Hur kan jag enkelt ändra inställningar för VoiceOver på iPhone?

Nu när Apple lanserat iOs 15 (den senaste versionen av operativsystemet) så finns det 2 smidiga sätt att ändra inställningarna för VoiceOver.

Alternativ 1

Det första alternativet är att använda rotorn. Det här alternativet har funnits länge och aktiveras genom att sätta två fingrar på skärmen och snurra med eller motsols. Du kan på det här sättet ändra inställningar så som språk, volym, uppläsningshastighet mm, eller snabbt navigera till sökrutor, länkar och rubriker. 
När du hör inställningen/navigationen du vill ändra/använda lyfter du på fingrarna och sveper sedan upp eller ner med ett finger för att aktivera ditt val. Exempelvis ändrar du då uppläsningshastighet eller hoppar till nästa rubrik på en hemsida.

Alternativ 2

I iOs 15 introducerade Apple en ny funktion som heter snabbinställningar. Det här är en bra funktion eftersom du enkelt kan komma åt dina vanligaste inställningar i en smidig lista. 
Du aktiverar snabbinställningar genom att trycka fyra gånger snabbt med två fingrar. Du har nu en lista med olika inställningar så som språk, skrivmetod, bildbeskrivningar, uppläsningshastighet mm. 
Du kan ändra dessa inställningar genom att välja alternativet i listan. Om det är en på/av-inställning ändrar du den genom att dubbelklicka med ett finger, om det är en flervalsinställning ändrar du den genom att svepa upp eller ner med ett finger.
När du har ändrat de inställningar du vill trycker du på knappen klar, den finns i övre högra hörnet på skärmen.

Du kan också anpassa vilka inställningar du ser i rotorn och i snabbinställningar. Du ändrar det här genom att navigera till Inställningar->Hjälpmedel->VoiceOver och sedan antingen menyvalet ’Rotor’ eller ’Snabbinställningar’.
I listan kan du nu välja att markera de inställningar som du vill ha enkel tillgång till genom rotorn och via snabbinställningar. 

Om du har frågor om de här funktionerna är du välkommen att kontakta Synlinjen på 08-39 93 00 eller via epost på synlinjen@srf.nu