Större medlemsnytta med ökat samarbete med grannföreningar

Juli 2022

SRF Ängelholm – Båstadsamarbetar med  SRF Bjuv, klippan, Åstorp och SRF Norra Skåne sedan våren 2022. Samarbetet gäller aktiviteter dit alla medlemmar i de tre föreningarna är välkomna. Det gäller ofta dagsturer med buss till populära utflyktsmål.

Sanverkan om gemensamma akriviteter innebär att medlemmarna i respektive förening erbjuds ett mycket större utbud. Medlemsnyttan ökar kraftigt. Man får mer för sin medlemsavgift. Träffa andra synskadade kan dessutom vidga bekantskapskretsen.  

Anna-Lena Päkkilä, ordförande i Norra Skåne blev glatt överraskad när intresset för att vara ned på en resa i Snapphanarnas historia lockade långt fler deltagare än förväntat.

  • Hela 32 medlemmar i de tre föreningarna slöt upp till en fantastisk förläsning om Snappanarna som verkade runt Vittsjö under 1500-talet. Claes Rudestam från bygden är mycket kunnig och har en stor berättarglädje. Han visade både statyetter och mynt från den tiden.
  • Vi tror och hoppas att denna sanverkan bidrar till att flreningarna lockar fler medlemmar. Säger Lisbet Malmborg, ordförande i SRF Ängelholm – Båstad. Medlemsnyttan ökar kraftigt och bör på sikt fungera som en betydande medlemsrekryterare. Med fler aktiviteter och även de ned lite smalare profil som inte ger underlag i den enskilda föreningen kan därmed  genomföras. Erfarenheterna av vårt sanverkansprojekt är mycket goda.

Sanverkan ned grannföreningar kan bli ett alternativ till att tvingas gå samman med andra föreningar eller lägga ner verksamheten.

Planeringen av nya samarbeten pågår inför nästa år. Hösten i år är redan fullbokad.

En annan viktig pluspoäng är att erfarenheter inom den egna föreningen sprids till fler.

  • Det blir en ren winwin-effekt, menar Bjarne Kristensen, från SRF Bjuv, Klippan, Åstorp.

 

Jan-Olof Asp

Vice ordförande i SRF Ängelholm – Båstad