mobiltelefon i närbild med appar.

Apparna som ser åt dig

Tycker du det är svårt att skilja mellan bönor och krossade tomater? Vill du kunna läsa vanlig post eller kanske vad som står på skärmen ifall skärmläsaren har låst sig? Det finns flera intressanta appar för att läsa text och även för att få bilder beskrivna automatiskt.

Seeing AI

Appen Seeing AI kan läsa text i realtid på exempelvis förpackningar. Den kan också läsa dokument och tolka vissa sedlar, exempelvis euro, men inte kronor. Det finns också en funktion för att få en bild beskriven. Ibland fungerar det någorlunda, ibland blir det fullständigt galet. Den här appen finns bara för iphone och ipad och kostar ingenting.

 

VoiceDream Scanner

Genom att hålla kameran över en text kan du med VoiceDream Scanner väldigt snabbt få text uppläst. Det intressanta med denna app är att den klarar att tolka väldigt suddig text i dåliga ljusförhållanden. Det behövs inte någon internetanslutning för att kunna använda den. Genom en ton som blir högre ju bättre fokus på en text du har vet du när det är dags att ta ett foto och skanna text. Ett tips är att avaktivera funktionen för automatisk språkigenkänning. Appen finns för android och iphone/ipad. Den kostar cirka 70 kronor. Det är en engångsavgift.

 

Cashreader

För att identifiera sedlar kan du använda Cashreader. Den klarar ett stort antal valutor, bland annat svenska kronor. Själva appen kan laddas ner utan kostnad, men för att kunna använda den fullt ut måste man antingen prenumerera eller betala en engångsavgift. Appen finns för iphone/ipad och android.

text: Henrik Götesson