• Avsnitt 3

    Avsnitt 3

    Recept;

    Johnnys Julnougat med choklad och rostad mandel

    Ingredienser.

    200 gr Mörk Blockchoklad.

    200 gr Ljus blockchoklad.

    250 gr Nougat Odense.

    100 gr hackad Mandel. Finns färdig hackad.

     

    Gör så här.

    Sätt ugnen på 225 grader.

    Smält chokladen och Nougaten i vattenbad eller försiktigt i Mikron.

    Bred ut den hackade mandeln på en plåt

    Låt den hackade mandeln stå inne i ca 2 minuter. Det går fort så kolla den noga.

    Blanda ned mandeln i chokladsmeten.

    Portionera ut i mindre formar eller som jag gör. Bred ut röran jämt på en plåt och låt den stelna något. Skär sedan med en kniv lagom stora rutor.

    Ställ plåten kallt och låt den stelna ordentligt. Sedan  kan du bryta loss rutorna och lägga i en burk och förvara dem i kylen.     

     

    Annas Laxröra

    Cirka fyra portioner

    Ingredienser

    3 hårdkokta ägg

    1 rödlök

    50 gram kallrökt lax

    100 g gravad lax

    1 dl hovmästarsås

    Dill

     

    Skala och hacka äggen. Skala och finhacka löken. Skär laxen i små bitar. Blanda ägg, lök och lax i en skål, häll på hovmästarsåsen och rör om. Tillsätt dill ifall du vill.

    Kan med fördel göras någon dag i förväg, så får den stå och gotta sig i kylen innan jul!

     

    Henrik Baconsill

    2 burkar matjessill

    1 paket bacon a 140 gram

    Ett halvt syrligt äpple

    En halv deciliter créme fraîches

    3 msk majonnäs

    1 msk riven pepparrot

    Svartpeppar efter smak

     

    Stek bacon knaprigt och smula den i små bitar.

    Riv äpplet grovt.

    Låt spadet rinna av sillen.

    Blanda allt utom sillen och smaka av.

    Blanda ner sillen

    Låt stå över natten.

     

    Om man vill ha starkare smak av pepparroten så ta i mer efter egen smak.

    Klarar sig en vecka i kylen.

    Smaklig spis!

  • Avsnitt 2

    Avsnitt 2

    Recept;

    Dansk Remouladsås.

     

    Beroende på hur mycket man ska göra så får man dubbla efter behov.

     

    2 msk Äkta Marjonäs.

    1 msk Créme Fraiche.

    Ca 2 tsk Curry. (börja med 1 tsk Curry och smaka av)

    1 krm salt.

    1 krm Vitpeppar.

    ¾ dl Pickles eller Bostongurka.

    1 tsk Citronsaft.

     

    Gör så här.

    Blanda Marjonäsen och Crém Fraiche.

    Tillsätt Curry, salt, peppar och blanda väl.

    Blanda i citronsaften och finhackad Pickles eller Bostongurka och rör om.

    Smaka av. Tillsätt eventuellt mer Curry.

    Låt såsen stå i kylen några timmar innan Servering.

    Perfekt till stekt Panerad fisk eller till Kyckling eller Rostbiff.

  • Avsnitt 1

    Avsnitt 1

    Recept;

    Superkrispig potatis utan frittös!

    Du behöver:
    2 liter vatten
    2 kg mjölig potatis
    ½ tsk bikarbonat
    1 dl olivolja
    Salt
    Peppar

    Starta ugnen, 200-210 grader (varmluft lite lägre temp).

    Skala potatisen och dela upp den i bitar som är 2-3 cm tjocka. Notera nu att du kan göra klyftpotatis eller vad du vill egentligen, men det kan krävas att du justerar koktiden en aning.

    Koka upp vattnet och tillsätt bikarbonat. Tillsätt sedan potatisen och koka den i 10 minuter. 

    När potatisen kokat i tio minuter, töm ner den i ett durkslag och ruska om durkslaget så att potatisens yta blir mjuk.

    Efter detta sätt potatisen i en form och ringla olivolja över den, salt och peppar efter smak.

    In med allt i mitten av ugnen. Efter 20 min, vänd potatisen.

    Efter detta vänder du potatisen var 10:e minut, tills du är nöjd med färgen, brukar ta ungefär 40-50 min.