Vandringsprojektet

Här uppmanar vi nu både dig som deltagit tidigare och dig som inte har det, att anmäla er!

Vi planerar för totalt 4 vandringstillfällen under året, 2 i vår och 2 till hösten.

Nytt för året är att vi kommer ha olika teman på vandringarna och anlita instruktörer.

Detta projekt finansieras bland annat av Naturvårdsverkets projekt "LONA".

Program

21 maj: Dagsvandring , Jävre eller Svarttjärn

4-5 juni Vandringshelg, Isälvsleden

8-11 september: Vandringshelg, Hemavan

1 oktober: Dagsvandring, Flottarstigen

Dagsvandring, Jävre eller Svarttjärn

Datum: 21 maj

Tema: Arkeologi

Arkeologstigen

Arkeologstigen är en naturskön och lättpromenerad vandringsled i Jävre. Själva stigen består av två rundor på vardera 2 kilometer samt en avstickare upp på Högberget. Den totala sträckan mäter 8 km. Man kan välja att gå lite olika slingor. På vandringen passerar du arkeologiska lämningar som gravar och en ”liggande höna”.

Uppe på toppen av Högberget möts du av en vidunderlig utsikt över kustlandet. Miljön är häftig med stora öppna ytor blandat med några stora klippblock som är spännande att utforska. Det finns även en gammal labyrint från 1200-talet, två moderna grillplatser och hur många fina naturliga sittplatser som helst.

I Jävre tros en av Norrbottens äldsta befolkning ha bott för 3000 år sedan. I området finns många lämningar i form av gravar, labyrinter och offerstenar.

Svarttjärns vandringsstig

Välkommen till Svarttjärns vandringsstig i Lövånger. Här kan du vandra genom vacker natur till Havsvågen och upp på Lidberget, Lövånger-bygdens högsta berg. Här finns ett stort klapperstensfält med stenar som ligger i ”vågor”. Det finns också ett högt utkikstorn format som en älg.

Leden går genom vacker natur, upp till Havsvågen/Lill´n runt Tuvtjärn och upp på Blyberget innan den går tillbaka till starten. Sträckan är 7km lång.

Bra att veta:

Vissa tider på året är stigen blöt så det är bra att ha kängor eller stövlar. Grillstuga med eldstad finns på Havsvågen och Blyberget. Roddbåt finns att låna för en tur på Tuvtjärn. En kallkälla med drickbart vatten finns året runt. Informationstavla och kartor finns vid starten.

Sevärdheter:

Klapperstensfältet som ligger på Lövångersbygdens högsta berg Lidberget med 151 meters höjd över havet. Fältet har formen av vågor, därav namnet Havsvågen. Vid fältet finns både grillstuga och utsiktstorn format som en älg kallat Lill´n. Utsikt mot Skellefteå, Northvolt och havet har du både från Lidberget och Blyberget. Efter stigen finns en kallkälla med drickbart vatten, nästan två meter höga myrstackar, fångstgropar och flera olika naturtyper.

 

Vandringshelg, Isälvsleden

Datum 4–5 juni

Tema: Fåglar

Övernattning: Kärleksuddens camping i stugor

Isälvsleden

Isälvsleden är en 60 km lång vandringsled mellan Vindeln och byn Åmsele i Västerbotten. Leden sträcker sig genom ett fantastiskt landskap som skapats av inlandsisen för många tusen år sedan. Här finns vackra dynlandskap med mäktiga grusåsar, sagobetonad gammal tallskog och ständer som är delar av stora sanddyner. Leden är mycket omväxlande och här finns ett rikt fågelliv. Som mål ska vi försöka lära oss känna igen minst 3 olika fågelläten!

Vi startar vår vandring vid Valfrid Paulssonreservatet. Valfrid Paulssonreservatet är ett lättillgängligt naturreservat och självaste Valfrid Paulsson härstammar från byn Hjuken. Leden går här i ett dödislandskap med dödisgropar, ibland vattenfylllda som bildar småtjärnar. Vi passera en övernattningsstuga med rastplats i Missutjärn och leden går också över de mäktiga Hjuksåsarna. Vi kan välja att göra en kort avstickare till Lerfallet, ett unikt område där grundvattenuppflöde skapar ett miniatyrlandskap av lervulkaner (ca 15 km).

Vi övernattar i Hällnäs vid Kärleksuddens camping.

Nästa dag fortsätter vi vår vandring från Hällnäs ned mot Vindeln. Från Hällnäs sträcker sig leden över Koverberget. Leden går genom lite fuktigare granskog. För den botaniskt intresserade finns flertal lokaler med Jungfru Maria Nycklar och nära Lappkuliden finns växtplatser för Strutbräken och Nattviol. Fågelkvitter kommer garanterat att höras! (12 km).

 

Vandringshelg, Hemavan

Datum: 8–11 september

Tema: Svamp

Övernattning: Blå gården i stugor

Hemavan

Hemavan är ett fantastiskt fint område för vandringar. Här nedan ser ni några förslag till vandringar vi kan göra under dagarna!

