Tips och råd

Det finns mycket stöd att få för olika livssituationer för personer med funktionsnedsättning. Det är främst den egna kommunen och landstinget som erbjuder stöd, men även Försäkringskassan och andra statliga institutioner kan hjälpa till. På 
Synskadades Riksförbunds hemsida kan du läsa mer om synnedsättning, om olika rättigheter och om olika instanser att vända sig till.

Tips och råd till föräldrar till barn som har aniridi

Om du är förälder till ett barn som lever med aniridi, se även rubriken Barn/förälder


Tips och råd vid bländningskänslighet

Personer med aniridi är ofta känsliga för ljus och bländning. Här kommer en del tips från några av våra medlemmar: Annelie Hyvärinen, Ivana Kildsgaard, Marie Olsson och Susanne Wiklund.
Solljus kan påskynda katarakt (grå starr) och kan i övrigt vara skadligt för aniridikers ögon. För att skydda ögonen från ultraviolett strålning och solljus bör man ha bruna, svarta eller gula solglasögon. Inomhus är gula solglasögon böst eftersom svarta eller mörkbruna solglasögon gör att det lätt kan bli för mörkt inomhus.

Det finns även solglasögon med sidoskydd som man kan få på Syncentralen för att minska solljusintaget från sidan av glasögonen.

Keps eller hatt på huvudet ger extra skydd mot solljuset.

Solljuset påverkar hur väl man uppfattar kontraster. Utomhus kan en person som har aniridi oftast se bättre en molnig dag än en solig dag.

Persienner eller vita rullgardiner är bra att ha för att få in så lite ljus som möjligt i lägenheten/huset.

Dimmer på lamporna gör att man kan ändra hur ljust man vill ha det. 

Matta glödlampor ger mildare ljus.

Vissa lampor avger UV-strålning, vilket kan vara skadligt för aniridikers ögon. Var noga med att kontrollera att lamporna inte avger den här typen av strålning när ni köper dem.

Uplightlampor där lamphållarna är riktade uppåt minskar bländningen.

Ha lampan riktad från sidan eller bakifrån när du läser.

Med gul text på svart eller mörkblå bakgrund på datorskärmen blir det bättre kontrast och lättare att läsa texten.