Tomas Larsson och Elin Svanerud Sundgren sitter på varsin stol i en kontorsmiljö och tittar in i kameran. Tomas bär en grön tröja med dragkedja och jeans. Elin bär en mörk kavaj med många metallknappar.
Thomas Larsson och Elin Svanerud Sundgren hjälper till med att leta jobb, fixa hjälpmedel, snacka med chefer och kollegor och – inte minst – behålla jobbet.

Synspecialisten: ”Vi stöttar hela vägen”

Hur kan det gå till när en person med synnedsättning vill få hjälp att söka ett arbete? Vi tog ett snack med en synspecialist och en SIUS-konsulent på Arbetsförmedlingen om hur de jobbar för att fler personer ska komma ut i arbetslivet.

En trappa upp på AF Syn i Uppsala tar synspecialisten Thomas Larsson och SIUS-konsulenten (särskilt introduktions- och uppföljningsstöd) Elin Svanerud Sundgren emot.
– Vårt fokus är att matcha den som söker jobb med en arbetsgivare, sedan kan vägen dit se väldigt olika ut. En del behöver mycket stöd eller hjälpmedel, andra nästan inget, berättar Elin.

Som arbetssökande börjar man ofta på sitt lokala kontor hos Arbetsförmedlingen. Den som har en synnedsättning kan också få extra stöd på någon av landets specialenheter som har fokus på synnedsättning, hörselnedsättning, dövhet och dövblindhet. Här jobbar, förutom synspecialister och SIUS-konsulenter, också arbetspsykologer, socialkonsulenter, dövkonsulenter och audionomer. Thomas och Elin och kollegorna i Mälardalsteamet är oftast på resande fot ute på arbetsplatser eller Arbetsförmedlingens lokala kontor någonstans i Västmanlands, Södermanlands, Uppsala och Östergötlands län.

Stödet är indelat i fyra faser: klargöra, vägleda, anpassa och SIUS. Att klargöra handlar om att ta reda på vad just den här individen har för behov. I vägledningen får personen hjälp med att ta reda på vad man ska satsa på för jobb.
– Många har redan funderat på vad de vill satsa på. Det gäller ju generellt, men vi har byggt upp ett kunnande särskilt för den här gruppen och flera goda exempel. De flesta som blir synskadade blir det i vuxen ålder. Och då har man oftast en yrkeserfarenhet och utbildning. Kanske går det bra att jobba kvar om man får rätt hjälpmedel och stöd, eller tar bort några av arbetsuppgifterna? säger Thomas Larsson.

På arbetsplatsen kan man behöva anpassa, ofta med arbetshjälpmedel. Det kan vara allt ifrån punktdisplayer till särskild programvara, tangentbord, förstoring, specialoptik eller belysning. Första året betalar Arbetsförmedlingen hjälpmedlen. Sedan övergår det oftast till Försäkringskassan eller arbetsgivare. Den som har lönebidrag får alltid sina hjälpmedel av Arbetsförmedlingen. Anpassningen kan också handla om information och då kan synspecialisten eller SIUS-konsulenten berätta för kollegorna om hur det fungerar när man inte ser.
– Det kan vara skönt att inte behöva göra det själv. Vi kan ta med fingerad optik som de får testa, eller visa att det går att mejla som vanligt, berättar Thomas Larsson.

SIUS-konsulenten ska hjälpa till med att finna, få och behålla ett jobb. Hen kan följa med på arbetsplatsen under introduktionen och se till att arbetsuppgifterna flyter på. SIUS-konsulenten finns också till hands under de två första åren för att stötta både arbetsgivare och arbetstagare.
– Jag jobbar mycket med arbetsgivare och att de ska våga satsa. Om en person inte kan utföra precis alla arbetsuppgifter på en arbetsplats kan man ofta modifiera och få det att funka, säger Elin Svanerud Sundgren.

Vad möter ni för attityder från arbetsgivare?
– Många är rädda för säkerhetsaspekten. De vågar inte anställa på grund av regler och att det kan falla grejer eller liknade. I dag är man mer medveten och det är såklart bra, men ofta går det att lösa, säger Elin Svanerud Sundgren.

Även om målet är en anställning vill Elin ändå slå ett slag för en praktikplats, som de också kan hjälpa till med att ordna. Med en fot inne på en arbetsplats blir det mesta lättare, menar hon.
– Det är ett bra sätt att ändra attityder på. Om man får komma och provjobba kan man ofta visa att det visst går bra att göra det mesta även om man inte ser, säger hon.

Något som är viktigt innan man söker ett arbete en bra grundrehabilitering. Så samarbetet med syncentralen och Arbetsförmedlingen är viktigt. Arbetsförmedlingen stöttar på arbetsplatsen och syncentralen till och från arbetsplatsen och hemma.
– Är det så att en person inte har fått tillräcklig träning på förflyttning och orientering kan man intensifiera det, det blir en klar morot om det krävs i jobbet, säger Thomas Larsson.

Hur ser arbetsmarknaden ut för personer med synnedsättning i dag?
– Min uppfattning är att vi står bra till internationellt sett. Det går bra för många svenska företag och arbetslösheten sjunker rent allmänt. Den här positiva trenden avspeglas även i vår målgrupp, säger Thomas. 

text & foto: Therese Selén