SMARTA TORSKAR LURADE FISKARENA

SMARTA TORSKAR

LURADE FISKARENA

16 september

SRF Ängelholm – Båstad utmanade torskarna i Öresund då Turfiskebåten M/s Linda styrde utmot djuphålorma vid Ven. Kaptenen ombord, blott 18-årige Erik Svensson slet med gps:en, Ekolodet och   styrspakarna för att hålla oss kvar ovanför  fiskstimmen i det hårda vädret. Han jobbade frenetiskt med joysticken som styr de två fram-backmotorerna och bogpropellern. Avdriften efter de starka strömmarna och hårda vinden blev bara drygt en halv knop. Gör om det den som kan!

Vi var 15 torskjägare ombod denna onsdag eftermidda den 15 september. Medan skepparen och hans tre medhjälpare kämpade för att ge oss bästa möjliga service, försökte vi hålla oss på benen i den hårda sjögången. Flera hade aldrig eller sällan hållit i ett haspelspö med pilk och sillhäckla.

Medan m/s Linda stävade ut över de vita gässen fick fiskarena smak på det väntande fisket mere i cafeterian.  Varmrökt och gravad lax med potatissallad och hovmästarsås fick snart upp stämningen. Alla pratade om vem som skulle lyckas överlista Atlantens största torsk. Väl uppe vid relingen pumpade man på med spöna så att betena dansade ovanför bottnen. Men inte ett enda ryck i reven avslöjade att någon torsk nappat. De få som fanns lurade oss alla totalt. Erik lyckades till sist hitta några sillstim och då steg jublet ombord när man över lag vevade upp sillarna.

När vi steg i land, pratades det redan om att det här gör vi om. Och så blir det nästa höst igen.

 Ett härligt äventyr hälsar Lisbet Malmborg och Jan-Olof Asp som ansvariga för  aktiviteten.