En glänsande kyrkomiljö där färgskalan går i rött, gult och guld.
Foto: Didier Descouens

Resmål för alla sinnen

Big Ben i London, Eiffeltornet i Paris och Sagrada Família i Barcelona må vara tre av världens stora turistmagneter. Men Europa har betydligt fler intressanta sevärdheter att bjuda på – inte minst i anknytning till synskadade och blinda. Följ med Perspektiv på en resa genom Europa.

Tiflologiska museet
Madrid, Spanien

Ett taktilt museum i tre delar skapat av Spaniens förbund för synskadade. Den första delen består av modeller av kända byggnadsverk och skulpturer, så som lejonfontänen i Granadas Alhambra, kyrkan Sagrada Família i Barcelona, Eiffeltornet i Paris och Chichén Itzá-pyramiden i Mexico. Den andra delen presenterar konst av synskadade, medan den tredje innehåller en utställning över icke-visuella uttryckssätt.

telefon: +34 91 589 42 19
webb: museo.once.es

Polo Tattile Multimediale
Catania, Italien (Sicilien)

I detta multimedia-centrum på det vackra Sicilien får det visuella träda tillbaka för människans övriga sinnen. Här finns ett museum med berörbara modeller av medelhavsländernas främsta sevärdheter, en bar där man kan avnjuta en drink i fullständigt mörker och en taktil trädgård med typiska medelhavsväxter (och dofter) där besökarna uppmanas att känna och lukta istället för att bara titta på blommor och växter.

telefon: +39 95 50 01 77
webb: stamperiabrailleuic.it/polo-tattile.html

Otto Weidts borstmakeri
Berlin, Tyskland

Även om Otto Weidt tillverkade borstar för den tyska armén under andra världskriget, så avskydde han nazisterna innerligt. För att rädda stadens synskadade judar installerade han maskiner som kunde hanteras av blinda och anställde enbart blinda och döva arbetare i sin fabrik. Parallellt med detta tillverkade han falska dokument och pass samt delade ut rejäla mutor till de Gestapo-män som ville föra bort hans arbetare. I dag är borstmakeriet ett museum.

telefon: +49 30 28 59 94 07
webb: www.museum-blindenwerkstatt.de

Dialogue in the Dark
Wien, Österrike

I detta "sociala experiment", uttänkt i Tyskland 1988, leder en synskadad person en seende genom en byggnad i ett kompakt mörker. Dofter, ljud, textur, luftdrag och temperatur ger ledtrådarna till besökarnas omgivning. Tanken är att ge besökarna nya perspektiv och en chans att få uppleva hur det är att inte se.
Dialog i Mörker finns idag på hela 21 platser, främst i Europa och Asien, men även i Mexiko, Argentina, Brasilien och Australien.

telefon: +49 (0) 40 300 923 20
webb: dialogue-in-the-dark.com

San Geremia och Luciakyrkan
Venedig, Italien

Sankta Lucia, de blindas helgon, led martyrdöden 304. Hennes kvarlevor fördes till Venedig under det fjärde korståget. Därför bär idag också stadens järnvägsstation hennes namn. I denna kyrka i området Cannaregio vilar helgonet i en glassarkofag under kyrkoaltaret, med kraniet täckt av en bronsmask.

telefon: +39 41716181
webb: www.santigeremiaelucia.it/

Kaunas museum för blinda
Kaunas, Litauen

Museet skapades ursprungligen för synskadade, men katakomberna i den gamla kyrkan har kommit att bli en plats där även seende kan få fördjupad förståelse i vardagen för personer med synnedsättning. Istället för visuella inslag är det ljud, textur och dofter som guidar besökarna. Ingenting av utställningen är synligt. Här är det känsel och hörsel som regerar.

telefon: +370 37 226676
webb: visit.kaunas.lt/en/to-see/museums-and-galleries/museum/museum-for-blind-people-xx-century-catacombs/

Dans le Noir
Paris, Frankrike

Njut av det klassiska franska köket när det är som bäst ... i annorlunda tappning. Denna restaurang anställer bara blinda kockar och serveringspersonal och middagsgästerna äter i absolut mörker.
Restaurangen i Paris är originalet, men konceptet finns idag även i bland annat London, Barcelona och Stockholm (Svartklubben, 08-644 20 21) samt på Almåsa Havshotell.

telefon till Paris: +33 1 42 77 98 04
webb: danslenoir.com

Braillemuseet
Bryssel, Belgien

Louis Braille föddes 1809 i Coupvray utanför Paris. Som treåring miste han synen efter en olycka i faderns sadelmakeri. Som vuxen utvecklade han under tre års tid punktskriften. På detta museum lär man sig allt om både punktskriftens historia och mannen bakom den. Här finns också gamla skrivmaskiner, bärbara printers och gott om modern teknologi.

telefon: +32 2 533 32 11
webb: coupvray.fr/decouvrir-coupvray/louis-braille/la-maison-natale/

Text: Kristin Pineda Svenske