Kurt Folkesson sitter med mobilen i handen och lyssnar på bowlingresultatet. Han har på sig svarta hörlurar och bär beige skjorta.
Kurt Folkesson testar den nya tekniken. Foto: Felix Persson.

Unikt projekt gör bowling mer tillgänglig

Hur kan man göra bowling mer tillgänglig för personer med synnedsättning? Det är en fråga som Västbygdens byalag i den lilla byn Kluk i Jämtland har funderat på. Svaret stavas smarta telefoner och nu har deras unika projekt blivit verklighet.

- Bowling är ju fantastisk aktivitet eftersom de allra flesta kan spela oavsett hur svåra handikapp man än har. Eftersom jag själv är blind så har jag funderat på vad som kan göra tillgängligheten ännu bättre. För när vi spelar idag spelar vi ofta i blindo, säger Kurt Folkesson.

Han är eldsjäl i Västbygdens byalag och medlem i SRF Östersund. I flera år har han arbetat på ett projekt som ska göra bowlingspelandet enklare på den lokala bowlinghallen i Kluk för de som inte ser. Nu är tekniken redo för besökarna. Istället för att läsa sina poäng på skärmar ovanför banan får nu spelarna resultatet uppläst direkt med hjälp av en app för smarta telefoner. Och projektet är unikt.

- Vi har tidigare gjort en omvärldsanalys och så vitt vi vet är vi ensamma om den här idén i världen, säger Kurt Folkesson.

Översiktsbild på de fyra banorna i bowlinghallen från spelarnas vinkel. Rummet har vita väggar och  beiga golv.
Kluks bowlinghallen ligger ungefär mittemellan Östersund och Åre.

Ett mål i framtiden är även att få till en ljudkälla som anger klotets riktning, för att man på så sätt ska kunna sikta när man skickar iväg det mot käglorna.

När hallen byggdes för några år sedan fick de sex miljoner kronor i stöd från allmänna arvsfonden och riksidrottsförbundet. Nu har även synskadades stiftelse bidragit med 275 tusen kronor för den särskilda anpassningen för synskadade spelare.

En person håller en smart mobiltelefon i handen. Displayen visar resultatet från en bowlingmatch.

Vad tänker du om att den här satsningen sker just i den lilla byn Kluk?
- Det är fantastiskt. Det bor runt 300 invånare i området. Men Kluk hör till en väldigt livaktig del av Krokoms kommun i Jämtland och Västbygden håller sig framme på flera sätt.

Enligt Kurt Folkesson finns det planer på att arrangera resor upp för att övriga SRF-medlemmar också ska kunna ta del av den nya tekniken. Men han hoppas också på att fler bowlingarrangörer i Sverige kan ta efter tekniken.

- Det bästa med bowlingen är gemenskapen. Det är så kul att härja och bråka med varandra, haha. Att vara blind kan innebära en isolering där man är mycket ensam hemma. Därför är det oerhört viktigt att umgås med andra och det får man verkligen här, säger Kurt Folkesson.

Text: Therese Selén

Några bowlingspelare står framför en av banorna och testar ett särskilt räcke som underlättar att justera riktningen för kloten för de som inte ser.