Skådespelaren sitter ner med armarna i kort. Hon har blont uppsatt hår och en mossgrön omlottjumper.  I öronen har hon stora silverringar.
Skådespelaren Katarina Ewerlöf är Synskadades Stiftelses hederspristagare. Priset delas ut på Storytel Awards den 29 april. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Hederspris till Katarina Ewerlöf

Synskadades Stiftelses hederspris går i år till skådespelaren Katarina Ewerlöf för hennes extraordinära insatser som inläsare i över 40 år.

Vid sidan om sina studier vid Teaterhögskolan i Stockholm på 1980-talet arbetade Katarina Ewerlöf i hemtjänsten. Hon assisterade en synskadad journaliststudent, och i hennes uppdrag ingick högläsning.

– Det var min höjdpunkt i veckan. Han tipsade mig om att man kunde läsa in böcker på Synskadades Riksförbund. Jag ringde dit och fick komma. Att få sitta med text, dag ut och dag in, det var en skola för mig som jag är väldigt tacksam för, säger hon.

Sedan dess har Katarina Ewerlöf läst in närmare 180 talböcker och över 240 ljudböcker. Hon är en av Storytels mest uppskattade inläsarna. Totalt har hennes inläsningar lyssnats på i närmare 60 miljoner timmar.

– Jag föreställer mig alltid att jag läser för någon som ska höra just det här. Men jag ser inte en stor grupp av människor som på teatern, utan jag ser någon som lyssnar och vi har liksom vår grej. Det är väldigt mysigt.

Hederspriset delas ut av Synskadades stiftelse på Storytel Awards och går till en person, ett företag eller en organisation som gjort något extraordinärt för att främja ljudbokens utveckling och spridning.

Prisceremonin

Ur prismotiveringen

"Katarina Ewerlöf är en ljudboksdrottning som bjuder på stora litteraturupplevelser. Lyssnarna följer hennes tydliga och klara stämma till olika genrer och är tacksamma för att hon outtröttligt fortsätter läsa in böcker."

Storytel Awards digitala gala där vinnare i kategorierna roman, spänning, fakta, barn och ungdom prisas sändes den 29 april.

Länk till Storytel Awards (syntolkad).

Juryn för Hederspriset 2021

Håkan Thomsson, ordförande i Synskadades Stiftelse och förbundsordförande Synskadades Riksförbund

Agneta Elfving, ledamot i Synskadades Stiftelse

Karin Hjalmarson, litteraturvetare och anställd på Synskadades Riksförbund

Per-Arne Krantz, tidigare ordförande och VD för synskaderörelsens bolagsgrupp och en av initiativtagarna till Ljudbokspriset

Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen

Åse Ericson, Sverigechef Storytel

Länk till tidigare hederspristagare.