Projekt

Om projekt inom SKKF

SKKF’s verksamhet och målsättning är att stödja och uppmuntra synskadade konstnärer och konsthantverkare till fortsatt skapande.

Här kan du läsa flera saker som pågår/har pågått inom föreningen.

Julmarknad i Sensushuset 2018

Lördagen den 8/12 deltog två av SKKF´s medlemmar som utställare under studieförbundet Sensus årliga julmarkand. Dagen bjöd på trevlig julstämning med många besök och mycket aktiviteter i Sensus-lokaler vid mariatorget i Stochkholm.
Vi hoppas att detta trevliga arrangemang kan bli ett återkommande samarbete mellan SKKF och Sensus.SKKF:s Medlemsmöte på Almåsa havshotell oktober 2018

Mellan den 13 – 14 oktober 2018 hölls SKKF:s medlemsmöte på Almåsa havshotell i Västerhaninge. Tio medlemmar och två ledsagare deltog. Programmet bestod av organisationsutveckling med Alireza G Alipour från SRF och konstföreläsning av Jeanette Rangner från Nationalmuseet. På kvällen var det underhållning med Monica Söderberg. Andra dagen fortsatte med diskussion om arbetsgrupper, Kim Vestin informerade om SRF:s kulturprojekt och helgen avslutades med en tipspromenad i konstens tecken.

  

Samlingsutställning I Kungsör

I samarbete med Kungsörs Konstförening ställde fjorton av våra medlemmar hösten 2018 ut sina verk i Kungsör utställningshall. Utställningen gick under namnet "SYNSKADAD KONSTNÄRER I NORDEN måleri och konsthantverk" och pågick mellan den 29/9-12/10. I samband med utställningen ordnades även en medlemshelg med överattning på Kungsörs Torp för de utställande konstnärerna, varav åtta deltog hela helgen. 

    

 

Inspirationsdagar på Hagaberg

Den 19-22 mars 2018 anordnades fyra inspirationsdagar på Hagabergs folkhögskola.
11 medlemmar samt 2 ledsagare fick under dessa dagar ingå i skapande hantverks workshops inom material som: keramik, tovning, luffarslöjd, taktilt måleri, musik och litteratur. Även några föreläsningar gavs, bland annat en om taktilt fotografi.
Under kvällarna anordnades en aktiviteter där medlemmar träffades och  delade med sig av sina konstnärliga arbeten genom att visa medhavda alster samt berätta om sitt konstnärskap. Detta moment blev särskilt uppskattat!
 

SKKF Medlemsmöte på Åkerögården november 2017

Den 24 – 26 November 2017 genomförde SKKF styrelse och medlemmar ett medlemsmöte på Åkerögårdens kursgård utanför Norrtälje.
Det var 13 personer som deltog varav 3 fungerade som ledsagare.

Helgen bestod av föreläsningar, skapande workshops, övning i syntolkning, extra årsmöte samt trevligt umgänge.

Nedan kan ni se bilder från några av våra skapande workshops. 

 

Samlingsutställningen ”Drömmar i blått”

I samband med SRF:s kongress i Malmö i oktober 2017 deltog SKKF´s medlemmar med en samlingsutställning. Utställningen bestod av 21 st konstverk i olika material. Gemensamt för verken var det spännande temat ”Drömmar i blått” samt ett format på 30 x 30 cm. Konstverken visades på ett 7 meter långt bord med blågrå klädd duk i kongresshallen.
”Av dem som såg och kände på konstverken fick vi lovord för våra alster” rapporterar Vice ordförande Margareta Söderlund som var SKKF´s representant på plats.

Nedan kan ni se några av verken som ingick i utställningen. 

Vykort

Vi har tagit fram vykort (4 olika motiv) som finns till försäljning. I vykorten finns det alster från våra konstnärer och konsthantverkare.


Nordisk samarbete

SKKF arbetar för ett utökat samarbete med de nordiska länderna.
Under 2013 besökte föreningen Åland och Helsingfors (iiris).
Hösten 2015 arrangerades en mycket uppskattad utställning med deltagare från Island, Danmark och Åland.

Louis Braille-frimärke. Förslag och utställning på Postmuseum i Stockholm 2009

Under hösten lämnade 5 av våra medlemmar förslag till ett jubileumsfrimärke.
Louise Braille var den som uppfann punktskriften för 200 år sedan. Under maj 2009 deltog dessa förslag i en utställning i Postmuseum i Gamla Stan, Stockholm.

Samarbete med Konsthall C 2008-2009

Ett samarbete med Konsthall C i Hökarängen (Stockholm) påbörjades redan 2008. Samarbetet resulterade bl a i en utställning på gallery adesso i Stockholm. Dessutom fick 12 av våra konstnärer presentera förslag på offentlig konst som kan upplevas med andra sinnen än syn.

Is- och snöskulpturvecka i Kiruna jan 2009

Bidrag från Statens Kulturråd och KMA, Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade, möjliggjorde att vi kunde åka på en veckas is- och snöskulpturutbildning i Kirunas vackra snölandskap.

Samarbetspartner i projektet var Malmfälts folkhögskola i Kiruna, Konstnärsgruppen Koncentrat Icehotell Jukkasjärvi, Samisk skulptör Lars Levi Sunna, Ulrika Westerberg, projektledare Kiruna Snöfestival. Stort tack till alla !