Illustration man med grön skjorta och hörlurar. Runt honom svävar teckningar på olika människor i olika sinnesstämningar.

Studie: Vad gör en syntolkning framgångsrik?

Är du mellan 18–65 år och har en synnedsättning? Då behöver Lunds Universitet dig till studien ”Hur den blinda publiken förstår och upplever syntolkning av visuella händelser”.

Institutionen för psykologi vid Lunds universitet genomför nu en viktig studie. Den syftar till att identifiera viktiga faktorer som ligger till grund för framgångsrik kommunikation mellan seende och synskadade genom syntolkning. 

Målet? Att öka kvaliteten på, samt kunna erbjuda bättre verktyg för utbildning/vidareutbildning av syntolkning. I slutändan vill man helt enkelt öka möjligheterna för synnedsatta att tillgodogöra sig visuell information.

Mer information om studien (Word).

Medverka i studien

Har du en synnedsättning, är mellan 18–65 år och talar flytande svenska? Då får du gärna medverka i studien! Den tar cirka en timme och genomförs över Zoom. Deltagarna kommer att lyssna på en syntolkad film. Efter studien får varje deltagare en online-voucher på 50 kr.

Frågor? Hör av dig till forskarassistent Tina Rastegar på mejladress tina.rastegar@psy.lu.se