De nya mynten och sedlarna ligger utspridda.
I oktober får vi ny 500-lapp, 100-lapp, enkrona, tvåkrona och femkrona.

Nya sedlar och mynt i höst

I oktober är det dags för nya sedlar och mynt igen. Den här gången är det 100-lappen och 500-lappen samt enkronorna och femkronorna som får ny skepnad. Och dessutom får vi en tvåkrona.

Det är den 3 oktober som Riksbanken introducerar de nya sedlarna och mynten. Sedlarna får bland annat nya motiv och säkerhetsdetaljer. Mynten blir mindre och lättare. Dessutom blir det ett kärt återseende av tvåkronan som ges ut igen, men tiokronan blir kvar oförändrad.

En del av de nya sedlarna har taktila mönster. 500-lappen och 200-lappen har tre streck i koppartryck placerade på ett ställe på sedelns kortsidor. På 100-lappens kortsidor finns tre streck i koppartryck placerade på två ställen. Och på 50-lappens kortsidor finns tre streck i koppartryck placerade på tre ställen. 20- och 1 000-lappen har inga streck.

 En person jämför sin sedels längd mot sedelmåttet för att känna vilken valör sedeln har.
Riksbanken har tidigare tagit fram ett sedelmått för att personer som använder punktskrift ska kunna skilja de nya sedlarna åt. Det är ett litet plastkort, med vars hjälp brukaren kan mäta sedelns längd för att veta vilken valör den har. Om du lägger sedeln mot kortet, och viker den över kanten kan du avläsa i punktskrift vilken valör den har. Du som vill beställa ett gratis sedelmått kan mejla kontorsservice@srf.nu

2015 gav Riksbanken ut de nya 20-, 50- och 1 000-lapparna. Dessutom fick vi då en ny sedelvalör, 200-kronorssedeln. De gamla 100- och 500-kronorssedlarna samt alla gamla mynt, utom 10-kronan, blir ogiltiga efter den 30 juni 2017.

För att inte riskera att du har ogiltiga sedlar och mynt kvar hemma, rekommenderar Riksbanken att du betalar med dem eller sätter in dem på bankkonto redan nu.

För viktiga datum om gamla och nya sedlar sms:a riksbanken start till 71120.

Appen "Kolla pengarna" för smarta telefoner kan laddas ner på Google play eller App Store.

Nya femhundralappen med operasångerskan Birgit Nilsson på motivet.
Nya 500-lappen med operasångerskan Birgit Nilsson på motivet. Mått: 147 x 66 millimeter.

Nya hundralappen med skådespelerskan Greta Garbo på bilden.
Nya 100-lappen med skådespelerskan Greta Garbo på motivet. Mått: 133 x 66 millimeter.

Bild på de nya mynten. Ny femkrona, ny enkrona, ny tvåkrona samt den nuvarande tiokronan.
De nya mynten: 1-krona, 2-krona och 5-krona. Samt den nuvarande 10-kronan som är fortsatt aktuell.