hemberedskap
Det är bra att förbereda sig så man vet vad man ska göra om kris eller krig kommer.

Så förbereder du dig för kris eller krig

Hur preppar man hemma så man är beredd om krisen eller kriget kommer? Och hur är det, får man ta med sig ledarhunden till skyddsrummet?

En tiondel av alla krisinstruktörer i landet har nu en synnedsättning. Det är resultatet efter den krisinstruktörskurs som SRF tillsammans med Civilförsvarsförbundet anordnade för ett år sedan.
– En viss överrepresentation i förhållande till befolkningen men kul, säger Arne Jungelin som är initiativtagaren till samarbetet organisationerna emellan.

Det krisinstruktörerna lär sig under utbildningen är bland annat hur man ska klara sig om krisen eller kriget kommer. Men hur är det, får synskadade speciellt stöd från samhällets sida? Arne Jungelin berättar:
– Vid en krissituation ska samhället hjälpa dem som behöver hjälpen mest och dit hör exempelvis de som har hemtjänst. Jag tror inte du ska räkna med någon speciell hjälp som synskadad generellt.

Hur fungerar ett skyddsrum?

I ett skyddsrum är det övertryck så att luft vid kemisk krigsföring exempelvis inte sipprar in. Det är en luftsluss med två bastanta dörrar.
Alla skyddsrum är öppna för alla. Man får inte stänga någon ute bara för att hen inte bor där. Ring eller mejla Synlinjen om du vill veta mer om hur du hittar ditt närmsta skyddsrum. 

Vad ska finnas i ett skyddsrum?

Det ska finnas toalettmöjligheter och förhoppningsvis elektricitet, men man ska inte räkna med det så ta med powerbank, ficklampa och varma kläder. Du som medborgare är skyldig att ta med dig vatten och mat som tål rumstemperatur i tre dagar.

Får man ta med sig ledarhunden in i skyddsrummet?

– SRF har fått ett muntligt svar där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger ’självklart’. SRF ska jobba för att det klart ska framgå på papper också.

Vad ska man tänka på att ha hemma om krisen eller kriget kommer?

På webbplatsen www.krisinformation.se,  där krisinformation från svenska myndigheter finns, framgår att alla medborgare ska klara sig själva i en vecka utan samhällets stöd. Då behövs bland annat värme, mat, vatten, läkemedel och tillgång till information.

Värme

Se till att ha ved eller fotogen hemma om du har en kamin. För att inte behöva värma upp hela boytan så kan man flytta in i ett rum. I en kris är man mer beroende av sina grannar. De som bor ytterst i flerfamiljshus kan behöva flytta in till grannar som bor med färre ytterväggar. Kroppen är ju en värmekälla och ju fler vi bor ihop desto varmare blir det.

Vatten

Viktigt att vattendunken har en särskild EU-symbol som ser ut som ett vinglas och en gaffel. Det betyder att den inte släpper kemikalier eller tar in bakterier och man kan ha drickbart vatten i den som kan förvaras där ett tag. Bra om den har en kran så att man kan tappa ut vatten utan att få in smuts. Man kan också ha petflaskor i frysen som det räcker att byta ut när man frostar av frysen.

Vatten i dunk håller i 2–3 månader och ska förvaras mörkt och svalt. Det går åt cirka 2–3 liter vatten per person och dygn. Om man har djur får man beräkna vad de dricker också.

För att rena vatten är det effektivast att stormkoka det i minst tre minuter. Reningstabletter finns för vatten om man inte har möjlighet att koka det. Bra att veta är att i vattnet som passerar Mälardalens reningsverk finns bakterier som dessa reningstabletter inte rår på.

Mat

Ha snacks och sådan mat hemma som du brukar äta, det stabiliserar och normaliserar. Om man bara har burkmat hemma som man inte annars äter kan det göra att man blir mer orolig än nödvändigt. Att upprätthålla matrutinerna gör att man mår bättre.

