turridning på islandshästar

Turridning

 

Turridning på islandshästar

I det bästa väder en majmånad i Skåne kan erbjuda samlades vi vid Brönne Islandshästars ägor den 8 maj. Deras stall och hage ligger i Brönnestad mellan Hässleholm och Höör och de har haft verksamheten i 25 år.

Efter samling och hjälmutprovning lyckades vi med gemensamma insatser mejsla ut den bästa ordningen och fördelningen för både hästar och ryttare, gammal som ung, erfaren som oerfaren. Men kanske inte lika erfarna människor som erfarna hästar, med Islands-klingande namn som Gutti, Geisli och Sandi.

Väl uppe på hästryggen red vi, ungefär ett dussin, ut och det är ett fantastiskt fint område av Skåne. Porlande bäckar, fågelkvitter, sus från lövträd ackompanjerat av tunga dova hovsteg på led. En hel del tystnad också, området ligger nära Hovdala naturområde som bortsett från några besökande bilar är fritt från sådana påfund.

Med stor flexibilitet för de incidenter som uppkom för oss, för hästarna var det främst det gröna gräset i vägkanten som lockade, red vi på i nästan två timmar. Det blev ingen tölt denna gång, men efter detta är vi mer redo än någonsin.

Nöjda och tillbaka efter turen satt vi graciöst (nåja) av och gick något hjulbentare än innan till en välbehövlig fikapaus i solen. Fyra alpackor delade hagen med vårt fikabord, men höll sig en bit ifrån oss.

Innan klockan ett fördelade vi oss sedan i bilar för att åka till det närbelägna Hovdala slott och en trevlig gemensam lunchbuffé vid långbord.

Ja, det går nog att läsa mellan raderna att vi hade en väldigt lyckad söndag tillsammans på starka hästryggar. Tack till alla som var med och inblandade i att förverkliga det.

 

Text: Marcus Gråberg