Bildcollage som illustrerar studiecirklar.

Studier

 

Studiecirklarna genomförs i samarbete med ABF Stockholm.  

 

Studiecirklar höstterminen 2023

 

Vårt studieprogram genomförs i samarbete med ABF Stockholm:

- Punktskrift (nybörjarcirkel och fortsättningscirkel), måndagar kl. 10

- Engelsk konversation, måndagar kl. 13

- Iphone med tal (nybörjarcirkel och fortsättningscirkel), måndagar kl. 13

- Folksång i kör, måndagar kl. 17.30 samt lördag 23 september

- Sömnad, tisdagar kl. 10 resp. kl. 14

- Stickning, tisdagar kl. 18 resp. onsdagar kl. 14

- Skriv och utforska poesi, varannan tisdag kl. 18

- Korgflätning, onsdagar kl. 12.30 resp. kl. 17

- Mindfulness, torsdagar kl. 18

 

Anmälningsregler

Många av våra studiecirklar är väldigt populära, och det är vi både glada och stolta över. Deltagarantalet måste dock begränsas. För att så många som möjligt ska få plats och för att undvika orättvisor har vi därför fasta anmälningsrutiner inför cirkelstarten.

Första dag och tid för anmälningar till höstens cirklar är onsdagen den 6 september kl. 09.00. Anmälningar som görs före detta datum och klockslag, oavsett om de görs via mail eller telefon, kommer att räknas som ogiltiga och raderas. Anmälningarna är personliga och en deltagare kan alltså inte anmäla någon annan än sig själv till en cirkel.

Anmälningar till samtliga cirklar görs endast på tfn 08-452 22 00 eller via e-post anmalan@srfstockholm.se. Använd alltså inte våra direktanknytningar eller personliga e-postadresser när ni vill anmäla er till cirklarna.

I och med din anmälan godkänner du att cirkelledaren får ta del av din

e-postadress och/eller telefonnummer.

Avgiften för att delta i våra cirklar varierar något. I vissa cirklar tillkommer kostnad för material. För deltagare som inte är medlemmar i SRF tillkommer en avgift på 250 kronor. Cirklar i SRF-ämnen och rehabilitering är kostnadsfria.

Om du är nyfiken men osäker på om en viss cirkel är något för dig, kan du vara med och prova gratis de 2 första gångerna. Meddela oss om du hoppar av så vi kan kalla in reserver.

Kurslitteraturen är gratis och finns på Daisy, storstil och punktskrift. Du kan få grundboken på två valfria media. Om inget annat anges är det Gotlandssalen som är lokal för cirkeln. Adressen är Gotlandsgatan 44 på Södermalm, en halvtrappa ner. Hiss finns. Vi byter portkod varje termin.

Punktskrift:

Ta chansen och lär dig grunderna i punktskrift. Att kunna göra anteckningar, skriva upp telefonnummer, märka kryddburkar, CD-skivor med mera kan underlätta din vardag.

Punktskrift för nybörjare.. vi lär oss alfabetet och hur man gör när man skriver och läser punktskrift.

Punktskrift fortsättning.. cirkeln anpassas efter deltagarnas behov. Du bör kunna alfabetet hjälpligt, men kursen innehåller även en del repetition.

Tid för båda grupperna är måndagar kl. 10.00-12.30.

Start: 11 september, 10 gånger.

Ingen deltagaravgift.

Cirkelledare: Monica Söderberg.

Engelsk konversation...

är cirkeln för dig som vill bättra på dina kunskaper i engelska. På ett lättsamt sätt lär vi oss mer om språket tillsammans. Vi diskuterar texter vi läst och mycket annat. Vi läser också en bok om något intressant ämne.

Tid: Måndagar kl. 13.00-15.00.                  

Start: 25 september, 10 gånger.

Deltagaravgift: 400 kronor.                         

Cirkelledare: Yvonne Bauer.

Iphone med tal (voiceover) :

En nybörjarcirkel ordnas där vi går igenom grunderna i att använda Voiceover, att ringa och ta emot samtal, att lägga in kontakter, att skicka och ta emot meddelanden, att använda Siri samt skillnaden mellan Voiceover och Siri. Du får också hjälp att göra Voiceoverinställningar som underlättar.

OBS! Kom ihåg att ta med dig hörsnäckor till telefonen.

Tid: Måndagar kl. 13.00-16.30.

Start: 11 september, 5 gånger.

Ingen deltagaravgift.

Cirkelledare: Wendela Jobsson.

Iphone med Voiceover fortsättning:

I den här cirkeln utgår vi mer från deltagarnas önskemål. Vi tipsar varandra om olika appar, till exempel appar för navigering, appar speciellt framtagna för synskadade, appar för tal- och ljudböcker, sociala medier med mera, och lär oss mer avancerad användning av Voiceover. Du är välkommen även om du inte har varit med i nybörjarcirkeln.

Tid: Måndagar kl. 13.00-16.30.

Start: 16 oktober, 5 gånger.

Ingen deltagaravgift.

Cirkelledare: Wendela Jobsson.

