Skola till arbete

Hej!

Snart har halva tiden gått av projekt Skola till Arbete. Projektet startade i mars 2020 och pågår till februari 2023.

 

Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och drivs av SRF Skåne i samverkan med US Syd, SRF riks och Iris Hadar.  Syftet med projektet är att skapa webbaserade guider, som ska underlätta övergången mellan skola och arbetsliv för ungdomar med synnedsättning. Guiderna kommer att finnas i två olika versioner: en riktad till ungdomarna själva och en till professionella som de mötet (exempelvis studie- och yrkesvägledare4 och arbetsförmedlare).

Många unga tycker att det kan vara svårt att veta vilket jobb man vill ha och hur man ska göra för att nå dit. Som synskadad kan det finnas ännu fler funderingar. Vilka rättigheter har jag? Hur kommer det att fungera? När ska jag berätta om min synskada? Alla dessa frågor är det tänkt att guiden ska kunna svara på.

Under projektets första år har vi samlat in en hel del erfarenheter från synskadade personer som har arbete, och även om hur exempelvis Arbetsförmedlingen kan hjälpa till. Nu börjar arbetet med att sammanställa informationen. Förutom informationstexter kommer vi även att producera korta filmer, där synskadade ungdomar som har arbete får berätta om sitt jobb, vad som fungerar bra, vilket eventuellt stöd de har och hur de gjorde för att få jobbet.

 

Jag kommer under hösten, om smittspridningen av Covid-19 fortsätter att vara låg, att försöka besöka samtliga US-distrikt, för att informera om projektet, presentera delar av materialet och diskutera med ungdomarna. Självklart kommer materialet också att läggas upp här på hemsidan när det är klart.

Har ni frågor, tankar eller idéer om projektet är ni alltid välkomna att kontakta mig på telefon: 0735-18 20 33, eller via mail:

anna.balte@srf.nu

 

/Anna Balte, projektledare