Bildcollage som illustrerar studiecirklar.

Studier

 

Studiecirklarna genomförs i samarbete med ABF Stockholm.  

Studieprogram vårterminen 2023

 

 

 

Engelsk konversation, måndagar kl. 13

Korsord, tisdagar kl. 13

Sömnad, tisdagar kl. 10 resp. kl. 14

Bokcirkel, tisdagar kl 15/ TYVÄRR INSTÄLLD

Stickning kvällstid, tisdagar kl. 18                                                   

Skriv och utforska poesi, varannan tisdag kl. 18

Korgflätning, onsdagar kl. 12.30 resp. kl 17

Stickning dagtid, onsdagar kl. 14

Mindfullness, torsdagar kl. 18

 

Allmänt om cirklarna

 

Anmälningsregler

Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi såklart både glada och stolta över.

För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor har vi därför fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Första dag för anmälningar till vårens cirklar är måndagen den 6 februari kl 09.00. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mail eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas.

Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv till en cirkel.

Vi skickar inte ut några skriftliga bekräftelser, utan du får besked i samband med din anmälan. Om en cirkel blir inställd får du förstås besked om detta.

Vi vill att du meddelar oss om du hoppar av från en cirkel eftersom vi då kan kalla in en reserv.

Anmälningar till samtliga cirklar görs endast på tel 08-452 22 00 eller via e-post anmalan@srfstockholm.se. Använd alltså inte våra direktanknytningar eller personliga e-postadresser när ni vill anmäla er till cirklarna.

I och med din anmälan godkänner du att cirkelledaren får ta del av din e-postadress och/eller telefonnummer.

Vår engelskacirkel startade redan den 30 januari och information om detta samt första anmälningsdatum fanns i Brokiga Blad nr 4 2022.

 

Avgifter

Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För deltagare som inte är medlemmar i SRF tillkommer en avgift på 250 kronor. Cirklar i SRF-ämnen och rehabilitering är kostnadsfria.

Du kan betala med kort eller swisha in din deltagaravgift till: 123 644 11 58, skriv cirkelns namn i meddelandefältet. Alternativt kan du betala till plusgiro: 96 78 70-7. Skriv ditt namn samt vilken cirkel det gäller. Det går även bra att betala med kontanter.

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis två gånger. Meddela oss om du hoppar av så vi kan kalla in reserver.

 

Kurslitteratur

Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media om du har behov av detta.

 

Lokal

Om inget annat anges är det Gotlandssalen som gäller. Adress: Gotlandsgatan 44, 1 tr ned. Hiss finns. OBS. Ny portkod varje termin.

 

Vill du starta en ny studiecirkel?

Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen. I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms Stads regi och i våra lokaler.

Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF. Ta chansen och lär för livet!

 

Fler cirklar!

Många är intresserade av att odla. Därför kommer vi med start efter påsk att anordna några temakvällar om att odla på balkong. Detta är ingen studiecirkel i traditionell mening, men vi vill ändå göra reklam här i studieprogrammet för att så många som möjligt redan nu ska få information om att detta är på gång. Mer information kommer senare.  

Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna, på vår hemsida, och i e-postutskick från föreningen.

 

Studieansvarig

Eva Hildursmark, tel. 08-452 22 02, epost eva.hildursmark@srfstockholm.se

 

Vårens cirklar

 

Engelsk konversation

Det här är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat. Vi läser också en bok om något intressant ämne.

Tid: Måndagar kl 13-15.00

Start: 30januari, 10 ggr  

deltagaravgift: 400 kronor

Cirkelledare: Yvonne Bauer

 

Korsord

Korsordslösning är en populär cirkel. Cirkelledaren är själv korsordsmakare och gör bl a korsord till olika tidningar. Ni löser korsorden tillsammans i grupp och cirkelledaren läser upp ledtrådarna och hjälpbokstäverna och fyller i orden. Att lösa korsord är bra gymnastik för hjärnan och gör man det dessutom i grupp blir det samtidigt en trevlig gemenskap.

