Bildcollage som illustrerar studiecirklar.

Studieprogram 2022

Anmälan till vårens studiecirklar startar den 5 september kl 09:00.

Studiecirklarna genomförs i samarbete med ABF Stockholm.  

Digital ljudredigering, tisdagar kl. 18,00Engelsk konversation,
måndagar kl. 13.00
Korgflätning dagtid, onsdagar kl. 12.30
Korgflätning kvällstid, onsdagar kl. 17.00
Korsord, tisdagar kl. 12.00
Mindfulness, torsdagar kl. 18.00
Skriv och utforska poesi, varannan tisdag kl. 18.00
Stickning dagtid, onsdagar kl. 14.00
Stickning kvällstid, varannan tisdag kl. 18.00                                    
Sömnad, tisdagar kl. 13.00Spanska, måndagar kl. 18.00

Allmänt om cirklarna

Anmälningsregler
Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi såklart både glada och stolta över.

För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor har vi därför fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Första dag för anmälningar till höstens cirklar är måndagen den 5 september kl 09.00. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mail eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas.

Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv till en cirkel.

Vi skickar inte ut några skriftliga bekräftelser, utan du får besked i samband med din anmälan. Om en cirkel blir inställd får du förstås besked om detta.

Det är bra om du meddelar oss om du hoppar av från en cirkel eftersom vi då eventuellt kan kalla in en reserv.

Anmälningar till samtliga cirklar görs endast på tel 08-452 22 00 eller via e-post anmalan@srfstockholm.se. Använd alltså inte våra direktanknytningar eller personliga e-postadresser när ni vill anmäla er till cirklarna.

I och med din anmälan godkänner du att cirkelledaren får ta del av din e-postadress och/eller telefonnummer.

Avgifter
Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För deltagare som inte är medlemmar i SRF tillkommer en avgift på 250 kronor. Cirklar i SRF-ämnen och rehabilitering är kostnadsfria.

Du kan betala med kort eller swisha in din deltagaravgift till: 123 644 11 58, skriv cirkelns namn i meddelandefältet. Alternativt kan du betala till plusgiro: 96 78 70-7. Skriv ditt namn samt vilken cirkel det gäller.

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis två gånger.

Kurstlitteratur
Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media om du har behov av detta.

Lokal
Om inget annat anges är det Gotlandssalen som gäller. Adress: Gotlandsgatan 44, 1 tr ned. Hiss finns. Obs. Ny portkod varje termin.

Vill du starta en ny studiecirkel?
Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen. I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms Stads regi och i våra lokaler.

Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF. Ta chansen och lär för livet!

Fler cirklar!
Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna, på vår hemsida, och i e-postutskick från föreningen.

Studieansvarig
Eva Hildursmark, tel. 08-452 22 02, epost eva.hildursmark@srfstockholm.se

Höstens cirklar

Digital ljudredigering i Audacity med JAWS
Drömmer du om att starta en egen podcast, eller vill du kanske göra en snygg ljudpresentation i skolan/på jobbet? I den här cirkeln har du chansen att få lära dig att jobba med ljud i gratisprogrammet Audacity. Vi kommer att gå igenom både hur man kan spela in ljud direkt i Audacity och jobba med ljudfiler som spelats in någon annanstans, till exempel på din mobiltelefon.

Du behöver inga tidigare kunskaper om att redigera i eller spela in ljud, men det är bra om du har en viss datavana och av att arbeta med Jaws som skärmläsare. Till kurstillfällena behöver du ta med dig en bärbar dator med Jaws installerat.

Vi kommer även att anordna en fortsättningskurs med start i oktober om intresse finns.

Tid: Tisdagar kl. 18.00 - 20.30
Start: 13 september, 4 ggr
Deltagaravgift: 300 kronor
Cirkelledare: Ronja Helt

Engelsk konversation
Det här är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat. Vi läser också en bok om något intressant ämne.

