rosenbad gul stor gammal byggnad, vatten framför
Rosenbad badar i solsken. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet.

Socialstyrelsen utreder synskadades rätt till ledsagning

SRF har under lång tid fört en dialog med politiker på grund av allvarliga försämringar av ledsagarservice enligt LSS. – Det är som att det har kastats ut en livboj till synskadade och blinda, säger förbundsordförande Niklas Mattson, och tillägger att det också är ett bevis på att påverkansarbete gör skillnad.

Äntligen öppnar regeringen upp för en översyn av ledsagning enligt LSS! Redan 2018 fick regeringen underlag som visade att synskadade helt hamnat utanför lagstiftningen, och därmed att insatsen ledsagarservice nästan blivit överflödig. Detta bekräftas också av Socialstyrelsens årliga statistik.

Det finns idag synskadade som inte alls får ledsagning. Det finns också de som får ledsagning för att lämna sin bostad 2-4 timmar per månad, men inte för vardagliga ärenden som att handla mat. En av SRF:s medlemmar uttryckte det som att man ”rastas”.

– Det återstår att se om detta innebär att ledsagarservicen kan räddas och återställas till den nivå att synskadade kan leva igen och inte bara överleva, säger förbundsorförande Niklas Mattson.

Tidigare regeringar har nämligen utfärdat utredningsuppdrag som inte lett någonvart. Men vi hoppas nu på det omtag som Sveriges synskadade behöver. 

Länk till pressmeddelandet på regeringen.se

Länk till pressmedelande från SRF