Mana Hashimoto dansar iklädd korta svarta shorts och en svart skjorta. Bakgrunden är en svart scen.
Mana Hashimoto, från New York, är professionell dansare som blev blind av en ögonsjukdom. Foto: Fred Hatt.

Dansare som ser med kroppen

Hur kan man se med kroppen? Hur arbetar en dansare som inte ser med ögonen? Hur upplever man dans om man inte ser? I december har dansprojektet K.R.O.P.P. i Uppsala tema Seende utan syn i en unik dansföreställning.

Mana Hashimoto är blind och professionell dansare och koreograf från New York. Hennes verk är den första delen av föreställningen som ges på UKK, Uppsala konsert och kongress den 8 december i samarbete med SRF Uppsala.

I den andra delen bär alla i publiken ögonbindlar och dansstycket är skapat för att upplevas med hörsel, känsel, lukt och närvaro.
– Det är en experimentell föreställning. Samtidigt så jobbar ganska många nutida koreografer med fler sinnen än synen. Den moderna dansen är mer än visuell akrobatik, säger SU-EN, konstnärlig ledare på K.R.O.P.P.

Hela evenemanget kommer att syntolkas och det blir även tillfälle att ta del av scenografin och rekvisitan.
– Vi vill bryta ny mark, för oss är det viktigt att en synskadad publik känner sig välkommen. Vi vill också passa på att diskutera dans och syn på ett filosofiskt plan, säger SU-EN.
Innan föreställningen samtalar Mana Hashimoto och Bo Östen Svensson (musiker och kulturpolitiker i Uppsala) kring temat. Dessutom håller Mana Hashimoto i en rörelseworkshop den 10 december.