Jag är ung, nysynskadad och förtvivlad, kan ni hjälpa?
Det är en stor livsförändring att bli synskadad när man är ung. Det kan medföra känslor av frustration, förtvivlan och sorg. De här känslorna är naturliga och det är inte konstigt att livet känns jobbigt.
Dessa känslor kan även ge upphov till tankar så som hur klarar jag vardagen, kommer jag kunna arbeta, kan jag fortsätta med mina intressen mm. Därför är det sammantaget inte förvånande att livet efter en synförlust känns överväldigande.
Det kan vara väldigt individuellt hur man vill möta en sådan här livsförändring. Det finns som tur är många åtgärder, tips och strategier som kan underlätta rehabiliteringen med vardagen, arbete och intressen. Men det kan vara värt att fundera på om du vill fokusera på det praktiska och/eller emotionella, en sak åt gången eller flera samtidigt. Det viktiga är att fundera på vad som är mest nödvändigt för dig och fokusera på den rehabiliteringen. Till exempel, är det viktigast för dig att laga egen mat, eller vill du i början hellre använda färdiglagat och helt fokusera på din självkänsla och digitala rehabilitering?
Det är också viktigt att tänka på att det här är en process som kan ta tid, och det är helt okej. Du är inte ensam, det finns stöd, hjälp och gemenskap från många som har vandrat en liknande väg, ett steg i taget.
Om du behöver mer information och stöd tveka inte att höra av dig till oss på Synlinjen på telefon 08-39 93 00 eller via mejl på synlinjen@srf.nu.
Uppdaterat: