En svartvit bild på en ung Bengt Ericsson som skriver punktskrift på en Perkinsmaskin
Före detta vice ordförande i SRF Stockholm stad och schackspelaren Bengt Eriksson. Bilden är från någon gång på 1970-talet.

Minnesord

Bengt Eriksson 1951 – 2020

Bengt Eriksson ringde mig 1982. Då var han valberedare i Nordvästkretsen inom Synskadades förening i Stockholm. Och jag tackade ja till att ställa upp.

Bengt Eriksson var vice ordförande i föreningen när jag kom med i styrelsen 1983. Där satt han tillsammans med Leif Pehrson och Rolf Klangebjär också i arbetsutskottet.

Bengt Eriksson var kongressombud 1984 på Vildmarkshotellet i Norrköping. Och tjänstgjorde på flera SRF-kongresser som mötesordförande. Han var en av landets snabbaste och bästa punktskriftsläsare.

Bengt Eriksson var min första lärare på datorer 1994. Då var han en av landets mest kunniga på Word Perfect 5.1 och framför allt på skärmläsningsprogrammet från Danmark. Alltså det program som vi alla använde då.

Bengt Eriksson ryckte in flera gånger och utvecklade mina kunskaper om vad som kan göras på en dator. Och han satt flera år i distriktets styrelse på 2000-talet.

Bengt Eriksson hade givetvis gjort en massa annat som inte hade med mig att göra. Var berömd i radion som liten pojke på Tomtebodaskolan. Utbildade sig på Stockholms universitet. Var en duktig schackspelare. Var gift och blev änkeman efter Eivor Eriksson. Och var tvillingbror till Rolf.

Bengt Eriksson ringde mig bara för några veckor sedan. Då ville han ha hjälp med att hitta tablån över radio och tv-programmen i tillgänglig form.

Kaj Nordquist