att lägga in egna åsikter i en bok. Denna gång handlar det om "En spricka i språket" av Sven-Erik Liedman och Per Magnus Johansson. Boken publicerade redan 2018 och borde alltså ingått bland de böcker som kontrollerades under myndighetens utredning 2019. 

– Jag trodde att vi hade gått igenom böckerna, säger Marie Ivarsson, enhetschef för medier och tjänster på MTM. 

Nu finns det två exempel där samma inläsare inte kan avhålla sig från att lägga in egna kommentarer i böcker, är det inte rimligt att misstänka att det kunnat ske i fler böcker?
– Ja det kanske det är, det har jag svårt att uttala mig om. 

Den senaste tiden har flera allvarliga fel i talböcker uppdagats genom en minidokumentär gjord av frilansjournalisten Finn Hellman. Bland annat är det med klipp ur en bok där inläsaren somnar under inläsningen. 

Lyssna på Radio SRF:s intervju med Marie Ivarsson

Läs mer: MTM stoppar bok efter inläsarkommentarer