En hand håller i en mobiltelefon med en QR-kod centrerad på skärmen.
SRF har arbetat för att påverka företaget som står bakom bank-id att ta fram en alternativ lösning till QR-koden, hittills utan framgång.

QR-koden – så hanterar du den

Det blir allt vanligare att du måste skanna en QR-kod för att kunna logga in med mobilt bank-id från en dator. Det gäller bland annat banker och brevtjänsten Kivra. Perspektiv guidar dig.

text: Henrik Götesson

För den som inte ser kan det vara svårt att veta hur man ska göra när man inte vet var QR-koden finns på skärmen eller om den ens syns. SRF har försökt få företaget Finansiell ID-teknik som står bakom bank-id att ta fram en alternativ lösning och en standard för var på skärmen QR-koderna ska finnas. Än så länge utan framgång. Därför följer några tips som kan underlätta när du ska skanna.

Innan du loggar in

Starta bank-id-appen på din telefon och välj QR-kod.

Se till att skärmen på datorn verkligen är påslagen, till exempel genom att stänga av skärmridån ifall du brukar använda den. Skärmridån är en funktion i skärmläsaren som gör att du kan dölja vad som syns på skärmen för den som ser.

Se till att du har belysning påslaget i rummet.

Om du använder förstoring eller invertering (omvänd färgvisning) kan du eventuellt behöva stänga av förstoringen eller inverteringen när QR-koden visas, men ibland kan det fungera utan att göra det.

När du loggat in

När du loggat in ska du hålla kameran 20–40 centimeter från skärmen och din telefon ska vara upplåst. Vanligtvis finns QR-koden i mitten på skärmen, både horisontellt och vertikalt. Ibland kan den finnas långt ner eller långt upp på skärmen.

Om det inte lyckas, fråga någon seende var koden finns och skriv upp vad som gäller för respektive tjänst.

Andra tips

Utför så många e-tjänster som möjligt i mobilen. Då behöver du inte skanna QR-koder. Det går för det mesta utmärkt. Du som använder en punktdisplay med bluetooth kan ansluta den till mobilen och läsa som från en dator.

Om du har en e-legitimation på kort eller fil kan du logga in direkt från din dator till många tjänster utan att behöva använda QR-kod. Om du använder pc kan du behöva använda ett speciellt program som kallas Accessibility-versionen av bank-id. Kontakta din banks tekniksupport för att få en speciell länk till programmet. Var påstridig ifall de säger att programmet inte finns.

Har du frågor?

Kontakta Henrik Götesson, intressepolitisk handläggare med ansvar för digital tillgänglighet, på 08-39 91 49 eller via mejl henrik.gotesson@srf.nu