På gång

Syntolkad opera i Skellefteå

Du har ännu chans att anmäla dig!

Norrlandsoperans uppsättng av Tartuffe syntolkas den 17 maj.   

Kontakta då vårt kansli.  090-18 96 33

Mer information om operan


Inbjudan

Projekt: Vandring för hälsa och livskvalitet

Till personer med en synnedsättning boende i Västerbotten

Efter ett mycket lyckat vandringsprojekt under pandemin, kan vi nu glädjande återigen bjuda in till nya vandringar under 2022.

Vi fortsätter att utmana oss i en anda av gemenskap och vidareutvecklar projektet. Här uppmanar vi nu både dig som deltagit tidigare och dig som inte har det, att anmäla er! Vi planerar för totalt 4 vandringstillfällen under året, 2 i vår och 2 till hösten.

Nytt för året är att vi kommer ha olika teman på vandringarna och anlita instruktörer. Projektet ska finansieras med bidrag från Lona/Länsstyrelsen i Västerbotten samt Synskadades stiftelse.

Sista anmälningsdag:  5 maj.

Mer information om vandringarna


Artikel på webben

Vår syntolkningsverksamhet har uppmärksammats i en artikel på webbplatsen "Hållbara Umeå". Läs artikeln här nedan.  

Artikel 9 februari

Ballerinor på scen i oskärpa.

Syntolkad kultur – En lyckad första höst!

Sedan början av hösten 2021 har ett utbud av mer tillgänglig kultur och sport presenterats i Västerbotten. I ett samarbete, med bland annat Norrlandsoperan och Umeå Teaterförening, har SRF Västerbotten tagit fram ett koncept för syntolkade kultur- och sportevenemang etablerats.

"Det är både roligt och viktigt med samarbeten för att skapa långsiktiga strukturer", säger Britta Amft, projektledare vid Norrlandsoperan.

Varierat utbud

Tack vare att Norrlandsoperans möjlighet att investera i en ny syntolkningsutrustning lyckades verksamheten komma i gång snabbt. Under hösten 2021 tolkades sex föreställningar och en rad sportevenemang live på plats. Bland scenkonstprogrammet ur Umeå Teaterförenings och Norrlandsoperans utbud fanns pjäsen En handelsresandes död, lunchteatern Som ett jävla solsken, de två operorna Macbeth och Kejsarens nya kläder samt dansföreställningar av Norrdans och Charlotte Engelkes. Flera av syntolkningarna blev fullsatta. Flera av besökarna hade aldrig varit på teater, eller inte fått uppleva scenkonst på väldigt, väldigt länge.

Så går det till

En timme innan föreställningarnas start får syntolkningspubliken en introduktion av syntolken och oftast även möjlighet att träffa skådespelare, sångare eller dansare. I vissa fall finns dessutom möjlighet att känna på delar av scenografier och kostymer. Syntolkningspubliken blir alltid placerad i direkt närhet till scenen. Det har varit uppskattat att få komma så nära och därför kunna skapa sin egen upplevelse genom alla intryck.

”Att få vara med på ett syntolkat event har gett mig som seende en ny dimension till teater”, säger en av ledsagarna som deltagit.

Vårprogrammet är i gång

Efter en lyckad första höst är nu vårprogrammet i gång. Även denna gång med en fin blandning av olika genrer. Hela syntolkningsprogrammet sprids under namnet Kikaren, tillsammans med praktisk information kring bokning med mera. Informationen finns tillgänglig hos bland annat SRF Västerbotten, Umeå Teaterförening och Norrlandsoperan.

Fler syntolkar

En viktig aspekt för en långsiktig verksamhet är erfarna syntolkar. Ett fåtal aktiva tolkar fanns redan sedan tidigare i Umeå och under hösten och våren har ytterligare en person, bosatt i Umeå, genomgått utbildningen för syntolkning vid Fellingsbro Folkhögskola. 
"Tillgång till kultur och sport live bör vara en självklarhet, även om man har en synnedsättning", menar Ann Lindmark, ombudsman i SRF Västerbotten.

Mer information

Synskadades Riksförbund Västerbotten tillsammans med Norrlandsoperan, Umeå Teaterförening och Föreningen Parasport står bakom satsningen, och är vårens program för syntolkade evenemang aktuellt.

Länk till den ursprungliga artikeln.

Slut på artikeln.


Våra syntolkade föreställningar

Hela våren kommer vi att erbjuda syntolkade evenemang. Nu när restriktioner lättat så gäller det att anmäla sig i god tid till de begränsade platserna. Läs mera på  

Syntolkning i Umeå

Syntolkning i Skellefteå

Se även på dessa sidor:  

Verksamheter

Kalendarium

  1. Syntolkning i Västerbotten