Bildcollage som illustrerar studiecirklar.

Studieprogram 2022

Anmälan till vårens studiecirklar startade den 4 februari kl 09:00.

Studiecirklarna genomförs i samarbete med ABF Stockholm.  

Följande studiecirklar genomförs hösten 2022 :

 

 

Allmänt om cirklarna

Anmälningsregler

Första dag för anmälningar till hösten cirklar är 5 september. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mejl eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas.

Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi så klart både glada och stolta över.

För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor har vi därför fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv till en cirkel.

Vi skickar inte ut några skriftliga bekräftelser, utan du får besked i samband med din anmälan. Om en cirkel blir inställd får du förstås besked om detta.

Anmälningar till samtliga cirklar görs endast på tel 08-452 22 00 eller via e-post anmalan@srfstockholm.se. Använd alltså inte våra direktanknytningar eller personliga e-postadresser när ni vill anmäla er till cirklarna.

Avgifter

Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För deltagare som inte är medlemmar i SRF tillkommer en avgift på 250 kronor. Cirklar i SRF-ämnen och rehabilitering är kostnadsfria.

Vill du ha ditt inbetalningskort via epost går det bra. Hör av dig till kansliet på tel: 08-452 22 00 eller e-post: kansli@srfstockholm.se. Du kan också betala med Swish.

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis två gånger.

Kurslitteratur

Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media om du har behov av detta.

Lokal

Om inget annat anges är det Gotlandssalen som gäller. Adress: Gotlandsgatan 44, 1 tr ned. Hiss finns. OBS. Ny portkod varje termin.

OBS! Coronapandemin

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om du vill delta i våra studiecirklar ska du vara vaccinerad mot Covid-19. Handsprit finns till vänster om ingången till toaletterna samt i beredningsköket. Munskydd finns till salu vid disken utanför beredningsköket.

Vill du starta en ny studiecirkel?

Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen. I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms stads regi och i våra lokaler.

Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF. Ta chansen och lär för livet!

Fler cirklar!

Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna, på vår hemsida, och i e-postutskick från föreningen.

Studieansvarig
Eva Hildursmark, tel: 08-452 22 02, e-post: eva.hildursmark@srfstockholm.se.

Vårens cirklar

Punktskrift - för nybörjare och fortsättare

Ta chansen och lär dig grunderna i punktskrift. Att kunna göra anteckningar, skriva upp telefonnummer, märka kryddburkar osv kan underlätta din vardag.

I denna cirkel får nybörjarna lära sig alfabetet och hur man gör när man skriver och läser punktskrift.

För fortsättarna anpassas cirkeln efter deltagarnas behov. Du kunna alfabetet hjälpligt, men kursen innehåller även en del repetition.

Tid för båda nivåerna: måndagar kl 10:00–12:30

Start: 14 februari, 10 ggr

Ingen deltagaravgift

Cirkelledare: Monica Söderberg

Engelsk konversation

Det här är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat. Vi läser också en bok om något intressant ämne.

Tid: måndagar kl 13:00–15:00

Start: 7 februari, 8 ggr  

Deltagaravgift: 400 kronor

Cirkelledare: Yvonne Bauer

Svensk schlager

Varmt välkommen att delta i vår studiecirkel för dig som tycker om svensk populärmusik. Vi går igenom svensk populärmusik från början av 1900-talet fram till våra dagar. Vi lyssnar, sjunger och minns.

Tid: måndagar kl. 17:30–20:00

Start: 14 februari, 4 ggr

Deltagaravgift: 300 kr

Cirkelledare: Monica Söderberg

Spanska för nybörjare

Många drömmer om att lära sig ett nytt språk. Nu har du chansen att delta i vår "Prova på"-cirkel i spanska. Får vi tillräckligt många deltagare fortsätter cirkeln med fler tillfällen under höstterminen. Du behöver inga förkunskaper och cirkeln bygger i hög grad på konversation. Cirkelledaren har en universitetsexamen i spanska och talar språket flytande.

Tid: måndagar kl. 18:00–20:30

Start: 25 april, 5 ggr

Deltagaravgift: 300 kr

Cirkelledare: Angelica Brofjorden

Korsord

Korsordslösning är en populär cirkel. Cirkelledaren är själv korsordsmakare och gör bl. a. korsord till olika tidningar. Vi löser korsorden tillsammans i grupp och cirkelledaren läser upp ledtrådarna och hjälpbokstäverna och fyller i orden. Att lösa korsord är bra gymnastik för hjärnan och gör man det dessutom i grupp blir det samtidigt en trevlig gemenskap.

Obs! Ny starttid: tisdagar kl 12:00–14:30

Start: 15 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 400 kronor

Cirkelledare: Lars Kumlin

Sömnad

Sömnadscirkeln är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder. Du kan sy även om du ser dåligt eller inte alls.

Tid: tisdagar kl 13:00–16:30

Start: 15 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Maud Häger Norberg

Enkel sömnad för nybörjare

Nu startar vi en cirkel för dig som tycker det är svårt att sy i knappar, lägga upp byxor och annat som har med den allra enklaste sömnaden att göra. Du kan klara av mer än du tror! Cirkelledaren har stor erfarenhet av att lära ut sömnad till synskadade och du får lära dig metoder som underlättar.

Tid: tisdagar kl. 17:00–19:30

Start: 22 februari, 5 ggr

Ingen deltagaravgift

Cirkelledare: Maud Häger Norberg

Skriv och utforska poesi

Tillsammans läser och skriver vi olika typer av lyrik: rimmad vers, politisk poesi, talad poesi med mera. Cirkeln passar både för nybörjare och mer erfarna poeter.

Tid: tisdagar kl 18:00–20:30, obs varannan tisdag

Start: 12 april, 5 ggr

Deltagaravgift: 300 kronor

Cirkelledare: Desideria Jungelin

Stickning kvällstid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Max 6 deltagare.

Tid: tisdagar kl 18:00–20:30

Start: 8 februari, 7 ggr

Deltagaravgift: 500 kr + material

Cirkelledare: Anitha Svensson

Korgflätning dagtid

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Tid: onsdagar kl 12:30–16:00

Start: 16 februari, 12 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Sven-Erik Pihlström

Stickning dagtid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Max 6 deltagare.

Tid: onsdagar kl 14:00–16:30

Start: 16 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Dominique Lunnerdal 

 

Korgflätning kvällstid

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Tid: onsdagar kl 17:00–20:30

Start: 16 februari, 12 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Sven-Erik Pihlström

Matlagning

Den här terminen kommer alla att få ta ansvar för varsin måltid, köpa ingredienser, hitta recept o s v. Ni avslutar varje tillfälle med att planera nästa träff tillsammans. För att delta i cirkeln ska du tycka om att laga mat, men du får förstås även råd och tips som underlättar matlagningen som synskadad och ni lagar mat och äter tillsammans.

Tid: lördagar kl. 12:00–14:30

Start: 19 februari, 8 ggr

Ingen deltagaravgift

Cirkelledare: Birgitta Lindén