Jing sitter i en stentrappa och spelar tvärflöjt. I förgrunden syns svarta hunden Bella och i bakgrunden grönskande buskar och träd. Jung bär en vit- och svartmönstrad finklänning.
Flöjtisten Jing Wu kan tack vare ny teknik spela i en orkester. Nu släpps dokumentärfilmen Wu Jings omöjliga dröm i SVT. Foto: Therese Selén

Ny teknik gjorde drömmen möjlig

Hon var först i världen med tekniken som gjorde det möjligt att spela i en orkester utan att se. En liten elektronisk platta fick Jing Wus dröm att gå i uppfyllelse. Nu har dokumentären om hennes liv premiär i SVT.

Hemma hos flöjtisten Jing Wu trängs inte mängder av noter på hyllorna. Visst har hon lärt sig flera klassiska stycken via punktskriftsnoter, men framförallt är det via digitala musikinspelningar som hon lär sig musiken utantill genom att nöta, nöta, nöta. Den musikaliska inspirationen får hon kanske allra bäst när hon upplever konserter och liveframträdanden.
Som musiker har hon själv gjort många soloframträdanden och även spelat i mindre grupper. Men en av hennes största drömmar, att spela i en stor orkester, har varit svårt eftersom hon inte kan se dirigentens rörelser. Men det hela vände i våras. Då var Jing Wu först ut att testa en världsunik uppfinning.
– Det har varit helt fantastiskt att ha fått vara med på den här resan, säger hon.

Tekniken fungerar så att Jing känner dirigentens taktrörelser genom en liten platta som sitter under hennes fot. ”Nästan som punktskrift, fast elektroniskt”, förklarar hon. Dirigenten håller i en lysande taktpinne och när handrörelserna går upp och ner och åt sidorna fångas de upp av en infraröd kamera. Signalerna överätts till ett taktilt mönster som Jing sedan känner under sin fot.
– Man får inte vara för kittlig! skrattar hon.
– I början var det väldigt svårt. Det kittlade och dessutom var jag inte van vid att min fot skulle vara involverad i själva musiken. Det är helt enkelt ett nytt språk man ska lära sig. Men efter några övningar blev det mycket bättre och nu känns det som ett verktyg som är en del av min musik, berättar hon.

Idén kom då filmproducenten Ric Wasserman gjorde ett reportage om Jing och hennes musicerande. Hon berättade om drömmen att få spela med en symfoniorkester och han fick direkt en idé. Tillsammans med uppfinnarna Ellen Sundh och Runo Andersson utvecklade de tekniken TechSense. Jings flöjtlärare Jan Bengtson och dirigent Andreas Ahlin var även involverade i projektet och uppfinningen tilldelades Stockholms stads innovationsstipendium 2015.

Jing Wu står framme på scenen. Hon lyfter flöjten och armarna i luften och väntar på blommor från höger. Orkestern står upp.
Jing Wu jublar efter konserten med Kungliga Filharmonikerna. Foto: Tiansheng Shi

Så, i våras var det dags för själva premiären. Under en konsert i Stockholms konserthus spelade Jing Wu för första gången ett stycke tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Allt klaffade och det hela fick stor uppmärksamhet i flera medier.
– Inga ord kan beskriva den upplevelsen. Det var mitt livs största glädje. Jag var väldigt glad att tekniken fungerade: jag fick alla signaler från dirigenten, spelade i takt med hela orkestern och kunde musicera med dem. Det var fantastiskt, säger Jing Wu.

Hon tror och hoppas att den nya tekniken kan öppna nya möjligheter för henne och andra musiker med synnedsättning.
– Jag hoppas verkligen att fler musiker med synnedsättning kan spela eller få anställning i en symfoniorkester. Jag vet att många är intresserade, men om man inte ser den arbetsmöjligheten ger många upp på vägen, säger hon.

Jing Wu växte upp i Kina och studerade på en internatskola för blinda och döva elever. Hon började spela musik redan som liten och fastnade tidigt för tvärflöjten. Parallellt med musiken visade hon även framgångar i idrott. Hon tävlade som sprinter i både Paralympics i Aten 2004 och i asiatiska mästerskap. Det är framförallt från idrottsvärlden som hon har hämtat sitt driv.
– Man vill vinna och lyckas med tävlingarna. Därifrån har jag fått mycket av min disciplin. Min första musiklärare tränade också min attityd och fick mig att förstå att om jag vill lyckas så kommer det att ta mycket tid och energi, säger hon.

Wu Jing spelar flöjt
TV-dokumentären om Jing Wu kommer att syntolkas. Foto: SVT

I november släpps dokumentärfilmen Wu Jings omöjliga dröm i SVT. Ett filmteam har följt henne i två år och filmen handlar om tekniken med plattan, Jings musicerande och hennes liv i Sverige och i Kina. Filmen ska visas i Sverige, Kina, Kanada och Frankrike. Den kommer att syntolkas på svenska och kanske även på flera språk.
– Jag gör bara det jag gör, lever mitt liv och de följer med och filmar. Mitt mål med den här filmen är att jag vill sprida glädje och något positivt i samhället. Jag vill inspirera andra som också vill göra något bra med sitt liv, säger Jing Wu.

För att sprida tekniken med plattan planerar Jing en mindre världsturné nästa år. Dessutom kommer hon att spela på flera ställen i Sverige under 2016 och 2017.
Hur ser din dröm ut nu?
– Jag vill fortsätta studera klassisk musik och förstå vad musiken innebär. Under tiden spelar jag konserter när det finns möjlighet. Det är inte klart, det här är bara början.


Jing Wu
Gör: Frilansmusiker
Bor: Stockholm
Familj: Pojkvän och ledarhunden Bella
Aktuell med: Dokumentären Wu Jings omöjliga dröm, som sänds torsdag 10 november klockan 20.00 i SVT2.

Av: Therese Selén