
Ansökningsprocessen
Du som är intresserad av att ansöka om ledarhund ska uppfylla vissa krav. Du kan läsa mer om dem längre ner på denna sida. Börja med att kontakta din syncentral. Det är syncentralen som tillsammans med dig fyller i del ett och två av ansökningshandlingarna nedan. Du kan även fylla i den första delen själv.
Ansökan består av tre olika delar som går att fylla i digitalt på datorn. Alla måste dock skrivas ut och undertecknas. Del ett fylls i och undertecknas av dig som söker ledarhund. Del två fylls i och undertecknas av synpedagog/anpassningslärare tillsammans med dig. Del tre fylls i och undertecknas av din ögonläkare. Om du har en synrest får läkarintyget inte vara äldre än ett år gammalt. För dig som är helt blind accepteras ett äldre läkarintyg. Alla uppgifter i ansökan lämnas på heder och samvete. När alla delar i ansökan är kompletta skickas de till Synskadades Riksförbund.
Ansökan del 1. Blankett till dig som söker dispositiosrätt till ledarhund (pdf)
Ansökan del 2. Blankett till synpedagog/anpassningslärare (pdf)
Ansökan del 3. Läkarintyg (pdf)
Du som redan har dispositionsrätt och vill ansöka om en ny ledarhund fyller i den här blanketten: Blankett till dig som har dispositionsrätt och vill ha en ny ledarhund (pdf)
Ansökningsprocessen
1. Ansökan/Bekräftelsebrev (AD1)
2. Hembesök (AD2)
3. Informationskurs (AD3)
4. Beslut om dispositionsrätt
Prova-på-dagar
Varje år anordnas flera prova-på-dagar, där synskadade och anhöriga är välkomna att prova på att gå med ledarhund och få information. Prova-på-dagarna sker i samarbete med syncentraler på några platser i landet. Kontakta din syncentral.