Nya sätt att få förmånsintyg

Nu finns nya sätt att få förmånsintyg från Försäkringskassan, på papper eller i mobilen. Ett förmånsintyg kan användas för att få olika rabatter.

Ett förmånsintyg från Försäkringskassan kan exempelvis ge rabatt i kollektivtrafiken i vissa delar av landet eller till olika kulturevenemang med mera. Det är anordnaren som bestämmer om förmånsintyget ger rabatt.

Den som har sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning kan beställa ett förmånsintyg. Den som har den nya merkostnadsersättningen istället för handikappersättningen kan enligt Försäkringskassan inte få intyget.
Synskadades Riksförbund har försökt få Försäkringskassan att ändra sitt beslut.

– Vi har pekat på orättvisan i att vissa personer som har kvar den gamla handikappersättningen har rätt till intyg, men inte andra i motsvarande situation som får merkostnadsersättning, säger Lennart Karlsson, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund.

Försäkringskassan anser att handikappersättningen är en typ av pension medan merkostnadsersättningen inte är det. Den ses som en ersättning för ökade omkostnader till följd av funktionsnedsättningen.

Förmånsintyget går att beställa på papper eller för visning i mobil, surfplatta eller dator. Det innehåller namn, personnummer och giltighetstid.

Nedan kan du läsa om hur det går till att beställa ett förmånsintyg.

Synskadades Riksförbund har gjort en handledning för den som vill visa intyget i mobilen.

Beställ i pappersform

Du kan beställa ett förmånsintyg i pappersform genom att fylla i ett formulär på Försäkringskassans webbplats och ange ditt personnummer så kommer det till din folkbokföringsadress. Du behöver då inte legitimera dig. Därför kan du be någon om hjälp att beställa om du har svårt att göra det själv.

Beställ förmånsintyg i pappersform (länk till Försäkringskassans webbplats)

Alternativt beställ via Försäkringskassans kundtjänst.
Telefon: 0771-524 524 , måndag-fredag klockan 08 - 16.

Visa i mobilen, surfplattan eller datorn

Du kan visa intyget i din mobil, surfplatta eller dator från Mina sidor på Försäkringskassans webbplats.

Användaren måste logga in på Mina sidor varje gång intyget ska visas. Det kan ta ett par minuter.

Nedan finns en guide om hur du går tillväga om du använder Iphone och VoiceOver. Det fungerar på liknande sätt om du använder Talkback för Android, även om rotorn som nämns då inte finns.
Obs, du behöver ha mobilt BankID installerat.

 1. Öppna Safari eller en någon annan webbläsare.
 2. Gå till fk.se.
 3. Ställ dig längst upp på sidan och välj länkar med rotorn. Svep neråt tills du kommer till logga in och tryck på länken.
 4. Ställ dig längst upp på sidan och välj rotorvalet rubriker. Svep neråt tills du kommer till Logga in (första rubriken som visas).
 5. Svep åt höger eller svep neråt med rotorn tills du kommer till länken som heter mobilt BankID och tryck på länken.
 6. Du kommer nu till ett inskrivningsfält där du ska skriva in ditt personnummer. Dubbeltryck. När tangentbordet visas byter du till siffror längst ner till vänster och skriver in personnumret.
 7. Svep åt höger och tryck på Logga in.
 8. Svep åt höger tills det står ”Öppna i BankID knapp”. Precis till vänster om detta alternativ står det också en text om att öppna i BankID på den här enheten.
 9. En ny dialogruta dyker upp. Tryck på Öppna.
 10. BankID-appen öppnas. Läs texten där det står att du identifierar dig mot Försäkringskassan. Identifiera dig sedan med personlig kod, fingeravtryck eller FaceID (ansiktsigenkänning) beroende på hur du brukar göra.
 11. Det ska nu stå ”Klar att användas.”.
 12. Gå tillbaka till Safari antingen med hjälp av programväxlaren eller ikonerna på hemskärmen.
 13. Välj rotorvalet rubriker. Svep neråt tills du hittar en rubrik som heter ”Visa förmånsintyg”. Svep därefter åt höger tills du hittar en länk där det också står ”Visa förmånsintyg”. Tryck på länken. Nu ska intyget visas.