William spelar schack. En blond pojke med glasögon framför ett schackbräde. Hans händer känner över spelbrädet.
Nioårige William Johansson åker på många schackturneringar, oftast med pappa som ressällskap, men snart ska han åka på sin första turnering själv.

Schackstjärnan William ger vuxna en rejäl match

William Johansson är nio år och var den yngste deltagaren under jubileumsturneringen som Sveriges Synskadades Schackförbund arrangerade i november. Själva förbundet är betydligt äldre än William, i år firar de 70-årsjubileum.

William Johansson, från Hörby, började spela schack eftersom hans pappa spelade och nu är han så duktig att de lär av varandra. Det är nog lätt för motståndarna att underskatta den lille blonde killen, men William är verkligt duktig och spöar inte bara jämnåriga utan ger även äldre och mer rutinerade spelare en rejäl match.

Hur tror du vuxna känner sig när de får stryk av en nioåring?
– De brukar tacka för en god match, men sen försvinner de väldigt snabbt. De tycker nog att det är pinsamt att förlora mot mig, tror William Johansson.
Hur blir man då en bra schackspelare? Övning är förstås viktigt. William spelar cirka fem partier om dagen på nätet och tränar regelbundet i en schackklubb i Lund. Dessutom åker han på många turneringar, oftast med pappa som ressällskap men snart ska han åka på sin första turnering själv. För att bli bra på schack gäller det att koncentera sig och sitta still, annars är risken stor att man glömmer bort vad man tänkt göra, tipsar han. William ser knappt tio procent och i schackklubben hemma spelar han med seende.

Jubileumsturneringen ägde rum på Almåsa och trettio personer från Sverige, Danmark, Norge och Finland deltog. För William Johansson slutade det hela på plats 21 efter två segrar och en match som slutade i remi (oavgjort). Men han är säker på sin sak, schack är något han ska fortsätta med:
– Jag vill bli ännu bättre och kommer att fortsätta träna, säger han.

Text och foto: Joachim Kåhlman

BIld på schackspelande pojke.