Närbild på en valp med ljusgul päls och svart nos.
En blivande ledarhund har mycket träning att vänta under sin utbildning.

Reportage: Från valp till färdig ledarhund

Att hitta den perfekta valpen att göra ledarhund av, är ett arbete som börjar långt innan valparna föds. Men hur går det egentligen till? Vi åkte till en av ledarhundsleverantörerna för att ta reda på det.

Carina och Robert Jönsson driver Kustmarkens Hundtjänst utanför Ljungskile. De har lång erfarenhet av att utbilda ledarhundar. Båda har en bakgrund från Hundskolan i Sollefteå och har genom åren dresserat otaliga ledarhundar.

Det räcker inte med en bra mamma och en bra pappa för att det ska bli en perfekt valp. Om mammans syskon är olämpliga som ledarhund så blir sannolikt även valparna det.
– Vi har full koll på vår avel. Eftersom vi får tillbaka alla valpar efter fodervärdstiden och testar dem är det lätt för oss att hitta lämpliga avelsdjur i varje generation, berättar Carina.


Carina Jönsson tillsammans med en valp som kanske blir ledarhund i framtiden.

När en kull valpar fötts får de tillbringa sitt första år ute hos en fodervärd. Där ska valpen lära sig att vara social, vara med i olika miljöer och lära sig grunderna i lydnad: sitt, fot, ligg och så vidare. Vid cirka 14 månaders ålder är det dags för valpen att testas om den är lämplig som ledarhund. Då tar Robert med sig hunden ut på stan för att se hur den beter sig i olika miljöer, hur den är med andra hundar och hur den hanterar rädsla.
– Det är inget fel med att bli rädd, men hunden måste kunna avreagera och släppa den känslan, säger han.

Efter några veckors test så fattar de beslut om hunden ska få börja sin utbildning till ledarhund. Då bestäms också vilken av dressörerna som är mest lämpad att ta sig an just den hunden. Matchningen med dressören kan jämföras med matchningen som görs med ledarhundsföraren, och är lika viktig för att samarbetet ska fungera. Sedan läggs mycket tid på att dressören ska lära känna hunden och skapa en teamkänsla.

Kustmarken har, till skillnad från andra dressörer i Sverige, en större anläggning där hundarna under utbildning bor i hundstall. Stallet är ljust och fräscht med kakelgolv och vita väggar. Hundarna bor en eller två i burar som står på rad. Hundarna kan se ut i korridoren, men ser inte varandra vilket gör det lugnare i stallet. I burens framkant finns hundens säng, som är uppbyggd ungefär en halv meter. Detta är gjort för att hundarna ska kunna ligga där och titta ut och behöver då inte springa runt när någon kommer in i stallet. Det är förvånansvärt tyst i stallet. En radio hörs på låg volym, i en av burarna kliar en hund sig innan den byter ställning på sovplatsen. En annan slår med svansen för att visa att den sett oss när vi går genom stallet. Hundarna lever inte bara i stallet utan bor i perioder hemma hos sin dressör för att behålla och träna det sociala beteendet.


Den gula labradoren är åtta veckor och på väg ut till sin fodervärd. Ännu är det för tidigt att säga om denna valp kommer att bli ledarhund eller inte. Om ungefär ett år börjar valpens utbildning på riktigt.

Det första steget i hundens dressyr är att börja med landsvägskörning, att lära hunden att hålla vänsterkant längs en rak sträcka. Man lär hunden att markera exempelvis trottoarkanter genom att först visa hunden och sedan successivt lägga mer ansvar på hunden.
– I början gör man saken åt hunden och säger hur duktig den är. Men ju längre man kommit i dressyren desto mer måste hunden klara för att få beröm, säger Carina.

Hunden ska lära sig att stanna vid kanter och trappor, att väja för hinder och att söka olika saker som bänkar, dörrar och kassadisken i en butik. Man tränar också hunden i apportering, alltså att hämta föremål på uppmaning. Något som är väldigt praktiskt när hunden sedan är ute och jobbar med sin synskadade förare.

Vad är svårast när ni tränar en ledarhund?
– Att se hur en hund kommer att utvecklas. Ett för stort intresse för andra hundar kan till exempel växa under tiden i dressyr och då kanske man måste avbryta efter tre-fyra månader, säger Robert. Hunden ska ju fokusera på att leda sin förare och får inte vara lättdistraherad.
Efter sex till åtta månader i dressyr är hunden en färdig ledarhund och efter slutprov är det dags för hunden att matchas med sin förare och påbörja ett livslångt samarbete. 

Robert jämför dressörsyrket med att driva ett lantbruk. Man jobbar inte kontorstid, utan jobbet finns med en hela tiden.

Vad gör det värt att jobba så?
– Ett genuint hundintresse och att kunna kombinera det med sitt jobb gör att det är värt det.
Carina håller med och tillägger:
– Att se hur föraren och hunden utvecklas tillsammans är nog det bästa. När man känner att man inte behövs längre, att de klarar sig själva, det är ett glädjerus!

Text & foto: Joachim Kåhlman