Deltagarna i workshopen känner på ett cremefärgat sidentyg som är kjolen till en långklänning.
Bild från första workshopen i Paris. Foto: Vidmina Stasiulyte

En värld av mode för den som inte ser

Modevärlden är främst visuell, men hur upplever man mode och trender när man inte ser? Det vill det nya internationella projektet Beyond Seeing söka svaren på.

Blekta jeans, storblommiga skjortor och glittriga långklänningar. Modevärlden är till stor del en visuell upplevelse och trender sprids genom färgstarka bilder. Det kan vara lätt att känna sig exkluderad om man inte ser, men det nya projektet Beyond Seeing vill ta reda på hur personer med synnedsättning tar del av mode. Hur upplever man färger och tyger? Hur är det att inte se vad andra har på sig eller det man själv bär?

Projektet har redan startat, men pågår under 2017 och de kommer bland annat att genomföra ett antal internationella workshops samt en utställning. I slutet på oktober genomfördes den första workshopen, i Paris.

Deltagarna kommer från modeskolor och synskadeorganisationer i Tyskland, Frankrike och Belgien. Från Sverige deltar Textilhögskolan i Borås, Borås stad samt Emma Lindh från Unga med synnedsättning.

Deltagare i projektet:

Modeskolor:
Textilhögskolan/Högskolan i Borås (Sverige), Esmod Berlin International University of Art for Fashion (Berlin, Tyskland), Institut Français de la Mode (Paris, Frankrike) och La Cambre (Bryssel, Belgien).

Organisationer:
Unga med synnedsättning (Sverige), VIEWS International (Belgien), Deutscher Blinden und Sehbehindertenverband (Tyskland) och Fédération des Aveugles (Frankrike).