Seminarier

Alla seminarier genomförs en gång och på plan 2, förutom två seminarier som genomförs på plan 6. Lokalerna har biosittning. Tänk på att passa tiden, dörren stängs när seminariet börjar. Utanför seminarierummen finns personal.

Plan 5

Självkörande bilar för blinda

13.30 -14.40 Auditoriet med plats för 500 personer.
Lyssna på Volvo Cars som berättar om synskadades möjligheter att framföra en bil. Seminariepasset bjuder på en föreläsning och ett avslutande panelsamtal om självkörande bilar som garanterat ingen vill missa. 
Volvo Cars besvarar frågan om det är realistiskt att tänka sig att synskadade kan framföra en självkörande bil. 
Vi belyser för- och nackdelar med tysta bilar. Vad gäller ur ett tekniskt och ett rättsligt perspektiv?

En ny sorts optik

14.50 -15.40 Auditoriet med plats för 500 personer. 
Ett forskarlag på Stockholm Tekniska Högskola (KTH) presenterar sin avancerade forskning med att utveckla glasögon och optiska hjälpmedel för personer med åldersförändringar i gula fläcken.

Plan 2

Från brädhög till båt

13.30 -14.00 Rum C1 med plats för 100 personer.
De tre blinda båtbyggarna i Bohuslän Per Karlsson, Sture Johansson och Janne Svensson berättar om hur det kom sig att de ville bygga en båt tillsammans.
Självklart är deras flytetyg på plats.

Hur kan ny teknologi frigöra potentialen hos varje individ?

14.10 -14.40 Rum C1 med plats för 100 personer.
Helena Sjöberg är HR Direktör på Microsoft Sverige. Helena är ansvarig för att driva HR-agendan på Microsoft där hon brinner för att utveckla medarbetare och ledare. 

Hon har bla deltagit i HR-Podden och inkludering och digitalt ledarskap står högt på agendan.

Paraidrottarna Maja och Oliwer spränger gränser

14.50 -15.40 Rum C1 med plats för 100 personer. 
Hon har tagit medaljer i världsmästerskap och i Paralympics. Han är precis i början av sin karriär och satsar på att bli bäst. Simmaren Maja Reichard och den alpina skidåkaren Oliwer Rönnelin samtalar om att spränga gränser, utmana sig själv och uppnå sina drömmar.

Att handla mat från MatHem med Iphone och Voiceover

13.30 – 14.00 Rum C2 för 100 personer
Har du någon gång stått i en mataffär och oroat dig för om du kommer att få hjälp att handla? Eller har du problem med att storhandla därför att butiken inte erbjuder personlig service eller att du inte får ledsagning? För att undvika dessa stressmoment gör Eva Hildursmark sina matinköp från MatHem med hjälp av iPhone och VoiceOver. 

Mat i mörker - SRF Stockholms stads egen kokbok

14.10 - 14.40 Rum C2 för 100 personer.
– Vi gör en kokbok där vi samlar medlemmarnas favoritrecept.
Idén, som alla tände på, kläcktes en dag vid lunchbordet på SRF Stockholms stads kansli. När vi började planera kom vi raskt fram till att det var viktigt att boken, förutom recept, även skulle innehålla användbara råd och tips. Hur vi gick till väga och hur kokboken blev avslöjas under seminariet.

Möt juristen Dennis Ivarsson, projektledare för SRF:s Rättighetsprojekt

14.50 – 15.40 Rum C2 med plats för 100 personer.
Få svar på varför en ansökan till kommunen om ledsagning måste förberedas minutiöst noga. Kom och ta del av de senaste juridiska avgörandena, böcker och annat från myndigheter som visar att gravt synskadade och blinda ingår i LSS personkrets 3.

Civilförsvarsförbundet om trygghet vid kris

13.30 -14.00 Rum C4 med plats för 115 personer.
Din trygghet, egna åtgärder för säkerhet till vardags och vid kris. Om vi människor utsätts för en stor påfrestning eller hamnar i en krissituation behöver våra psykiska och fysiska grundbehov tillgodoses för att vi ska klara situationen och kunna lösa problem på ett bra sätt. Tina Nordén, Civilförsvarsförbundet

Ifrån okunnig till motiverad myndighet

14.10 -14.40 Rum C4 med plats för 115 personer.
Digital tillgänglighet på Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen storsatsar på att gå ifrån en myndighet du besöker på ett kontor till att istället bli en digital myndighet på webben. Ilias Bennani, ansvarig för den digitala tillgängligheten till Arbetsförmedlingens e-tjänster, berättar hur myndigheten jobbar för att bli Sveriges mest tillgängliga myndighet.

