text där det står

En magisk resa till Disneyland Paris

I början av juni 2022 trillade det ner en spännande inbjudan i mejlkorgen till våra synskadade barn och ungdomar; en inbjudan till Disneyland Paris.

Lördagen den 18 september 2022 samlades tolv förväntansfulla barn och ungdomar i åldrarna 7-17 år med var sin minst lika förväntansfull förälder/ledsagare på Kastrup för avfärd. Efter en något strulig incheckning fick vi ett väldigt fint bemötande i säkerhetskontrollen och lotsades förbi en enormt lång kö. Väl genom säkerhetskontrollen blev det en snabb lunch och sedan var det dags för boarding och avfärd. Två timmar senare, klockan 14 lokal tid, landade vi på Charles De Gaulle i Paris. Där väntade tre minibussar med chaufförer redo och ta oss till Hotel Explorers som ligger cirka 45 minuter med bil från flygplatsen. Hotel Explorers är ett familjevänligt hotell med pirattema. Hotellet har en uppvärmd pool med ett piratskepp och vattenrutschkanor, restauranger och affärer. Från hotellet går gratis bussar till och från Disneyland, 10 minuter bort. Efter incheckning på rummen och lite egentid avslutade vi dagen med en gemensam middag på en av hotellets restauranger. Det tar på krafterna att resa och första natten sov nog både barn och vuxna gott.

På söndagen samlades vi klockan nio utanför entrén till Disneyland Paris som består av två parker; Disneyland Park och Walt Disney Studios Park. Söndagen tillbringande vi i Disneyland Park, ursprungligen Eurodisney, som öppnades 1992. Parken är indelad i fem olika områden med olika teman. Main Street USA är det första av de fem områdena och består av en bred aveny inspirerad av Walt Disneys födelseort i Missouri USA. Avenyn, som kantas av butiker och restauranger, leder fram till det stora rosa Törnrosa-slottet med massor av tinnar och torn. Ur högtalarna dånar Disney-musik och på gatan dras spårvagnar av hästar. En promenad längs Main Street innebär alltså en resa tillbaka i tiden till början av 1900-talet.

Innan vi gick in i parken skulle våra barn och ungdomar få sina s.k. priority cards tillverkade. Det var en minst sagt tidskrävande procedur. Personalen tröstade oss med att det skulle vara väl värt väntan, vilket det också visade sig vara. Med korten fick våra barn och ungdomar med ledsagare förtur till samtliga attraktioner. Förturen var mycket uppskattad, särskilt för de åkattraktioner som hade kötid på upp emot en timme. I Disneyland Park finns åkattraktioner som passar alla åldrar och det blev minst sagt en hel del karusellåkande för både barn och vuxna. Förutom åkattraktionerna och parkens fantastiska Disneymiljöer är Disneyland Park också känd för sina stora parader med Disneykaraktärer av alla dess slag. Paraderna var mycket uppskattade av flera av våra barn och unga.

Vid lunchtid träffades vi på Agarabah Café, en Alladin-inspirerad restaurang, utformad som en orientalisk basar. Där bjöds det på en mellanösterninspirerad buffé och vi hade alla mycket att prata om. Efter lunch fortsatte vårt besök i parken. Vi njöt av att strosa runt i parken i det sköna vädret, runt 18 grader och mestadels sol. På kvällen samlades vi för gemensam middag på en restaurang precis utanför parken. För flera av de äldre barnen fortsatte kvällen inne i parken och avslutades med den stora fyrverkerishowen, medan de yngre barnen med föräldrar åkte tillbaka till hotellet efter middagen för lite lek och därefter sängdags.

På måndagen besökte vi Walt Disney Studios Park. Parken öppnade 2002 och är granne med Disneyland Park. Walt Disney Studios Park är utformad som en Hollywood-filmstudio och är inriktad på filmskapande och specialeffekter. I parken finns även många åkattraktioner. Även denna dag bjöds det på härligt väder, glada barn och massor av upplevelser för såväl barn som vuxna. Vi gick runt i parken i lite mindre grupper under dagen men för lunch och middag samlades vi alla. Vid middagen höll Gniewko, 17 år, ett jättefint tacktal som vi alla imponerades stort av.

På tisdagen var det dags för hemresa men dessförinnan hann vi med att bada i äventyrsbadet på hotellet och en gemensam pizzalunch. På tisdag kväll landade 24 mycket trötta men glada barn och föräldrar på Kastrup. Stort tack till SRF Skåne och till Sandra Eriksson som gjorde resan möjlig för våra barn och unga. Det var verkligen en magisk resa!

Jenny Ludvigsson
Mamma till Amanda 8 år