Luffarslöjd

INBJUDAN LUFFARSLÖJD

Vi bjuder in till en inspirationsdag i luffarslöjd.

 

SRF Skåne fortsätter lite till med att SKAPA LOSS.

Söndagen den 21 november kl. 10:00 till 16:00 träffas vi i ABF:s lokal på Köpmansgatan 10, 265 34 Åstorp.

 

Med hjälp av Melker Rosenberg, som är konsthantverkare i trådslöjd och en av ABF:s cirkelledare, kan vi nu få prova på och lära oss grunderna i trådslöjd under en hel dag. Det är en nybörjarkurs och ni behöver inga förkunskaper för att vara med.

 

Under pandemin ledde Melker en digital kurs för oss i SRF Skåne. Många var helt blinda och klarade det fint. Men det fanns önskemål att få göra det fysiskt för att kunna få känna på de olika sakerna som man kan göra.

 

Melker planerar att vi ska få göra en skål denna gång. Så alla ni som var med tidigare häng nu med på en fortsättning. Alla är välkomna nya som gamla deltagare!

 

Luffarslöjd även kallat trådslöjd, trådarbete eller trådtjack är en benämning på en slöjdform (en teknik) för att skapa olika föremål. Man böjer, flätar och tvinnar samman metalltrådar till olika föremål. Brödnaggar, korgar, ljusstakar, skålar och vispar är bara några exempel på vad man kan göra.

 

Slöjdarten har fått sitt namn från den tid då många s.k. luffare vandrade runt och sålde bruksföremål som de själva tillverkat med hjälp av några enkla tänger och järntråd. Nu hittar man mer fantasifulla skapelser i den varmglödgade ståltråden, som exempelvis träd, fågelbord, djur, växter och figurer. Olika nya materialkombinationer växer fram starkt. Man kan även använda mässingstrådar, pärlor och olika prismor som exempel på hur man förgyller sina verk. Men även aluminium och rostfri tråd används mer och mer.

 

Deltagaravgiften: 200 kr per person. Då ingår material, lunch och en fika. (vid anmälan anges även specialkost)

 

Deltagaravgiften kan betalas direkt till SRF Skånes bankgiro som är 484–0989 eller med Swish på nummer 123 312 6299. Glöm inte att märka din betalning med namn och att det gäller slöjd. Behöver du en avi, kontakta SRF Skånes kansli på 040 777 75 så skickas en ut till dig.

 

Datum: söndag den 21 november

Ditresa: Köpmansgatan 10, 265 34 Åstorp, klockan 10.00 (aktiviteten startar kl 10.00)

Hemresa: Köpmansgatan 10, 265 34 Åstorp, klockan: 16.00

 

Kopia på kvitto eller färdtjänstfaktura skickas in SRF Skånes kansli senast tre månader efter aktiviteten, så får ni ersättning för era resekostnader.

 

Sista anmälningsdag är måndagen den 15 november.

 

OBS! Anmälan sker till Sara Eriksson, ABF Nordvästskåne.

E-post: sara.eriksson@abf.se 

Direkt tel: 042 590 45

Växel: 042 590 40

Berätta om du har någon matallergi när du anmäler dig.

Uppge även namn, adress, postnummer och ort, personnummer samt e-postadress.

Sara svarar även på frågor om kursen.

 

Även aktivitetsansvarig, Lizz Malmborg från SRF Skånes arbetsgrupp för Kultur & fritid, svarar på frågor.

E-post: lizz.malmborg@gmail.com

Tel: 070 242 60 74

 

Välkommen med din anmälan!

Arbetsgruppen för Kultur och fritid