Den nya teknikens oanade möjligheter

14.50 -15.40 Rum C4 med plats för 115 personer.
En inspirationsföreläsning om den nya digitala och smarta teknikens möjligheter och utmaningar för personer med synnedsättning. Claudio Quitral tar oss med på en hisnande resa från datorernas och internets vagga vidare rakt in i framtiden med smart teknik och AI (artificiell intelligens).

 

Möt två älskade ljudboksuppläsare

13.30 -14.40 Rum C3 med plats för 175 personer.
Möt deras passion för ljudböcker och hur ljudboken blir till. Skådespelarna Katarina Ewerlöf och Angela Kovacs läser ur en av Majgull Axelssons böcker och en av böckerna om arkeologen Ruth Galloway av Elly Griffith.
Programmet är ett samarbete med Synskadades Stiftelses hederspris som delas ut under Storytel Awards.
Moderator: Karin Hjalmarson

Smarta vardagstips

14.50 -15.40 Rum C3 med plats för 175 personer.
En föreläsning om smarta produkter som kan vara bra för alla – men nödvändiga för en del. Åsa Lodin, Iris Hjälpmedel, ger vardagstips för personer med synnedsättning. Hur hittar man bland sina saker, läser post och innehållsförteckningar?
Det går att beställa produkter i anslutning till föreläsningen samt att få information om återförsäljare.

Ur historien mot framtiden

13.30 -14.40 Rum 21 med plats för 30 personer.
Synskadades Riksförbunds arbete 130 år. Vi gör nedslag vid några avgörande tidpunkter i SRF:s fascinerande historia. Vad kan vi lära oss av vår egen historia? Boken Den nya Historiken om De Blindas Förening och Synskadades Riksförbund presenteras av Gilda Stiby Pelkonen.

Syntolkning – så går det till

14.50 -15.40 Rum 21 med plats för 30 personer.
Den här workshopen riktar sig till dig som kanske inte använt syntolkning ännu.
Vi kommer att visa hur du kan ta del av syntolkning i den vanliga tv:n, på bio och via olika appar. Det finns även andra sätt, som inte kräver en smart telefon eller andra hjälpmedel. Genom syntolkning får du koll på det som syns men inte hörs.
Möt Henrik Götesson och Rakel Eriksson.

Att leva med synnedsättning i Bosnien och i Myanmar

14.10 -15.40 Rum 24 med plats för 30 personer.
Kom och möt representanter från våra systerorganisationer i Bosnien och Myanmar. Det blir en paneldiskussion som kommer att handla om hur viktigt det är, oavsett var i världen vi bor, att ha en organisation av personer med synnedsättning som arbetar för att förbättra våra villkor. Paneldiskussionen ska inspirera dig som medlem att engagera dig i Synskadades Riksförbunds utvecklingssamarbete.
Seminariet tolkas från engelska.

Testa folksång med riksspelman

13.30 – 14.40 Rum 23 med plats för 30 personer.
”Folksång - är det mer än bara knätofs? Kom och upptäck den svenska folksångsskatten med riksspelman Ida Meidell Blylod. Vi lär oss sånger från olika delar av landet och undersöker hur vi får det att svänga. Inga förkunskaper krävs. Möjlighet till inspelning ges, så smart telefon eller annan inspelningsutrustning rekommenderas.

Punktskrift som stil

14.50 -15.40 Rum 23 med plats för 30 personer. En kännbar och lättsam föreläsning om att braille blivit mer än ett skriftspråk. Punktskrift har blivit en del av modernt mode och pryder idag alltifrån smycken och tatueringar, till affischer och skivomslag. Frilansjournalist Finn Hellman berättar om punktskriftens nya betydelser långt från Perkins och Pappenheimer.