Handskbeklädda händer injicerar vaccin i överarmen på en person.
Digitala lösningar fungerar inte för alla under 65 år och bokningstjänsterna kan vara otillgängliga för personer med synnedsättning.

Rättvis vaccinering

– Möjligheterna att boka vaccination och få ledsagning borde inte vara beroende på var i landet vi bor, säger Per Wictorsson, intressepolitisk chef på Synskadades Riksförbund.

Synskadades Riksförbund välkomnar uppgifter från Sveriges Radios Ekoredaktion om att personer över 65 år ska kunna boka sin vaccinering mot covid-19 via telefon.

– Det finns dock fortfarande stora frågetecken kring hur bokningen i nästa fas ska gå till och hur blinda och gravt synskadade ska kunna ta sig till vaccinationscentralerna på ett smittsäkert sätt, säger Per Wictorsson. 

I medier har det framgått hur svårt det kan vara för personer med synnedsättning att boka tid via webben för att testa sig för covid-19. Liknande problem finns när vaccinationerna nu ska rullas ut på bred front.

– Vi vill att även personer under 65 ska ha möjlighet till telefonbokning när det blir deras tur, säger Per Wictorsson.

Digitala lösningar fungerar inte för alla under 65 år och bokningstjänsterna kan vara otillgängliga för personer med synnedsättning.

Ett annat hinder är hur vaccinationen ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt. Personer som ser mycket lite eller ingenting alls har ofta behov av ledsagarservice för att ta sig till en vaccinationslokal och hålla avstånd till andra som ska vaccineras.

– Möjligheterna att boka vaccination och få ledsagning borde inte vara beroende på var i landet vi bor, säger Per Wictorsson.

  • Synskadades Riksförbund uppmanar regionerna att lägga mer kraft på att vaccinationerna ska ske rättvist och vara säkra för alla.
  • Synskadades Riksförbund vill att Sveriges kommuner och regioner, SKR, verkar för en bättre samordning och likvärdighet. 

Länk till inslaget från Ekoredaktionen den 15 februari 2021.

Länk till SRF:s plattform Kommunikation på patientens villkor.