Syntolkning: fyra personer ler och ser in i kameran.
Textförfattaren Janne Svensson, låtskrivaren Johan Schuster, sångerskan Lisa Magnusson och producenten Johan Häglerud samlas i soffan i Shellbacks studio.

Vi jammar loss i Shellbacks studio

Vinnartexten i Jamma Loss-tävlingen är nu tonsatt av världsstjärnan Shellback. Perspektiv var med när låten tog form i hans studio med vinnarna Lisa Magnusson och Janne Svensson samt producenten Johan Häglerud. text och foto: Monica Walldén

En onsdag i slutet av oktober är det dags. Johan Schuster, som Shellback heter på riktigt, bjuder in oss i den ombonade studion. Han visar oss kontrollrummet och berättar att gruppen Coldplay var här för några månader sedan. Johan Schuster har skrivit låtar till och producerat artister som Adele, Ed Sheeran, Justin Timberlake, Pink och Taylor Swift. Jag frågar honom hur det kom sig att han ville tonsätta denna låt.

– Min syster Johanna, som jobbar med projektet, berättade om det och jag tyckte det lät som en rolig utmaning. Jag hade antagligen aldrig haft tid för det om det inte varit för corona, som inneburit många framflyttade jobb för mig, så detta klaffade ju skitbra! Jag har en teori att man lär sig något av allt man gör, stora som små projekt, och att få tonsätta en text som man inte ens vet vad det blir kändes lite läskigt på ett bra sätt.

Först när Johan Schuster fick texten till sig tänkte han att den påminde om en klassisk Ted Gärdestad eller Afzelius-text och funderade på om han skulle skriva låten så.

– Men så tänkte jag: varför ska jag göra det? Det gör jag ju aldrig annars. Så nu gör jag något som låter som det jag brukar hålla på med och trycker in texten i det. Och kombinationen blir så konstig att jag gillar det. Det blir en unik låt som ingen annan skulle göra. Det blir en härlig grej för själva projektet, att två världar möts.   

Normalt brukar Johan Schuster börja i andra änden, med melodin.

– Det var en utmaning verkligen. Men jag fick feeling och kunde inte hålla mig sedan utan började sätta trummor och bas också, för att få till rätt vibe.

Det är i Johan Hägleruds studio som inspelningen sker dagen efter. Han har arbetat med stora svenska artister som Regina Lugn och Svante Thuresson och gör även jobb åt Sveriges Radio.

– Jag har ändrat litegrann men behållit mycket. Jag försökte fånga det genuina i texten och få det levande utan att tappa hitfaktorn. Det blev lite jazzigare men ska fortfarande kunna gå på P3. Känslan är att jag ville börja dansa, det var dit jag ville komma, säger han.

Textförfattaren Janne Svensson är nöjd med den musikaliska tolkningen av hans upplevelser under en promenad runt gården.

– Låten betyder väldigt mycket för mig. Vad är det som skiljer oss icke-seende från seende? Jo, det är ju att vi använder de andra sinnena mer. Det är det som blir magi. Sen har den ju fått så snygga kläder nu av duktiga artister.

Lisa Magnusson, som ska sjunga in låten, fick höra Johan Hägleruds version här i studion.

– Låten är så fantastiskt fin. Jag älskar den här tanken om skönhet och naturen och jag tycker om att promenera. Det som finns med av sinnesintryck kan jag relatera till. Och man vill sjunga med när man hör den. Den är så funky.

Johan Schuster frågar Lisa om hon spelat in i studio tidigare.

– Ja, det har jag gjort. Ett fåtal gånger.

– Är det något särskilt sätt du vill göra det på?

– Nej, jag är ganska följsam. Jag bara gör saker, säger Lisa och skrattet sprider sig i studion.

– Tänk att få jobba med en sån artist! utbrister Johan Schuster.

Efter att vi fått höra några axplock av Shellbacks inspelningar med Ed Sheeran och Justin Bieber är det dags för Lisa att ta mikrofonen.

Lisa sätter sig på en stol och gör sig redo. Musiken spelas upp och Lisa sjunger in låten en första gång med klar och säker röst. Det råder ingen tvekan om att hon är i sitt rätta element.

Jag frågar Johan Schuster om han hade trott att han skulle få jobba med så här bra material.

– Jag tänkte inte på det så mycket innan. Det bästa är när man bara gör. Och sedan tänkte jag att det här blir ju nästan för hittigt, det kanske man borde ha sparat till något, skrattar han.