Viktoria Karlsson är i en inomhusarena för friidrottsträning. Hon är klädd i svarta löpartajts och svart linne. Hon är i luften, mitt i hoppet. Louis Gomez står vid kanten av längdhoppsgropen, klädd i turkos löpartröja och blå shorts.
4.56 meter är Viktoria Karlssons personbästa. Det är också det svenska rekordet i längdhopp för kvinnor i klassen S1 utomhus.

Viktoria - ett av våra hopp i Rio

Hon är 19 år och en av världens bästa blinda längdhoppare. I juni i år tog svenska Viktoria Karlsson sitt andra EM-guld och nu är hon med i den exklusiva skara som tävlar i Paralympics i Rio de Janeiro. Den 16 september är det dags för Viktoria att kliva upp på tävlingsbanan. – Det har länge varit en dröm, säger hon.

Viktoria Karlsson står redo vid sitt ansatsmärke, där hon ska börja springa. Hennes löparskor trampar lätt vid de nymålade vita linjerna på den roströda banan. Hon vänder sig mot längdhoppsgropen, där hennes guide Luis Ariza Gomez står, och sträcker ut sina armar rakt fram, i riktning mot målet.

– Lite mer åt vänster, ropar han och Viktoria justerar armarna och riktningen något.Hon fokuserar, tar sats och springer sina 14 steg. Varken mer eller mindre. Sedan hoppar hon, flyger någon sekund genom luften, innan hon landar i sanden.
– Det är en helt fantastisk känsla. Det är det perfekta hoppet som man tränar för hela tiden, men det är väldigt sällan som man får till det, så det gäller verkligen att njuta när det kommer. Det är en sådan enorm frihet, lättnad och glädje. Jag tror att fler skulle gilla det om de testade, säger Viktoria Karlsson.

Att inte se banan man springer på, plankan man hoppar från, eller gropen man landar i, gör att Viktorias träning skiljer sig något från seende längdhoppares träning. Hon har en lite bredare marginal vid avstampet på plankan, men framförallt är det täta samarbetet med guiden Luis Ariza Gomez viktigt. Han är alltid med Viktoria under träning och tävling, och fungerar lite som Viktorias ögon.
– Det jätteviktigt att man har bra tillit till varandra för det är Luis som avgör om jag ska hoppa eller inte. Om jag skulle springa snett så ropar han och då avbryter vi hoppet och börjar om. Det gäller också att ha en väldigt jämn ansatslöpning. Även de som ser försöker att inte kolla på plankan för man kan få en konstig hållning då, berättar hon.
Med på träningarna är ibland också Viktorias tränare, tillika den framgångsrike längdhopparen Per Jonsson. I år är han också med i truppen som tävlar i Paralympics i Brasilien.

Viktoria Karlsson och Luiz Gomez står på en av löparbanorna i träningshallen och stretchar benmusklerna.Viktoria Karlsson och hennes guide Luis Ariza Gomez tränar oftast i multiarenan Höghammarhallen i Bollnäs, en hall som är specialanpassad för friidrott.

För att kunna ta sig så långt som till Paralympics krävs ett stort driv och envishet. Och kraft att kunna träna hårt är något som Viktoria alltid har haft. Hon växte upp i Söderhamn i Hälsingland och det var hennes överskottsenergi som gjorde att hennes föräldrar ville anmäla henne till någon sport när hon var liten. Att det blev just friidrott var en slump. I skolan fick Viktoria sedan möjlighet att satsa ännu mer på idrotten. I våras tog hon studenten från Torsbergsgymnasiet och Riksidrottsgymnasiet i grannstaden Bollnäs. Där har hon läst natur- och friidrottsinriktning och både plugget och idrotten har hon klarat galant. Bra skolpersonal, kompisar och tränare som har lyssnat på henne har varit avgörande, berättar hon. Och drivet har funnits med henne hela livet.
– Det är lite sådan jag är som person. Jag älskar att vara bäst på saker och då krävs det att man tränar. Det gäller ju både inom skolan och idrotten. Jag hatar att förlora och då måste man träna hårt helt enkelt, säger hon.

Viktoria Karlsson och Louis Gomez springer tillsammans längs en löparbana i inomhusarenan Höghammarhallen. De håller båda i en gummiband som hjälper dem att kunna springa bredvid varandra.Viktoria varvar löpträning och styrketräning under året för att vara i form.

Viktorias bästa tips till andra unga som vill satsa på någon idrott är att våga prova på många olika saker.
– Det finns alltid något för alla, det gäller bara att hitta rätt. Sedan ska man inte ge upp. Det kan vara lite krångligt ibland. Till exempel om man vill hålla på med friidrott kan man behöva en guide som man tränar tillsammans med. Det kan vara en massa grejer som ska fixas. Men ge inte upp! Det är verkligen så värt det när man kommer in i det!
Kan du känna press eller prestationsångest?
– Det är en del av själva idrottslivet. Dels har man förväntningar på sig själv, man vill ju prestera bra. Och dels har folk runt om förväntningar. Men det gäller att inte tänka på den pressen för då kan man aldrig prestera bra. Man måste ha kul samtidigt, då brukar det gå bra!

I juni stod Viktoria på prispallen i Italien och tog emot ett EM-guld i längdhopp inför folkets jubel. Det var hennes andra EM-guld. Första gången var hon så nervös att hon inte hann njuta av medaljen. Men den här gången kändes det bra, berättar hon.
– Det var så skönt! Det var som om allt bara flöt på, och sen när jag stod på prispallen kunde jag verkligen känna mig nöjd med allt jag hade gjort. Det var riktigt häftigt.

Viktoria Karlsson och Louis Gomez sitter vid kanten mot längdhoppsgropen och pratar.Viktoria Karlsson har 10 SM-guld i längdhopp. Nu hoppas hon att fler ska inspireras att börja träna hennes favoritidrott.

Förberedelserna inför Paralympics i Rio började för många månader sedan. Viktoria var en i truppen som fick chans att åka dit i våras för att känna på banan, gropen och inte minst atmosfären och det varma klimatet.
– Det var jättenyttigt att få testa att träna i värmen och känna hur ens kropp reagerar. Det gör det lättare att kunna fokusera under själva tävlingarna. Då är det så mycket som händer runtikring med folkmassorna, media och liknande.
Viktorias dröm har länge varit att delta i Paralympics, och chansen att ta en medalj nu i Rio är såklart väldigt lockande.
– Det skulle betyda otroligt mycket. Men det är en ganska stor grej att göra på sitt första Paralympics. Man kanske får vänta några år på guldet, men man ska aldrig säga aldrig!
Hur är formen nu?
– Bra! Längderna sitter i kroppen och jag känner mig i form, säger hon.
Efter Paralympics i Rio, vad har du mer för mål och drömmar?
– Tja, det är ett Paralympics i Tokyo om fyra år, om allt går som jag hoppas kommer jag vara med där.

Är du nyfiken på friidrott eller kanske vill veta mer om hur du skulle kunna börja träna? Kontakta gärna Viktoria Karlsson för tips eller råd via hennes webbplats: www.viktoriakarlsson.se

Text och foto: Therese Selén