Tid: Måndagar kl 13.00 - 15.00.00
Start: 3 oktober, 10 ggr  
Deltagaravgift: 400 kronor
Cirkelledare: Yvonne Bauer

Kordord
Korsordslösning är en populär cirkel. Cirkelledaren är själv korsordsmakare och gör bl a korsord till olika tidningar. Vi löser korsorden tillsammans i grupp och cirkelledaren läser upp ledtrådarna och hjälpbokstäverna och fyller i orden. Att lösa korsord är bra gymnastik för hjärnan och gör man det dessutom i grupp blir det samtidigt en trevlig gemenskap.

Tid: Tisdagar kl. 12.00 - 14.30
Start: 13 september, 10 ggr
Deltagaravgift: 400 kronor
Cirkelledare: Lars Kumlin

Korgflätning dagtid
Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Tid: Onsdagar kl 12.30–16.00
Start: 14 september, 12 ggr
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Max 6 deltagare
Cirkelledare: Dane Zetterwall Obs preliminärt

Korgflätning kvällstid
Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Tid: onsdagar kl 17.00 - 20.30
Start: 14 september, 12 ggr
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Max 6 deltagare
Cirkelledare: Dane Zetterwall Obs preliminärt

Mindfulness
Mindfulness innebär att vara medvetet närvarande här och nu, och genom olika meditationer och tekniker kan man bland annat minska eller ta bort stress, ångest, smärta och depression, få tyst på orostankarna och få lättare att somna. Du får verktyg för hur du kan använda dig av mindfulness i vardagen. Dessutom finns det möjlighet att diskutera perspektivet med att vara synskadad, tillsammans ventilera och eliminera eventuell stress, ångest och oro med hjälp av acceptans och kanske till och med på ett nyfiket sätt hitta fördelar med och lärdomar av situationen. Inga förkunskaper behövs. Om du vill lära dig att känna frid, få ett inre lugn och skapa en riktigt bra livskvalité, då är mindfulness definitivt något för dig.

Tid: Torsdagar kl. 18.00 - 20.30
Start: 15 september, 10 ggr
Ingen deltagaravgift
Cirkelledare: Wendela Jobson

Skriv och utforska poesi
Tillsammans läser och skriver vi olika typer av lyrik: rimmad vers, politisk poesi, talad poesi med mera. Cirkeln passar både för nybörjare och mer erfarna poeter.

Tid: Tisdagar kl 18.00 - 20.30, Obs varannan tisdag
Start: 27 september, 5 ggr
Deltagaravgift: 300 kronor
Cirkelledare: Desideria Jungelin

Spanska för nybörjare
Många drömmer om att lära sig ett nytt språk. Nu har du chansen att delta i vår studiecirkel i spanska. Under våren genomförde vi en prova på-cirkel, men är du nybörjare och jobbar flitigt kan du absolut komma ikapp dem som deltog i denna. Du behöver inga förkunskaper och cirkeln bygger i hög grad på konversation. Cirkelledaren har en universitetsexamen i spanska och talar språket flytande.

Tid: Måndagar kl. 18.00 - 20.30
Start: 3 oktober, 10 ggr
Deltagaravgift: 400 kr
Cirkelledare: Angelica Brofjorden

Stickning dagtid
Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: Onsdagar kl 14.00 - 16.30
Start: 28 september, 10 ggr
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Cirkelledare: Dominique Lunnerda

Stickning kvällstid
Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: tisdagar kl 18.00 - 20.30, Obs varannan tisdag
Start: 13 september, 8 ggr
deltagaravgift: 500 kr + material
Cirkelledare: Anitha Svensson

Sömnad
Sömnadscirkeln är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder. Det går bra att sy även om du ser dåligt eller inte alls.

Tid: Tisdagar kl 13.00 - 16.30
Start: 13 september, 10 ggr
Deltagaravgift: 500 kronor + material
Cirkelledare: Maud Häger Norberg