Syntolkning

Kulturinstitutionerna - museer, konst, teater och film

Flera av kulturinstitutionernas aktiviteter kräver så kallad syntolkning för att vara tillgänglig för oss synskadade. Det gäller teater, film och dans, men självklart också TV.

Läs mer här hur syntolkning fungerar.

Här beskriver vi några av våra medlemmarnas alster så du kan föreställa dig hur de ’ser ut’.

 1. Kudde av Monica Pålsson
  Mina kuddar är gjorda i grovt ulltyg som kallas vadmal. Även applikationerna är i vadmal. Både applikationerna och broderiet kan man med fördel känna eftersom det bildar reliefer på kudden. Kuddarna är oftast gjorda i starka färgkombinationer, t ex en svart botten med röda applikationer och broderier på. Applikationer kan vara t ex olika röda hjärtformer (ca 10 cm) på en svart botten. Varje hjärtform är broderat med olika typ av stygn eller pärlor.

 2. Textila husbild av Monica Pålsson
  Mina tavlor på hus är gjorda i grovt linne. Bakgrunden är i grått grovt lintyg och förenklade husformar i färgglada tyger, som gula, vita, gröna och röda hus. Hustak är röda. Husen är applikationer som är påsydda på en linnebotten. Runt husen har jag lagt en grov svart linnetråd och sytt fast den med en tunnare tråd. Husens fönstrer är också av grövre lintråd (svart) fastsydda med en tunnare. Denna teknik gör det lätt att känna hus och fönster eftersom de bildar en relief. Jag arbetar även här med mycket färg. En textilhusbild kan vara till exempel 60 cm x 40 cm. Och husformerna ligger på varandra i mitten av bilden.

 3. ”Potatissticka” av Arnold Keijser
  Stickan är helt rak med ett spiralformat ”handtag”. Stickan är gjord av 2 mm rund silvertråd. Längden är 15 cm, diametern för spiralfästet är cirka 2,5 cm. Spiralen är lindad i ett plan och lätt hamrad för att göra potatisstickan hård. Stickan kan användas som potatissticka eller t ex som hårsmycke eller bokmärke.

 4. Hängsmycke ”Komposition” av Arnold Keijser
  Hela hängsmycket är 7 cm långt, bågdelarna är ca 3,5 cm i öppningen. Vikten är ca 20 gr. Hängsmycket består av två halvcirkelformade bågar av en utvalsad silvertråd. I ändarna av varje båge är ett hål borrat. Bågarna är uppträdda på en rak silvertråd så att de saxar varandra. Mellan bågarna är grönfärgade stenar inlagda så att bågarna fixeras. Den genomgående tråden avslutas upptill med en ögla för halskedja eller lädersnodd.

 5. Tavla ”Midsommartid” av Ulla Emzén
  Storlek: 100 x 80 cm. Målarduk uppspänd på kilramar.
  Motivet handlar om en midsommaraftonskväll. En ung man o kvinna (egen tolkning) firar och drömmer om framtiden. Personerna upptager tillsammans med grönskan en stor del av ytan. De har bladkrans kring sina huvuden och står nära varandra, kvinnan håller sin hand i en grenklyka. De har röda respektive turkos kläder på sig. Himlen är blå, träden har bruna stammar och stora gröna blad. Solens strålar lyser fast det är kväll. Bilden är drömsk i dova, lite mörka mättade färger. Bilden är inte helt naturalistisk och det ger betraktaren möjlighet att tolka bilden från sin egen syn. Färgen är lagd i stavar (typ rutor) in i varandra och bildar diagonala färgfält i olika nyanser, som också bildar solens strålar och det blir på så vis en viss rörelse och liv i tavlan.

 6. Tavla ”Hängmattan” av Ulla Emzén
  Storlek: mått ca 80 x 50 cm. Grundad duk uppspänd på kilramar.
  Färgrik tavla i solgula nyanser, med träd, bruna stammar, stora gröna blad, bit av blå himmel i övre vänstra hörnet. Färgerna är mättade och det gröna dominerar i bilden och tillsammans med den något mörkare blå himlen uppstår en viss spänning i bilden.Flickan som sitter vilande och solande i en stol med fötterna på en annan har rött hår, grön tröja och röd kjol. Framför sig har hon ett bord där det sitter en parasoll som är hopslagen, den har gula och röda färger. Där är också ett glas med saft med ett sugrör i. Det är varmt, lugnt och rogivande. Stolarna står slarvigt runt bordet. Färgerna är liksom ovan lagda i diagonala stavar.

 7. Exlibris av Ulla Emzén
  Exlibriset är ung 8 x 11 cm, i svartvitt. Det är tecknat i tusch och sedan tryckt i offset. Lenas exlibris (Lena är personen som ska äga exlibrisen) blev ett berättande exlibris.
  Två stora fiskar och två små fiskar symboliserar familjen mamma, pappa o två barn födda i februari dvs i fiskarnas tecken. Doktorshatt och uggla symboliserar klokhet och tomater, baljväxter mm symboliserar intresset för trädgård o grönsaker, slingorna är till för att få det att bli dekorativt. En vägvisare visar vägen till Lund som är hemstad och Kivik som är sommarställe. Kameran är symbol för ett stort intresse för fotografering. Namnet Lena och Exlibris är textat i kursiv stil.

Allmänt: Varje utfört Exlibris bild är väldigt personlig och individuell.