Utställningschef  Veronique Slottberg, Anikó Balogh, internationellt ansvarig, och Kerstin Ullnert, sius-konsulent på Arbetsförmedlingen står i entrén till Osynlig utställning.
Utställningschef Veronique Slottberg, Anikó Balogh, internationellt ansvarig, och Kerstin Ullnert, sius-konsulent på Arbertsförmedlingen invigde Osynlig utställning. Foto: Kari Agger

Utställningen som inte syns

Hur känns det att vara blind? Hur tar man sig fram i trafiken, betalar för en kaffe eller vet vilken krydda man ska lägga i maten? Det kan seende besökare nu pröva på i Osynlig utställning som nyligen har öppnat i Stockholm.

Utställningen består av sex helt mörklagda rum och besökarna tas med på en rundtur i olika miljöer av blinda eller synskadade guider. Genom att känna sig fram skulle besökarna gissa var de befann sig, vilka föremål som fanns i närheten och få uppleva hur blindas och synskadades vardag kan vara.

Annika Wistrand Elfving är en av de synskadade guiderna som arbetar på utställningen.
- Det känns bra att för en gångs skull vara på den andra sidan och få hjälpa andra. Många besökare blir osäkra, men det känns bra att få visa hur det verkligen är för oss som inte ser. I mörkret blir det också en slags nakenhet, och folk vågar ställa frågor som de inte annars skulle våga ställa, säger hon.

En guide och en besökare står framför en av utställningens informationstavlor om punktskrift.
I en del av utställningen finns informationsskyltar,och besökarna kan testa hur det är att gå med vit käpp.

Osynlig Utställning öppnade 2007 i Budapest och finns även i Prag och Warszawa. Planen är att utställningen i Frihamnen i Stockholm ska hållas öppen i fem år.
– Syftet med utställning är väcka medvetenhet om hur det är att leva med synskada eller vara helt blind. Tanken är att det ska vara en rolig upplevelse, samtidigt som man får med sig en förståelse, säger Veronique Slottberg, utställningschef.

En turkos punktskriftmaskin står på ett bord.
På utställningen kan besökarna få prova att skriva sitt namn på en punktskriftsmaskin.