Folksång i kör:

Vi sjunger folkliga visor, framförallt svenska men även sånger från andra länder. Vi sjunger utan papper. Inga förkunskaper krävs. Cirkeln passar dig som tycker om att sjunga i enkel stämsång.

Tid: Måndagar kl. 17.30-20.00.

Start: 2 oktober, 6 gånger.

Deltagaravgift: 400 kr.

Cirkelledare: Monica Söderberg.

Den här terminen erbjuder vi även en lördag för alla som tycker om att sjunga i kör, oavsett om man deltar i cirkeln eller inte. Under dagen blir det en kortare paus för lunch. Ta med dig smörgås, sallad eller liknande. Kaffe/te finns för den som vill ha.

Tid: Lördag 23 september kl. 10.00-16.00 inklusive lunchpaus.

Deltagaravgift: 100 kr.

Ledare: Monica Söderberg.

Sömnad:

Denna cirkel är till för dig som vill bättra på kunskaperna när det gäller att sy, sy upp eller ändra kläder. Det går bra att sy även om du ser dåligt eller inte alls. Den här terminen erbjuder vi 2 grupper.

Förmiddagsgruppen: Tisdagar kl. 10.00-13.30.

Start: 12 september, 10 gånger.

Deltagaravgift: 500 kronor + material.

Eftermiddagsgruppen: Tisdagar kl. 14.00-17.30.

Start: 12 september, 10 gånger.

Deltagaravgift: 500 kronor + material.

Cirkelledare: Maud Häger Norberg.

Skriv och utforska poesi:

Tillsammans läser och skriver vi olika typer av lyrik: rimmad vers, politisk poesi, talad poesi med mera. Cirkeln passar både för nybörjare och mer erfarna poeter.

Tid: Varannan tisdag kl. 18.00-20.30.

Start: 19 september, 5 gånger.

Deltagaravgift: 300 kronor.

Cirkelledare: Desideria Jungelin.

Stickning... Ordnas för två grupper, en kvällstid och en dagtid. Cirkeln vänder sig till dig som vill lära dig sticka från grunden, men också till dig som kanske har stickat förut och vill få hjälp och inspiration till att komma igång igen.

Tid för kvällstidsgruppen: Tisdagar kl. 18.00-20.30.

Start: 12 september, 9 gånger.

Deltagaravgift: 500 kr + material.

Cirkelledare: Anitha Svensson.

Tid för dagtidsgruppen: Onsdagar kl. 14.00-16.30.

Start: 13 september, 10 gånger.

Deltagaravgift: 500 kronor + material.

Cirkelledare: Dominique Lunnerdal.

Korgflätning:

Kom och prova på ett hantverk med gamla anor. I denna cirkel får du lära dig att göra olika slags korgar lämpliga för fest och vardag.

Vi erbjuder 2 grupper.

Tid för eftermiddagsgruppen: Onsdagar kl. 12.30–16.00.

Start: 13 september, 12 gånger.

Deltagaravgift: 500 kronor + material.

Tid för kvällsgruppen: Onsdagar kl. 17.00-20.30.

Start: 13 september, 12 gånger.

Deltagaravgift: 500 kronor + material.

Cirkelledare: Dane Zetterwall.

Mindfulness nybörjarcirkel:

Mindfulness innebär att vara medvetet närvarande här och nu, och genom olika meditationer och tekniker kan man bland annat minska eller ta bort stress, ångest, smärta och depression, få tyst på orostankarna och få lättare att somna. Du får verktyg för hur du kan använda dig av Mindfulness i vardagen. Dessutom finns det möjlighet att diskutera perspektivet med att vara synskadad, tillsammans ventilera och eliminera eventuell stress, ångest och oro med hjälp av acceptans och kanske till och med på ett nyfiket sätt hitta fördelar med och lärdomar av situationen. Inga förkunskaper behövs. Om du vill lära dig att känna frid, få ett inre lugn och skapa en riktigt bra livskvalité, då är Mindfulness något för dig.

Tid: Torsdagar kl. 18.00-20.30.

Start: 14 september, 5 gånger.

Ingen deltagaravgift.

Mindfulness fortsättningscirkel:

Den här cirkeln bygger på kunskaper deltagarna fått i nybörjarcirkeln. Cirkelledaren kommer att leda meditationer och övningar, men gruppen är med och bestämmer innehållet i träffarna.

Tid: Torsdagar kl. 18.00-20.30.

Start: 19 oktober, 10 gånger.

Ingen deltagaravgift.

Cirkelledare: Wendela Jobsson.

Vi vill att du meddelar oss om du hoppar av från en cirkel eftersom vi då kan kalla in en reserv. Kanske startar vi ännu fler cirklar under terminens gång. Information om dessa hittar du i så fall i taltidningarna, på vår hemsida, i e-postutskick eller på infotelefonen.

 

Vill du starta en ny studiecirkel? Kanske har du länge drömt om att lära dig mer om ett visst ämne som du är intresserad av, eller kanske har du stora kunskaper inom något område och vill dela med dig till andra medlemmar i föreningen? I så fall ska du inte tveka att höra av dig till oss.

Studieansvarig är Eva Hildursmark, tfn 08-452 22 02,

e-post eva.hildursmark@srfstockholm.se