Långt i från alla spel har varit tillgänglighetsanpassade och många gånger har han varit tvungen att välja bort spel på grund av det. Synnedsättningen gör att det blir svårt med mycket text och snirkliga typsnitt, även fotbollsspel där det är svårt att se markörerna på spelarna och därmed inte veta vilken han kontrollerar har gått bort. Detta verkar dock vara på väg att ändras; föreningar som Ablegamers har med framgång uppmuntrat spelutvecklarna och det finns spelgalor som enbart riktar in sig på tillgänglighet.

Vilka är dessa tillgänglighetsfunktioner?

Skaparna av spelet delade upp funktionsnedsättningar de ville ta hänsyn till i fyra kategorier, hörsel, motorik, kognitiv och syn som är den svåraste kategorin. Vanligtvis är synen avgörande för att spelare ska kunna orientera sig i spelet och klara utmaningarna. Några exempel på lösningar kan vara att justera kameran efter riktningen till nästa punkt på kartan och ge ledtrådar men också att erbjuda olika alternativ av färgsättning, kontrast, typsnitt och textuppläsning.

I arbetet med ”God of war: Ragnarök” bestämde sig utvecklarna redan från start att tillämpa tillgänglighetsfunktioner. Mila Pavlin är gränssnittsansvarig för ”God of war: Ragnarök” och säger i en intervju med TT: ”Alla sa att det är omöjligt, men det går.” Hon menar att utmaningen är att identifiera vad som förhindrar spelare från att fortsätta, inte nödvändigtvis att ta bort utmaningen.

Vid start av spelet säger en röst vilken knapp du ska trycka på för att aktivera textuppläsare, så det är enkelt att starta och navigera sig fram mellan de olika tillgänglighetsalternativen. Robert har aldrig varit med om att ett spel har så många tillgänglighetsfunktioner. Vid tidigare spelupplevelser har spelen gått att anpassa för färgblindhet eller att det går att förstora bilden, men då har problemet ofta varit att allt inte har fått plats i bild. För honom har den viktigaste funktionen i ”God of war: Ragnarök” varit möjligheten att få text uppläst, och han tror att ännu fler spel kommer att införa tillgänglighetsalternativ.

Vilka funktioner hoppas du på att andra spelutvecklare tar till sig?

  • Möjlighet att få text uppläst.
  • Att det går att ändra kontraster och färger.
  • Ett bra typsnitt som är lätt att läsa och inte hamnar utanför bild vid förstoring.

Läs mer om spelet på den här länken.