Stadsmiljö i staden Chester med brunvitt korsvirkeshus samt kullerstensgator.
Chester uppmärksammas för att ha tillgängliggjort sitt kulturella och historiska arv. Foto: Most Photos

Årets mest tillgängliga stad

Chester i Storbritannien har utsetts till årets mest tillgängliga stad i Access city award 2017. Skellefteå kommun fick nöja sig med ett hedersomnämnande.

Staden Chester har bland annat arbetat med att göra de historiska och kulturella arven tillgängliga för funktionsnedsatta. Nederländska Rotterdam och lettiska Jūrmala får andra respektive tredje pris i Access city award 2017.

Skellefteå kommun belönades med ett särskilt hedersomnämnande för sitt arbete med att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning.

Det är Europeiska kommissionen som sedan 2010 delar ut priset till olika städer och kommuner för att belöna deras arbete med att förbättra tillgänglighet. Access City Award är en del av EU:s initiativ att skapa ett Europa utan hinder.

EU-kommissionär Marianne Thyssen ledde prisceremonin under tisdagen, då dessutom den Europeiska dagen för personer med funktionsnedsättning firades.

Sverige har kammat hem första platsen två gånger tidigare: År 2015 vann Borås och 2014 vann Göteborg. 2012 placerade sig Stockholm i topp tre.