Niklas Mattsson i den stora vänthallen på Stockholms central.
Niklas Mattsson på Stockholms central.

Trafikverket slår på tågutropen igen

– Trafikverket har lyssnat på vår kritik och backat från beslutet att tysta tågutropen, säger Niklas Mattsson förbundsordförande i Synskadades Riksförbund.

Nu är tågutropen påslagna igen.

Måndagen den 15 november slutade Trafikverket med tågutrop för inkommande och avgående tåg på landets samtliga stationer. Men avstängningen blev kortvarig.

Efter en storm av kritik från Synskadades Riksförbunds medlemmar backade Trafikverket och slog redan den 16 november på tågutropen igång.

Många synskadade har den senaste veckan reagerat starkt och vänt sig mot att Trafikverkets beslut att tysta tågutropen.

– Det här är ett resultat av att vi har fått väldigt många synpunkter från synskadade och Synskadades Riksförbund och vi vill lyssna på dem, säger Trafikverkets enhetschef Tomas Gustavsson till till P4 Väst.  

Utropen kommer att vara kvar åtminstone till en app med trafikinformation är färdig. Appen ska tas fram för synskadade som använder en smart telefon och beräknas vara klar efter nyåret.
Tomas Gustavsson berättar också att appen inte inte ens var påbörjad när myndigheten beslutade att stänga ner tågutropen.

De senaste åren har fler och fler tågutrop vid ordinarie trafik tystnat. På måndagen stängdes de sista 86 tågutropen. En avstängning som alltså bara pågick ett dygn.  

Länk till tidigare rapportering om tågutropen.