Deltagare i studiecirkeln Korgflätning får instruktion i hantverket
Korgflätning är ett fascinerande hantverk med gamla anor för oss synskadade. Nu har hantverket fått ett nytt uppsving. Detta är en av våra populäraste cirklar! (Foto: Gudrun Greisz Liljeskog)

Studieprogram VT 2020

Punktskrift nybörjare och fortsättning, måndagar kl 10

Engelsk konversation, måndagar kl 13

Yoga för alla, måndagar kl 17.30

Matlagning, måndagar kl 18

Korsord, tisdagar kl 13

Sömnad, tisdagar kl 13

Stickning kvällstid, tisdagar kl 18

Skriv och utforska poesi, varannan tisdag kl 18

Korgflätning dagtid, onsdagar kl 12.30

Engelska för nybörjare steg 2, onsdagar kl 13

Stickning dagtid, onsdagar kl 14

Bokcirkel, en träff/månad, onsdagar kl 17

Korgflätning kvällstid, onsdagar kl 17

Spela gitarr, torsdagar kl 18

 

Allmänt om cirklarna

 

Anmälningsregler

Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi såklart både glada och stolta över.

För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor har vi därför fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Första dag för anmälningar till vårens cirklar är onsdagen den 5 februari kl 09.00, med några undantag som du kan läsa om här nedan. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mail eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas.

Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv.

Vi skickar inte ut några skriftliga bekräftelser, utan du får besked i samband med din anmälan. Om en cirkel blir inställd får du såklart besked om detta.

På grund av önskemål från några av våra cirkelledare kommer några av cirklarna att ha tidigarelagda startdatum vilket har annonserats i taltidningarna. Det gäller Engelsk konversation som startar den 13 januari och Korsord som startar den 14 januari, alltså innan studieprogrammet skickas ut till medlemmarna. Det betyder att det går bra att anmäla sig till dessa cirklar före första anmälningsdagen. Först till kvarn gäller, så det är viktigt att anmäla sig för att få plats.

Även Stickning kvällstid kommer att tidigareläggas och startar redan den 4 februari. Första anmälningsdag för denna cirkel blir den 31 januari.

Anmälningar till samtliga cirklar görs på tel 08-452 22 00 eller via e-post anmalan@srfstockholm.se.

 

Avgifter

Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För deltagare som inte är medlemmar i SRF tillkommer en avgift på 250 kronor. Cirklar i SRF-ämnen och rehabilitering är kostnadsfria.

Vill du ha ditt inbetalningskort via e-post går det bra. Hör av dig till kansliet på tel 08-452 22 00 eller e-post kansli@srfstockholm.se. Du kan också betala med kort.

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis två gånger.

 

Kurslitteratur

Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media om du har behov av detta.

 

Lokal

Om inget annat anges är det Gotlandssalen som gäller. Adress: Gotlandsgatan 44, 1 tr ned. Hiss finns. OBS. Ny portkod varje termin.

 

Vill du starta en ny studiecirkel?

Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen. I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi samarbetar med ABF Stockholm, och det finns alla möjligheter för dig att anordna en studiecirkel i SRF Stockholms Stads regi och i våra lokaler.

Du måste inte ha några expertkunskaper. Ofta räcker det att du och dina studiekamrater är nyfikna och vill lära er mer om det ämne ni vill studera. Det finns en uppsjö av studiematerial på olika media och mer går att producera. Du kan också delta i ABF:s kurser för cirkelledare om du håller i en cirkel hos oss i SRF. Ta chansen och lär för livet!

 

Fler cirklar!

Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna, på vår hemsida, och i utskick från föreningen.

 

Studieansvarig

Eva Hildursmark, tel 08-452 22 02, e-post eva.hildursmark@srfstockholm.se

 

Vårens cirklar

Med anledning av önskemål från våra medlemmar presenteras vårens cirklar i datum- och tidsordning, inte ämnesvis som tidigare.

 

Punktskrift

Ta chansen och lär dig grunderna i punktskrift. Att kunna göra anteckningar, skriva upp telefonnummer, märka kryddburkar osv kan underlätta din vardag.

 

Punktskrift för nybörjare

Vi lär oss alfabetet och hur man gör när man skriver och läser punktskrift.

 

Punktskrift fortsättningskurs

Kursen anpassas efter deltagarnas behov. Du bör kunna alfabetet hjälpligt, men kursen innehåller även en del repetition.

Tid för båda punktskriftscirklarna: Måndagar kl 10-12.30

Start: 10 februari, 10 ggr

Ingen kostnad

Cirkelledare: Monica Söderberg

 

Engelsk konversation

Det här är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat. Vi läser också en bok om något intressant ämne.