Tid: Tisdagar kl. 13-15.30

Start: 14 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 400 kronor

Cirkelledare: Ylva Hedlund

 

Sömnad

Sömnadscirkeln är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder. Det går bra att sy även om du ser dåligt eller inte alls. Den här terminen erbjuder vi 2 grupper.

Förmiddagsgruppen

Tid: Tisdagar kl 10-13.30

Start: 14 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Maud Häger Norberg

Eftermidagsgruppen

Tid: Tisdagar kl 14-17.30

Start: 14 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Maud Häger Norberg

 

Bokcirkel

Kom med i vår bokcirkel! Tycker du om att läsa böcker och prata med andra om dina läsupplevelser? Då är vår bokcirkel något för dig. Ni träffas vid 4 tillfällen under våren, en gång i månaden, och pratar om den bok ni har läst. Inför den första träffen ska ni ha läst Sinnenas tid av 2022 års nobelpristagare Annie Ernaux.

Följande datum gäller: 16 februari, 16  mars, 13 april, 11 maj.

Tid: Tisdagar kl 15-17.30.

Start: 14 februari, 4 ggr

Deltagaravgift: 300 kronor

Cirkelledare: Marianne Österholm

 

Skriv och utforska poesi

Tillsammans läser och skriver vi olika typer av lyrik: rimmad vers, politisk poesi, talad poesi med mera. Cirkeln passar både för nybörjare och mer erfarna poeter.

Tid: Tisdagar kl 18-20.30, obs varannan tisdag

Start: 18 april, 5 ggr

Deltagaravgift: 300 kronor

Cirkelledare: Desideria Jungelin

 

Stickning kvällstid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: tisdagar kl 18-20.30

Start: 14 februari, 9 ggr

deltagaravgift: 500 kr + material

Cirkelledare: Anitha Svensson

 

Stickning dagtid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid: Onsdagar kl 14-16.30

Start: 15 februari, 10 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Dominique Lunnerdal

 

Korgflätning

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Vi erbjuder 2 grupper.

Eftermiddagsgruppen

Tid: Onsdagar kl 12.30–16.00

Start: 15 februari, 12 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Dane Zetterwall

Kvällsgruppen

Tid: onsdagar kl 17-20.30

Start: 15 februari, 12 ggr

Deltagaravgift: 500 kronor + material

Cirkelledare: Dane Zetterwall

 

Mindfullness nybörjarcirkel

Mindfulness innebär att vara medvetet närvarande här och nu, och genom olika meditationer och tekniker kan man bland annat minska eller ta bort stress, ångest, smärta och depression, få tyst på orostankarna och få lättare att somna. Du får verktyg för hur du kan använda dig av mindfulness i vardagen. Dessutom finns det möjlighet att diskutera perspektivet med att vara synskadad, tillsammans ventilera och eliminera eventuell stress, ångest och oro med hjälp av acceptans och kanske till och med på ett nyfiket sätt hitta fördelar med och lärdomar av situationen. Inga förkunskaper behövs. Om du vill lära dig att känna frid, få ett inre lugn och skapa en riktigt bra livskvalité, då är mindfulness definitivt något för dig.

Tid: Torsdagar kl. 18-20.30.

Start: 16 februari, 5 ggr.

Därefter har du möjlighet att delta i en fortsättningscirkel på 10 tillfällen.

Ingen deltagaravgift

Cirkelledare: Wendela Jobson

 

Mindfullness fortsättningscirkel

Den här cirkeln bygger på kunskaper deltagarna fått i nybörjarcirkeln. Cirkelledaren kommer att leda meditationer och övningar, men gruppen är med och bestämmer innehållet i träffarna.

Tid: torsdagar kl. 18-20.30

Start: 23 mars, 10 ggr

Ingen deltagaravgift

Cirkelledare: Wendela Jobsson