Syntolkning i Umeå

Teater: KAMELIADAMEN

“Kameliadamen” är en gripande berättelse om modet att följa sitt hjärta, och de ödesdigra konsekvenser det kan få.

Onsdag 1 mars kl. 19.00, Väven scenen.

I en samtida version av klassikern Kameliadamen träffar fotbollsfarsan Andreas dragqueenen Marcus. De blir våldsamt förälskade och Andreas beslutar sig för att följa sitt hjärta och lämna fru och barn. Andreas fru får reda på förhållandet och försöker vara storhjärtad och inte döma. Men det är svårt, hon tänker på konsekvenserna. Det ingen av dem vet är att Marcus har cancer och att hans dagar är räknade.

Målgrupp: vuxna
Längd: 2 tim. inkl. 20 min paus
Syntolkningspris: 250 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Umeå Teaterförening
Syntolk: Ingunn Grande
Bokas senast: 13 februari


Dans: SÄLSKAP - Sindri Runudde

Sälskap är en sensorisk djupdykning för alla åldrar – en undervattensvärld på land, där publiken både får se, höra och känna dans.

Lördag 18 mars kl. 15.00, Norrlandsoperan, Studioscenen

Föreställningen Sälskap är inspirerad av sälmänniskan Selkie – en oceanisk myt om en varelse som är hälften säl, hälften människa. Med denna sägenomspunna figur som utgångspunkt möts två dansare i en fantasivärld där den fysiska kroppen drabbas av både hem- och borta längtan. Koreografen Sindri Runudde har själv en synnedsättning och skapar ofta verk som tilltala flera sinnen.

Målgrupp: Familjeföreställning från 8 år
Längd: 60 minuter, ingen paus
Syntolkningspris: 130 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Norrlandsoperan
Syntolk: Ingunn Grande
Bokas senast: 1 mars 2023


Dans: LARSEN C - Christos Papadpopolous

En storslagen och suggestiv dansupplevelse med sju dansare

Fredag 24 mars kl. 19.00, Norrlandsoperan, Black Box

I föreställningen Larsen C, stämmer människokroppar in i samma eviga takt som ishyllan. Och i en drömliknande sekvens framstår de alltmer som överjordiska – eller precis som ett polarlandskap. Föreställningens titel kommer från en 10 000 årig jättelik hylla av is i Antarktis, uppkallad efter den norska valfångaren kapten Carl A. Larsen, som seglade längs isfronten år 1893. Ishyllan är i ständig rörelse, men dess rörelser är så långsamma att de inte kan uppfattas av de mänskliga sinnena – det är som om takten i dess rörelse absorberas av tid och rum. Larsen C är en metafor för livet som går framåt, för det som är oövervinnerligt.

Målgrupp: vuxna
Längd: ca 60 minuter, ingen paus
Syntolkningspris: 130 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Norrlandsoperan
Syntolk: Stina Lundin
Bokas senast: 1 mars 2023


Opera: ADRIANA MATER - Kaija Saariaho

Sverigepremiär för en högst aktuell opera om moderskap, mörker och hopp.

Lördag 1 april kl. 15.00, Norrlandsoperansoperan, Stora scenen

Den finska tonsättaren Kaija Saariaho tilldelades Polarpriset 2013 och hennes musik har beskrivits som ”en särpräglad skönhet, inspirerad av drömlika tillstånd, myter och dunkla mysterier”. Adriana Mater är Saariahos andra opera, med libretto på franska av den kände libanesiske författaren Amin Maalouf.
Operan utspelar sig i en diffus nutid, under ett inbördeskrig i ett icke namngivet land. Där och då blir den unga Adriana våldtagen av den jämngamla Tsargo, en lokal milissoldat. Hon blir med barn och trots hennes syster Refkas råd väljer Adriana att behålla barnet. Men beslutet är infärgat av den centrala frågan Adriana ställer sig: ”Kommer mitt barn att bli en Kain eller en Abel?” Men trots en fruktansvärd historia slutar Adriana Mater ändå i ljus och med hopp om försoning. Fyra sångare, kör, statister, barnstatister tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester bjuder på en unik och angelägen operaupplevelse.

Målgrupp: vuxna
Längd: 2 timmar 40 minuter, inklusive en paus om 30 minuter
Syntolkningspris: 200 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Norrlandsoperan
Syntolk: Ingunn Grande
Bokas senast: 15 mars


Dans: TERRARIUM - Norrdans

Uppskattade danskompaniet Norrdans från Härnösand skapar en liten värld i världen som rymmer både självklar gemenskap och ödslig ensamhet

Fredag 14 april kl. 12.00, Norrlandsoperan, Black Box (Påsklovsföreställning)

På scenen i Black Box syns ett gigantiskt Terrarium i glas som på många vis är lik en teater. De är avgränsade rum för levande organismer som är till för att beskådas. Föreställningen Terrarium bygger alltså på sätt och vis upp en teater i teatern och det fylls med nio dansande varelsers liv. Ackompanjerat av klarinett, valthorn, cello och kontrabas.

Målgrupp: familjeföreställning från 10 år
Längd: ca 45 minuter, ingen paus
Syntolkningspris: 130 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Norrlandsoperan
Syntolk: Stina Lundin
Bokas senast: 29 mars


Teater: ÖDELÄGGAREN

En berättelse om ont och gott, om mentala övergrepp och förnekelse. Om ett livsrum som krymper bit för bit.

Torsdag 27 april, kl 19.00, Vävenscenen

En dag knackar det på Christinas dörr. Utanför står en man hon träffat i kyrkan. I handen håller han en påse med tillhörigheter – och sin sexåriga son. De saknar bostad och har ingenstans att ta vägen, kanske kan Christina hjälpa dem? Mötet i dörren kommer visa sig vara ödesdigert. Mannen och sonen flyttar in och tre år senare har Christina kastats ut i fattigdom och tvingats lämna sin bostad. Hur kunde det gå så här?

Målgrupp: vuxna
Längd: 1 tim 50 min, inkl 20 min pays
Syntolkningspris: 160 kr
Ledsagare medföljer gratis (anges vid bokningen)
Arrangör: Umeå Teaterförening
Syntolk: Stina Lundin
Bokas senast: 10 april


Anmälan och kontakt:

SRF Västerbotten,  090-18 96 33