Viterskalsstuga - en del av Kungsleden

Vi tar med dagspackning och går fram och åter under en heldag, 12 km enkel väg. Det går att ta liften upp så att man direkt kommer upp i högfjällsterräng vilket gör vandringen kortare – och enklare.

Atoklimpen

Samernas heliga berg liknar inget annat i den svenska fjällvärlden. Vandringen närmaste vägen är 8–9 km, och kan förlängas med någon timme genom en nyanlagd led om man vill se mer av det omgivande landskapet. En av de häftigare vandringarna i Hemavan och ett måste på en vandringsresa hit.

"Gurken" eller Gurkfjället

Gurkfjället, eller Gurhke på samiska betyder enögd bergsknalle och har alltså inget med någon grönsak att göra. Detta är en relativt enkel toppbestigning som ändå ger äkta fjällkänsla för insatsen. Vandringen startar i Solberg mellan Hemavan och Tärnaby och är 3 km lång enkel väg.

Drottningleden

Mellan Hemavan och Laisaliden går den 9 km långa vandringsleden Drottningleden som är invigd av självaste drottningen 2003. Från Hemavan börjar vandringen i en ganska brant stigning men när man väl kommit upp på fjället är det en enkel och bekväm vandring – och vi behöver inte gå hela leden utan kan vända efter 5-6 km så blir det lagom långt för oss.

Ruttjebäcken

Fjällvärldens skönaste vandring? Här vandrar vi längs en fjällbäck som grävt ut formationer och ”pottor” i berghällen. När man tröttnar på att gå stannar man lämpligen och badar. Medtag badkläder alltså! Längd ca 6 km.

Blomsterfjället

En vandring för den som vill ”ta en topp”. Vandringen börjar vid parkeringsplatsen i Portbron och toppen ligger på 800 m.ö.h. Blomsterfjället är kalkrik mark, vilket gör att många vackra och ovanliga fjällblommor trivs här.

Fjällfinakåtan och kobåset

Med start vid Fjällparken går leden rakt upp genom Fjällbotaniska trädgården och vidare mot kobåset. Kåtan där uppe är öppen och har en liten kamin som går att elda i.

 

Dagsvandring, Flottarstigen, Robertsfors

Datum: 1 oktober

Tema: Flottning

Flottarstigen

Flottarstigen och Fiskestigen följer Rickleån från Överklinten ända ner till mynningen vid havet. Flottarstigen är benämningen på leden från Överklinten till Robertsfors bruk eftersom det tidigare bedrevs flottning här. Hela bruksområdet är industrihistoriskt intressant. Här finns bland annat en gammal bruksjärnväg.

Efter Robertsfors samhälle och Bruksmuseet övergår Flottarstigen i den så kallade Fiskestigen. Den tar vandraren ner till naturreservatet Klubben där Rickleån mynnar ut i Bottenviken. Denna del av Rickleån har aldrig flottrensats och har kvar sin unika miljö. Här har fiskare vandrat längs ån sedan århundraden och stigen har därav fått namnet Fiskestigen.

Båda lederna erbjuder en lätt vandring utan större höjdskillnader i natursköna områden. Vid Åströmsforsen finns ett naturreservat, där man bland annat kan hitta gul svärdslilja. En annan naturskön plats är Åknät, med riklig förekomst av liljekonvaljer.

Det finns också gott om fiskeplatser längs Rickleån. Förutom lax finns öring och harr samt förstås också gädda och abborre. Efter stigen finns ett antal fina rastplatser med vindskydd, grillplatser, bänkbord och torrtoaletter. Några platser har handikappanpassats och går att nå med rullstol och har HWC. Fiskestigen ansluter till två naturreservat, Klubben vid Rickleåns mynning samt Åströmsforsen vid Laxbacken.

Vi väljer att starta vandringen i Siknäs och avslutar i Robertsfors vid bruksområdet, en sträcka på ca 10km.

Övrigt

Ledsagare:

Vi anlitar ledsagare vid varje vandringstillfälle. Du kan välja att ha med egen ledsagare, eller så ordnar vi efter behov. Oavsett så får ledsagarna ett arvode för insatserna.

Kostnad:

För deltagande i alla vandringarna betalar du en egenavgift på 600kr. om du väljer att delta i enstaka vandringar, betalar du 200kr per vandringstillfälle. Ledsagarna betalar ingen egenavgift. I kostnaden ingår resor, kost och logi.

Efter anmälningstidens slut, kommer en avi på egenavgiften att skickas hem till Dig som anmält dig, med en bekräftelse på din anmälan.

Anmälan

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 5 maj.

Du anmäler ditt deltagande i projektet, till:

SRF Västerbottens kansli

Tel: 090–18 96 33

E-post: [vasterbotten@srf.nu](mailto:vasterbotten@srf.nu)

Vid anmälan uppger du:

- Namn och kontaktuppgifter

- Ledsagare – egen eller behov av.

- Vilken/vilka vandringar

- Matallergier

- Ev. annat vi bör känna till

Inför varje vandring kommer relevant information skickas ut till dig som anmält ditt deltagande till den vandringen.

NU VANDRAR VI TILLSAMMANS FÖR HÄLSA OCH LIVSKVALITET!

Välkommen med Din anmälan!