Tid: Måndagar kl 13-15.00

Start: 13 januari, 12 ggr  

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Yvonne Bauer

 

Yoga för alla

Välkommen till en studiecirkel i yoga med fokus på återhämtning och medveten närvaro. Kursen passar alla, oavsett ålder eller förkunskap. Du behöver inte vara vig eller smidig för att delta, alla övningar går att anpassa. Kursen innehåller kroppsövningar, andningsövningar, djupavslappning och meditation. Kursen genomförs i ett lugnt tempo där övningarna syftar till att skapa kroppsmedvetenhet och balans, fysiskt som mentalt.

Tid: Måndagar kl 17.30-20.00

Start: 10 februari, 12 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Johanna Hjerpe

 

Matlagning

Den här terminen ligger fokus på italiensk mat. Du får råd och tips som underlättar matlagningen som synskadad och vi lagar olika maträtter med tillbehör.

Varje träff avslutas med att vi njuter tillsammans av maten vi lagat.

Tid: Måndagar kl 18-20.30

Start: 10 februari, 8 ggr

Max 6 deltagare

Ingen kostnad

Cirkelledare: David Karlsson

 

Korsord

Det här är en väldigt populär cirkel, korsordslösning.

Cirkelledaren är själv korsordsmakare och gör bl a korsord till olika tidningar. Vi löser korsorden tillsammans i grupp och cirkelledaren läser upp ledtrådarna och hjälpbokstäverna och fyller i orden. Att lösa korsord är bra gymnastik för hjärnan och gör man det dessutom i grupp blir det samtidigt en trevlig gemenskap.

Tid: Tisdagar kl 13-15.30

Start: 14 januari, 10 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Lars Kumlin

 

Sömnad

Sömnadscirkeln är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder. Det går bra att sy även om du ser dåligt eller inte alls.

Tid: Tisdagar kl 13-16.30

Start: 11 februari, 10 ggr

Kostnad: 500 kronor + material

Cirkelledare: Maud Häger Norberg

 

Skriv och utforska poesi

Tillsammans läser och skriver vi olika typer av lyrik: rimmad vers, politisk poesi, talad poesi med mera. Vi utgår ifrån studiematerialet Skriva poesi av Mats Söderlund.

Tid: Tisdagar kl 18-20.30, obs varannan tisdag

Start: 21 april, 4 ggr

Kostnad: 300 kronor

Cirkelledare: Desideria Jungelin

 

Stickning kvällstid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Max 6 deltagare.

Tid: Tisdagar kl 18-20.30

Start: 4 februari, 7 ggr, obs varannan tisdag

Kostnad: 500 kr + material

Cirkelledare: Anitha Svensson

 

Korgflätning dagtid

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Tid: Onsdagar kl 12.30–16.00

Start: 12 februari, 12 ggr

Kostnad: 500 kronor + material

Cirkelledare: Sven-Erik Pihlström

 

Engelska för nybörjare, steg 2

Kanske har du aldrig haft tillfälle eller möjlighet att lära dig engelska. I så fall har du nu chansen att lära dig språket på nybörjarnivå. Vi lär oss framför allt genom att lyssna och prata tillsammans. Du behöver inga större förkunskaper.

Tid: Onsdagar kl 13-15.30

Start: 12 februari, 10 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Paulina Tegelund

 

Stickning dagtid

Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Max 6 deltagare.

Tid: Onsdagar kl 14-16.30

Start: 12 februari, 10 ggr

Kostnad: 500 kr + material

Cirkelledare: Dominique Lunnerdal

 

Korgflätning kvällstid

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Tid: Onsdagar kl 17-20.30

Start: 12 februari, 12 ggr

Kostnad: 500 kronor + material

Cirkelledare: Sven-Erik Pihlström

 

Bokcirkel

Ni kommer att träffas en gång i månaden och diskutera en bok ni har läst. Inför varje träff bestämmer deltagarna tillsammans vilka böcker som ska läsas. Inför den första träffen ska ni ha läst boken Den gamle och havet av Ernest Hemingway.

Tid: Onsdagar kl 17-19.30

4 cirkeltillfällen: 26 februari, 25 mars, 22 april, 27 maj.

Kostnad: 300 kronor

Cirkelledare: Annett Andersson

 

Spela gitarr

Det här är cirkeln för dig som vill lära dig spela gitarr på nybörjarnivå. Du får lära dig några vanliga ackord som du har användning av när du vill kompa dig själv eller andra. Du behöver inga förkunskaper, däremot måste du ta med dig en egen gitarr.

Tid: Torsdagar kl 18-20.30

Start: 13 februari, 6 ggr

Kostnad: 400 kronor

Cirkelledare: Hans Torenius