  • Stormkök
    För att hantera ett stormkök när man inte ser kan man använda en speciell flaska som pytsar ut lagom mängd t-röd. Man kan också elda stormköket med en gasoltillsats. Det funkar för vissa som känner sig bekväma med det. Användning av stormkök ska inte ske inomhus.
  • Barocook matlåda + värmepåse
    Om man tycker det är otäckt med öppen eld så kan man i stället elda med släckt kalk. Det finns en särskild plastlåda med lock, med isolering utanför. Riv sönder påsen och lägg i kalken i vatten. Då sker en kemisk process som alstrar värme. Lägg i det du ska värma i en speciell beredningslåda. Lägg sedan beredningslådan i den yttre lådan och sätt på ett lock,
    så värms innehållet upp.

Vevradio

En vevradio går på ett batteri som du själv laddar med en vev. Den kan även ha en ficklampa och solceller. Ställ in den på Sveriges Radio P4 där den viktiga informationen ska gå ut. Den har plats för batterier och usb-laddare så man kan ladda sin mobil eller powerbanken.

Glöm inte att ha viktiga telefonnummer uppskrivna på papper så inte allt endast finns i mobilen.

Övriga bra saker att ha hemma är förbandslåda, våtservetter, batterier, läkemedel, handsprit, och en kortlek med punktskrift där många saker man behöver vid kris visas på spelkorten (den kan man få om man går en hemberedskapskurs). Alla dessa saker finns att köpa i butik. Civilförsvarsförbundet har också en webbutik där mycket av det som nämns i artikeln finns. Ha alla saker hemma och se till att de används. Ett lager för en vecka är bättre än att ha en krislåda där sådant som batterier blir gamla.

Information under krisen

• Via Sveriges Radio P4
• Varje kommun ska se till att medborgaren får information på alternativt vis, såsom flygblad. Kommunen kan också upprätta informationscentraler på exempelvis bibliotek där man kan få pålitlig information, eller ha ett telefonnummer dit man kan ringa.
• MTM ser till man kan få viktig krisinformation till daisyspelaren.
• Det finns ett visitkort på punktskrift och vanlig tryckt text som heter ”Sveriges viktigaste telefonnummer” där de viktigaste telefonnumren finns. Det får man om man går hemberedskapskursen som krisinstruktörerna håller i. På telefonnumret 113 13 kan man få samhällsinformation direkt. Digitalt finns information på www.krisinformation.se 

Gå en hemberedskapskurs

Vill du ha mer information kan du gå en hemberedskapskurs. SRF kommer att anordna kostnadsfria digitala kurser med de synskadade krisinstruktörerna som föreläsare. Dessa kan du följa via din telefon eller via datorn. Du kan också vända dig till din lokalförening eller distrikt som med Civilförsvarsförbundet genomför en kurs hos er. Allt kursmaterial kan fås på talbok, storstil, punktskrift och e-text.

För information och anmälan till de digitala kurserna: mejla folkbildning@srf.nu eller ring SRF Folkbildning 08-39 90 00, välj 5 SRF Folkbildning. Kurserna sker i samarbete med studieförbundet ABF och Sveriges Civilförsvarsförbund.

Gå en krisinstruktörskurs

Är du extra engagerad, bli medlem i Civilförsvarsförbundet och gå en krisinstruktörskurs. Alla krisinstruktörsmanualer finns på tillgängliga medier.
Du kan också gå med i en frivilliggrupp som kommunen använder för att underlätta för de olika samhällstjänsterna.

Mer information

Mejla folkbildning@srf.nu eller surfa in på www.civil.se eller www.msb.se 

Detta reportage kan du lyssna till i Synpodden #6 2022 på www.srf.nu/vara-medier/radio eller i appar där poddar finns.

text: Kari Agger & Anna Bergholtz
foto: Thomas Henrikson & Kari Agger