Ocean och Romeo står på knä på isen. De bär skridskor, handskar, hjälmar med galler och håller hockeyklubbor i händerna. De bär svartgula kläder med AIK-emblem. Ocean är lite kortare och bär en vit tröja, Romeo är lite längre och bär en svart tröja.
Full fart för hockeybröderna Ocean och Romeo.

Romeo – stjärna på isen

Romeo Warsi, tio år, imponerar både tränaren, brorsan och kompisarna på planen. När han inte har träning eller match med hockeylaget drömmer han om att spela i NHL. – Hockey är kul för det går snabbt! Det känns som att åka motorcykel, säger han.

Hjälmar, benskydd, axelskydd, handskar, klubbor sprids ut på träbänkarna i omklädningsrummet. Hockeytrunkar, så stora att spelarna själva kan krypa ner i dem, fyller upp golvutrymmet.
– Ska jag ta på mig matchtröjan? undrar Romeo och drar sedan på sig den gulsvarta tröjan med det stora AIK-emblemet på magen.

Pappa Sherry hjälper till med att dra åt och knyta Romeos skridskor innan det är brorsan Oceans tur att få samma hjälp. Rummet fylls med föräldrar och barn i 09:ornas lag. Träningen ska strax börja.
– Jag tycker det är coolt att Romeo kör! Även fast han inte ser på långt håll, säger Ocean Warsi, åtta år.
– Det går oftast bra. Ibland missar jag pucken när jag får pass, och ibland gör jag mål, säger Romeo.

Romeo bor norr om Stockholm och började spela hockey när han var fyra år och har redan spelat i mer än halva sitt liv. Åkt skridskor har han gjort ännu längre än så.
– Det är kul att åka skridskor, man får göra en massa saker med fötterna. Till exempel crossover. Då korsar man fötterna över varandra samtidigt som man åker. Det är jättekul för då går det mycket snabbare, säger han.
Romeo har en synnedsättning som innebär att han ser suddigt och inte så bra rakt fram. Något som såklart blir en utmaning när det gäller en sport som går snabbt och kräver att man har koll på pucken och annat.
– Om jag har en sarg framför mig kan jag tänka att jag ska krocka. Men jag brukar alltid svänga jättesnabbt. Pappa kan också ropa att det är en sarg eller bom framför.

 

Tidigare spelade Romeo i 07:ornas lag, med de jämngamla kompisarna. Men när de började spela på en större plan blev det bättre för Romeo att byta till Oceans lag. Nu spelar de båda bröderna med 09:orna. Och det finns flera fördelar med att vara i samma lag.
– Det är bra för Romeo brukar släppa passar till mig. Det är roligt, säger Ocean.
Kan ni bråka med varandra när ni spelar?
– JA! ropar båda i mun på varandra.
– Jag brukar fälla honom! säger Ocean och pekar på Romeo.
– Jag brukar tacklas, kontrar Romeo.
– Sen jagar vi varandra. Eller, han brukar jaga mig, säger Ocean.
– Jag får alltid tag på dig, säger Romeo.
– Ofta fäller jag honom då, det är roligt, haha! skrattar Ocean.

Vad är det bästa med att spela hockey?
– Jag gillar att det går snabbt. Det känns jättebra. Som att åka motorcykel, fast snabbt, säger Romeo.
– Jag gillar att göra mål och skjuta, det är roligt och det blir stor hyllning. Jag gillar också när man får tacklingar och tacklar andra, tycker Ocean.
– Han ramlar alltid när jag tacklar honom! kommenterar Romeo.
– Ibland ramlar du också! skjuter Ocean in.

De går ut i ishallen. Luften är sval, röster och ljudet från skridskor som skär isen ekar. Romeo och Ocean kliver ut på isen och försvinner snabbt bort mot andra sidan planen. I dag är det dags för teknikträning. Flera koner och däck är uppradade i linjer på isen vid olika stationer. Tränare Richard Källstrand samlar gruppen och berättar om upplägget. Romeo ställer sig nära för att se.
– Här borta ligger sex sju däck på rad. Här är det bara full fart så fort det går att åka slalom utan puck. Fort, fort, fort och jag vill inte att någon fuskar, instruerar Richard. 
Romeo, Ocean och de andra spelarna radar upp sig. Sedan går det snabbt när de svänger runt konerna, bromsar framför dem och susar tillbaka. Romeos pappa Sherry brukar vara med ute på isen som extra stöd.
– Det går väldigt bra för Romeo. Han är duktig, men det är utmanande. Många gånger går det snabbt. Men de gånger han lyckas, är med på matcherna och gör mål, så lyfter det hans självförtroende mycket, säger han och fortsätter:
– Vi var tydliga från början med att berätta att Romeo har en synnedsättning och vad det innebär. Både tränarna och de i laget var intresserade och ville veta mer. Sedan var det ganska enkelt. Det var bara att börja.
Romeo gillar stödet från de andra i laget.
– De kan säga typ: Bra kört, nästa gång fixar du det här. Ibland när de inte vet varför jag missar pucken undrar de, men då berättar jag bara varför, säger han.

Tränare Richard Källstrand är imponerad av Romeos insatser.
– Jag tycker det funkar förvånansvärt bra. Jag och hans pappa har en dialog där jag har lovat att vara ärlig och öppen. Romeo är ju väldigt duktig på att åka skridskor. Så i dag när vi kör individuella moment är det ju inga som helst problem. Det som naturligt blir svårare är ju när det är passningsmoment eftersom han inte ser pucken.
Hur kan ni stötta då?
– Vi brukar dela in lag med svarta mot ljusa tröjor, det funkar bra. Romeo får nästan något slags sjätte sinne, han har en väldigt bra känsla för var spelet är även om han inte ser pucken.

Det finns också fördelar med att inte Romeo ser så bra, menar Richard.
– Vi vill få alla i laget att snacka ihop sig om hur de ska spela och taktik och sådär. När Romeo är med blir det extra viktigt att de pratar och är tydliga. Och grabbarna har lättare att ta till sig det då. ”Han ser ju inte, så då måste jag ropa var jag är”, kan det låta. Det här hjälper hela laget att få upp den verbala kommunikationen på isen, så det är jättebra.
Richard menar att det gäller att se möjligheterna. Det viktiga är att alla ska få vara med, ha roligt och få en chans att utvecklas i sin egen takt.
– Man får ta det för vad det är. Vissa har svårt att åka skridskor och Romeo har lite svårt att se. Så länge som det inte blir en fara för honom eller andra så går det bra. Men det är också viktigt att ha en bra dialog, säger Richard.

Romeo pustar ut, lite svettig efter träningen, innan han går och byter om.
– Det gick bra! kommenterar han.
– Vi gjorde översteg och broms. Och på slutet skulle man åka och glida på mage, sen ha båda knäna på isen och sen göra mål.
Var någonting svårt?
– Nepp. Fast jag missade två mål, jag sköt lite snett och hårt. Men det känns okej, säger han.

Romeo berättar att drömmen att spela i hockeylandslaget, i NHL och AIK. På frågan om hur han ska ta sig dit svarar han direkt:
– Träna väldigt mycket och kämpa.
Både han och Ocean är överens om att de inte kommer att spela i samma lag då längre.
– Nepp! säger de i mun på varandra.
Ocean har en annan idé:
– Jag tror Romeo kommer att köra i Capitals* och jag i Penguins* och så kommer vi att tävla mot varandra.

Romeo har några tips till andra unga med synnedsättning som är sugna på att prova spela hockey.
– Kör på, det är inte dåligt att testa. Tänk på att ha roligt!

* Två amerikanska hockeylag.