Bild på Skåne med Ängelholms och Båstads kommun markerade med vitt

SRF Ängelholm-Båstad

Länk till Ängelholm-Båstads egen hemsida

SRF Ängelholm-Båstad

Av Stina-Bodil Andersson

 

SRF Ängelholm-Båstad startade 1968 under namnet Ängelholm-Båstads synskadekrets, som 1978 ombildades till synskadades förening Ängelholm-Båstad, och som senare ändrades till SRF Ängelholm-Båstad. Vi arbetar än idag under dessa kommuner. Vår lokalförening är en del av SRF och ligger under distriktet i Skåne.

 

Det har under årens lopp inte varit någon större omsättning på styrelsemedlemmar och vi avverkar just nu den femte ordförande på alla dessa år. Varav undertecknad har hållit i klubban i nio av åren. Vår ordförandeklubba har täljts och donerats av en icke seende. Detta gör att ingen förening har en likadan. Under innevarande år har föreningen fått förstärkning till styrelsen från distriktet.

 

Ekonomin har under åren varit god och i synnerhet sedan en medlem donerat ett större arv, som numera är placerat i fonder. Testatorn önskade att vi skulle, med dessa pengar, sätta guldkant på tillvaron för våra medlemmar.

Vi har under många år hyrt lokal och kansli i Folkets Hus men i början av 2020 flyttade vi till lokaler som vi delar med 15 andra handikapporganisationer. Skälet till flytten är att den styrelse som valdes 2019 insåg att hyrespengarna kunde användas på ett bättre sätt.

 

Vid senaste årsskiftet hade vi 108 medlemmar. Endast en av dem är kvar från kretstiden och fyller 96 år i höst. Som hos många lokalföreningar är kvinnorna överrepresenterade.

 

Vi har aktiviteter varje månad med god uppslutning. Någon utflykt och revybesök blir det också varje år. Inte att förglömma gåsmiddagen som traditionsenligt avnjuts i november.

 

Vår syninstruktör drog kommunen in det senaste årsskiftet men kampen går vidare för att få en sådan tillbaka.